Elevii sunt obligați să frecventeze toate cursurile, nu au voie cu telefoane mobile, să fumeze în școli, sunt obligați să poarte o ținută decentă!

Prevederile noului amendament la legile educației

Se dă militaria jos din pod pentru elevi. Un amendament al PNL, PSD și al Ministerului Educației care a fost adoptat, luni, 24 aprilie, de Comisia de învățământ a Camerei Deputaților, prevede că, potrivit noii Legi a Învățământului Preuniversitar, deținerea de arme, consumul de droguri, băuturi alcoolice sau alte substanțe interzise, precum și fumatul, participarea la jocuri de noroc în perimetrul unităților de învățământ, precum și folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor de curs sunt interzise în școală.

Concret, potrivit Agerpres, elevii din învățământul preuniversitar SUNT OBLIGAȚI de acum înainte să frecventeze toate cursurile și să se pregătească la fiecare disciplină de studiu în vederea dobândirii competențelor și însușirii cunoștințelor prevăzute de programele școlare;  să respecte regulamentele și deciziile unității de învățământ preuniversitar; să se prezinte la școală într-o ȚINUTĂ VESTIMENTARĂ DECENTĂ și ADECVATĂ; să manifeste înțelegere, toleranță și respect față de întreaga comunitate școlară, elevi și personalul unității de învățământ; să sesizeze reprezentanții unității de învățământ și, după caz, autoritățile competente cu privire la orice ilegalități în desfășurarea procesului de învățământ și a activităților conexe acestuia sau cu privire la orice situație care ar pune în pericol siguranța elevilor și a personalului școlii.

Elevii SUNT, DE ASEMENEA, OBLIGAȚI să păstreze curățenia, liniștea și ordinea în spațiul școlar, să cunoască și să respecte, în funcție de nivelul de înțelegere și de particularitățile de vârstă și individuale ale acestora, normele de securitate și sănătate în muncă, normele de prevenire și de stingere a incendiilor, normele de protecție civilă, precum și normele de protecție a mediului, dar și obligația de a anunța, în caz de îmbolnăvire, profesorul diriginte, direct sau prin intermediul părinților, tutorilor sau susținătorilor legali, de a se prezenta la cabinetul medical și, în funcție de recomandările medicului, mai ales în cazul unei afecțiuni contagioase, să nu pună în pericol sănătatea colegilor și a personalului din unitate.

În plus, potrivit amendamentului, de acum înainte elevilor LE ESTE INTERZIS: să distrugă, să modifice sau să completeze documentele școlare, precum cataloage, foi matricole, carnete de elev și orice alte documente din aceeași categorie sau să deterioreze bunurile din patrimoniul unității de învățământ; să introducă și să difuzeze, în unitatea de învățământ preuniversitar, materiale care, prin conținutul lor, atentează la independența, suveranitatea, unitatea și integritatea națională a țării, care cultivă violența, intoleranța sau care lezează imaginea publică a unei persoane; să blocheze căile de acces în spațiile de învățământ; să dețină sau să consume droguri, băuturi alcoolice sau alte substanțe interzise, țigări, substanțe etnobotanice și să participe la jocuri de noroc în perimetrul unității de învățământ.

De asemenea, elevii NU AU VOIE să introducă și/sau să facă uz în perimetrul unității de învățământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum muniție, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray-uri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acțiunea lor, pot afecta integritatea fizică și psihică a elevilor și a personalului unității de învățământ.

Elevii, însă, nu pot fi deposedați de bunurile personale care nu atentează la siguranța personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învățământ, în conformitate cu prevederile legale.

De asemenea, ei nu mai au voie să să difuzeze materiale cu conținut obscent sau pornografic, electorale, de prozelitism religios, în spațiul de învățământ sau în cadrul activităților desfășurate în mediul online. De acum înainte elevii nu vor mai avea voie să aibă comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare și să manifeste violență în limbaj și în comportament față de colegi și față de personalul unității de învățământ. După cum, nu mai au voie să provoace, să instige și să participe la acte de violență, să părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu excepția elevilor majori și a situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ. Nu mai au voie să invite sau să faciliteze intrarea în școală a persoanelor străine, fără acordul conducerii școlii și al diriginților; să promoveze idei, concepții, doctrine, un limbaj, simboluri și materiale neadecvate.

De asemenea, amendamentul mai prevede că utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

În învățământul liceal, regulamentul intern al unității de învățământ poate interzice folosirea de către un elev a dispozitivelor menționate în întregul sau parțial din incinta unității de învățământ, precum și în timpul activităților care se desfășoară în afara acesteia. Aceste prevederi nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizați să le folosească.

Drepturile, îndatoririle și interdicțiile aplicate elevilor sunt completate și detaliate în Statutul Elevului, aprobat prin ordin al ministrului Educației, în urma consultării Consiliului Național al Elevilor și a celorlalți parteneri de dialog ai Ministerului Educației. Prin excepție de la aceste prevederi, drepturile, îndatoririle, recompensele și sancțiunile aplicabile elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională sunt prevăzute în statutul elevului din sistemul de apărare, ordine publică și securitate, care se aprobă prin ordin al conducătorului ministerelor de resort, cu avizul Ministerului Educației. Excepție de la aceste prevederi fac drepturile, îndatoririle, recompensele și sancțiunile aplicabile elevilor din unitățile de învățământ postliceal militar , acestea fiind prevăzute în regulamentele de organizare și funcționare ale acestora care se aprobă prin ordin al ministrului de resort, se mai spune în comunicatul remis de Agerpres.

Distribuie acest articol!