Prima platformă de strâns fonduri pentru profesori din România

Prima platformă de strâns fonduri pentru profesori din România

Pentru prima oară la noi, o platformă online centralizează în timp real nevoi exprimate de profesori și elevi legate de contextul pe care-l suportăm: pandemie, școală online etc.

Platforma este lansată de fundațiile Globalworth și Narada. Se numește narada.ro. Este o platformă pentru strângere de fonduri – crowdfunding. Profesorii semnalează pe platformă probleme, nevoi concrete pentru adaptarea la procesul educațional online. Semnalele este de așteptat, după cum spun inițiatorii, să rezoneze în comunitățile care să se mobilizeze, să faciliteze accesul la ceea ce constituie stringența de felul: acces la calculatoare, la internet, catalog electronic, software de securitate online, dotări ale sălilor din clasă cu echipamente IT, cursuri de formare, tehnologie pentru disciplinele STEM.

Pentru funcționarea platformei, fundația Globalworth donează organizației Narada 30.000 de euro. De asemenea, pune la dispoziție un hub pentru recondiționarea, alocarea și livrarea echipamentelor către școli și profesori. Beneficiari estimați acum sunt peste 10.000 de elevi și 100 de profesori.

Andra Munteanu, cofondator al organizației Narada: „Unul dintre beneficiile pe care le vor avea profesorii pe platforma de crowdfunding va fi faptul că în momentul în care comunitatea locală dă primele rezultate că validează cauza unui anume profesor prin contribuții financiare, noi căutăm să preluăm din efortul de fundraising. Așadar, strângem echipamente de la donatorii noștri, le recondiționăm și le livrăm profesorilor. Partea de recondiționare, alocare și livrare a device-urilor către comunități este realizată de comunitatea de voluntari Narada în spațiul oferit de Fundația Globalworth”.

Georgiana Iliescu, directorul executiv al fundației Globalworth: „Tehnologia este unul dintre pilonii principali pe care a fost construită Fundația Globalworth, așa că ne-am dorit ca acest pilon să fie utilizat în zonele de maximă nevoie. Educația este pilonul societății, prin urmare, ne-am orientat atenția spre a găsi o soluție rapidă de integrare a tehnologiei în scopuri educaționale. Alături de partenerul nostru, Narada, am gândit acest plan de acțiune pentru a sprijini dezvoltarea competențelor în educația digitală. Pandemia este încă aici și efectele ei vor rămâne o perioadă îndelungată printre noi, așadar ne bazăm pe solidaritatea comunităților pentru că noi, toți, avem aceeași miză: să mai facem câțiva pași spre viitorul tehnologizat pe care îl visăm în sistemul educației din România”.

Organizații cu soluții pentru educație

Fundația Globalworth, înființată în 2018 de Globalworth, liderul pieței de clădiri de birouri din România și Polonia, este „o entitate non-profit, independentă de activitățile comerciale ale grupului. Fundația are ca misiune dezvoltarea de proiecte pe trei piloni principali: oameni, locuri și tehnologie. Pornind de la ideea că viitorul oricărei societăți este reprezentat de generațiile tinere, fundația se concentrează pe grija pentru oameni, care poate fi susținută prin programe de educație și prin proiecte care le pot îmbunătăți acestora accesul la servicii medicale de calitate, indiferent de categoria socială din care fac parte. La fel de importante sunt și inițiativele care au ca scop construirea de locuri și dezvoltarea de comunități urbane în care oamenii se pot întâlni, pot interacționa și pot găsi împreună soluții care îi ajută pe cei cu nevoi speciale. În completarea acestora, Fundația Globalworth crede în impactul pozitiv al proiectelor care integrează tehnologia, precum incubatoarele dedicate tinerilor și susține finanțarea inovațiilor care, printre altele, pot aduce oamenii împreună”.

Narada este „o comunitate formată din antreprenori, lideri, oameni de acțiune al cărei scop este acela de a oferi soluții eficiente și rapide de modernizare a educației. Narada e o organizație născută sub umbrela Romanian Business Leaders Foundation, cu scopul de a accelera inovația în educație. Narada conectează proiectele profesorilor din sistemul public cu mediul de business și viceversa. Cu alte cuvinte, #1 încurajează și ajută profesorii să creeze proiecte care inovează în sălile de clasă și rezolvă problemele elevilor, #2 aduce în atenția mediului de business și a comunităților proiectele profesorilor și face tot posibilul ca acestea să fie finanțate. #3supervizează implementarea soluțiilor, măsoară rezultatele și multiplică proiectele care au funcționat”.