
Foto: Guvernul României
Încadrarea unor elevi și preșcolari ucraineni în clase și grădinițe de la noi și susținerea, la nevoie, cu mijloace electronice de lucru la distanță nu se fac în detrimentul elevilor și preșcolarilor români, a dat asigurări ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a anunțat că 43% dintre refugiații ucraineni rămași pe teritoriul României sunt minori. O bună parte dintre elevii ucraineni și-au exprimat dorința de a învăța în școli de la noi. Deosebită sub aspectul concentrației de elevi solicitanți este situația apărută la Colegiul Mihai Viteazul din localitatea Ineu, județul Arad, unde au ajuns 40 de minori, ai căror părinți formează colectivul unei fabrici delocalizate din Ucraina. Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat cum s-a procedat, pentru repartizarea copiilor: „Este vorba de şapte copii care au vârsta de grădiniță, de cinci copii care au vârsta pentru învățământul primar, de 20 de copii pentru gimnaziu și de cinci copii pentru liceu, în total 40. Pentru grădiniță, s-a creat o grupă specială. Pentru învățământ primar, cei șapte elevi au fost distribuiți în clase, alături de elevii români, pe baza solicitărilor pe care părinții le-au făcut pentru a avea statut de audient. La fel și pentru cei cinci elevi de liceu. Au fost distribuiți în clase, alături de elevi români. Pentru cei 20 de elevi de gimnaziu s-a creat o clasă specială.”
În sens larg, ministrul educației a subliniat: „Acești copii trebuie sprijiniți și sunt sprijiniți. Tabletele care le sunt repartizate unora dintre acești copii nu sunt tablete care se iau de la copiii români. Sunt tablete care există în școli, stocuri suplimentare, care nu au fost distribuite, pentru că s-au dublat cantitățile de tablete achiziționate de guvern, tablete achiziționate de primării, tablete obținute din alte surse, precum donații. Deci, există stocuri suplimentare. Din aceste stocuri suplimentare se vor distribui tablete copiilor ucraineni. În niciun caz nu se va lua vreo tabletă de la vreun copil român pentru a se da altora. Am vrut să precizez foarte clar acest lucru, așa cum l-am precizat, încă de săptămâna trecută, la fel de clar tuturor școlilor și grădinițelor din România. Mai mult decât atât, dacă revenim asupra numărului de 810 elevi care sunt într-adevăr înscriși ca audienți în școlile românești, aș vrea să vă aduc la cunoștință că numărul total de clase în România este de 138.000. Cred că este simplu de ajuns la concluzia că, primind 810 elevi ucraineni în 138.000 de clase, nu va fi afectat semnificativ actul educațional în România în detrimentul copiilor români.”