Publicația școlară „Fără frontiere” (engl. „No Boundaries”) are ca tematică respectarea drepturilor omului, ale copilului, valorile democrației, demnitatea umană, libertatea de gândire și credință.
Această publicație se dorește a fi născută din necesitatea de a scrie despre noi, dascăli, elevi și orice alți factori implicați în procesul de învățământ, dar și în viața privată, care pot să vorbească despre re­alizări, dar și despre eșecuri, căci orice proiect pe care reușim să-l ducem până la capăt este o reușită, iar orice copil, dascăl nefericit și orice dezamăgire avută este o înfrângere pentru noi sau pentru sistemele de învățământ și de guvernare care ne conduc.
România nu este o țară în care merg toate ca pe roate, dar în același timp se pot spune multe despre realizările pe care le face, cu pași mici sau mari, în funcție de implicarea oamenilor. Să nu uităm că aceste reușite se fac cu multă zbatere și, de cele mai multe ori, pe cheltuială proprie.
România nu a ajuns încă în stadiul ca să susțină financiar toate inițiativele bune ale celor care vor să schimbe ceva. Nu ne rămâne decât să ne solidarizăm pentru a obține reușite și satisfacții în proiectele noastre. Iată că publicația „Fără frontiere” (engl. „No Boundaries”) vă oferă ocazia să scrieți despre toate acestea, să aflăm unii de la alții despre implicările noastre și să învățăm din experiența noastră și a
altora. Ba mai mult, autoritățile au ocazia să afle ceea ce spunem și sesizăm noi și să schimbe câte ceva.
Primă ediție a publicației va apărea în 2015, începând cu luna martie, și vă așteaptă să participați cu articole în care puteți prezenta diferite situații cu care v-ați confruntat, eseuri și reflecții, puteți prezenta proiecte pe care le-ați derulat cu succes sau dimpotrivă, puteți vorbi despre dezamăgirile voastre și multe alte idei pe care le puteți expune, ale voastre, dar și ale elevilor/studenților voștri, respectând tematica propusă.
În toate unitățile de învățământ românești preuniversitare și universitare, dar și de peste hotare există elevi, studenți și profesori devotați și dornici de performanță și apreciere, care doresc să publice în reviste școlare și de specialitate reflecțiile lor, eseuri, proiecte, etc., dar care nu au avut încă ocazia să o facă, din păcate.
Pentru a-i face să se simtă apreciați la justa lor valoare, este important să găsim modalități prin care să se poată face remarcați, de exemplu prin realizarea unei publicații (care sperăm să fie internațională). Elevii, studenții și profesorii care vor participa cu lucrări și articole se vor bucura de publicarea materialelor lor într-o publicație înregistrată la Biblioteca Națională cu ISSN, publicată la editura TEHNOPRESS, Iași.
Articolele publicate le vor fi de folos pentru sesiunile de: restrângere, transfer, pretransfer, gradație de merit, raportul de autoevaluare anual, înscrierii la doctorate etc. De asemenea, unitățile de învățământ care doresc pot face și schimb de experiență, atât de necesar și interesant pentru un învățământ performant în prezent.
Publicația va promova articole de la elevi/studenți/profesori din București, provincie, dar și străinătate, va fi pus pe site-urile unităților școlare care participă la proiect; va fi înscrisă la concursuri școlare din România și va fi popularizată în cadrul comunității locale/naționale și va avea o repartizare a articolelor pe niveluri de învățământ: preuniversitar și universitar.
Scopul proiectului: promovarea celor mai bune lucrări realizate de „actorii” actului educațional în cadrul publicației; educarea elevilor, cadrelor didactice și a cititorilor pentru înțelegerea, aprecierea și promovarea drepturilor oamenilor și ale copiilor, a democrației și a libertății de gândire în lume; sensibilizarea opiniei publice și a autorităților în cazul unor cazuri dramatice sau a unor probleme sesizate;
Activități în cadrul proiectului la care vor participa reprezentanții instituțiilor: tipărirea publicației; mediatizarea și promovarea publicației în cadrul școlilor, comunităților locale, naționale și internaționale; promovarea și înscrierea publicației la concursuri naționale și internaționale; schimburi de experiență.
 
Prof. Adriana CIREȘ,
Școala Gimnazială Nr. 117/193, București,
Inițiator și coordonator general
 
 

Distribuie acest articol!