Președintele României a anunțat formarea unui grup transpartinic pentru aplicarea și implementarea proiectului „România Educată”

Pe fondul discuțiilor generate în presă în jurul rezultatelor obținute de absolvenții de gimnaziu și de liceu la examenele naționale din acest an, la finalul consultărilor pe marginea proiectului „România Educată”, Klaus Iohannis a anunțat structura noului Bacalaureat. Astfel, potrivit președintelui, Bacalaureatul se va baza exclusiv pe competențe și va fi  obligatoriu pentru studiile universitare. Președintele s-a referit însă și la colegiilor terțiare non-universitare, care vor putea funcționa în universități, dar nu au rang de studii universitare și a anunțat, miercuri, formarea unui grup transpartinic în vederea trecerii la aplicarea și implementarea proiectului prezidențial.

„Îmi doresc un examen care să poată evalua corect capacitatea absolvenților de a se descurca în societate și în viață, în general. Un absolvent de liceu, indiferent de profil, trebuie să poată înțelege problemele puse de schimbările climatice sau utilitatea vaccinurilor. Asta înseamnă să ne asigurăm că cetățenia activă nu rămâne doar un deziderat declarativ”, a spus președintele miercuri.

În ceea ce privește funcționarea colegiilor terțiare non-universitare, care pot funcționa în universități, dar nu au rang de studii universitare, șeful statului a făcut câteva precizări: „Această formă de învățământ, care funcționează și astăzi, nu se substituie învățământului universitar”.

Formarea profesională pentru a permite certificarea la nivel de tehnician este cerută de piața muncii și este deschisă tinerilor care nu au susținut sau nu au promovat examenul de bacalaureat sau adulților care doresc să avanseze profesional cu ajutorul unei pregătiri suplimentare, de nivel 5 de calificare, a mai spus Klaus Iohannis. „Ea nu conferă acces în învățământul superior fără promovarea examenului de bacalaureat. Mai pe scurt, bacalaureatul rămâne obligatoriu pentru studiile universitare, adică pentru licență, masterat și doctorat, indiferent de domeniul de studiu”, a anunțat Klaus Iohannis.

În ceea ce privește învățământul primar și gimnazial, structura va rămâne aproape aceeași, a precizat șeful statului, schimbările vor apărea la nivelul învățământului liceal, astfel căt admiterea la liceu se va putea face înainte de evaluarea națională, printr-un examen suplimentar.

Președintele României a anunțat miercuri formarea unui grup transpartinic în vederea trecerii la aplicarea și implementarea proiectului. Nu în ultimul rând, Iohannis a precizat că proiectul „România Educată” va fi asumat de Guvern și de coaliție, prin adoptarea unui Memorandum, chiar săptămâna viitoare. De asemenea, Iohannis a menționat că multe proiecte din „România Educată” vor fi finanțate inclusiv cu fonduri din Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR).

Distribuie acest articol!