Joi, 11 mai, în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași va avea loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa președintelui Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, se arată într-un comunicat de presă.
Academicianul Ioan-Aurel Pop s-a născut în satul Sântioana, județul Cluj. A absolvit Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov și a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care le-a încheiat ca șef de promoție. În 1989 și-a susținut teza de doctorat intitulată „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI”, mai spune, potrivit Agerpres, sursa citată.
Pe lângă limbile franceză, engleză, italiană, germană, maghiară, istoricul Ioan-Aurel Pop cunoaște foarte bine latina medievală, paleografia latină și paleografia slavonă, ceea ce i-a permis să studieze în original izvoarele istoriei medievale.
A desfășurat o bogată activitate didactică: asistent, lector, conferențiar. Din 1996, este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă și istoria artei a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde susține cursurile de paleografie latină, istoria Transilvaniei, istoria medievală a României. Începând cu anul 2002 este coordonator de doctorate în domeniul istoriei. În perioada 2012-2020 a deținut două mandate de rector al acestei universități. De asemenea, până în 2018 a fost cercetător științific și director al Centrului de Studii Transilvane din cadrul Fundației Culturale Române.
În 2001 a devenit membru corespondent al Academiei Române, din 2010 este membru titular al înaltului for, iar din 2018 președintele Academiei Române. Din 2020 este și președinte al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Rezultatele cercetărilor sale au fost materializate într-un număr impresionant de publicații, Este autorul unui număr impresionant de cărți, peste 70 la număr, ediții de izvoare istorice, tratate și manuale universitare și a peste 500 de studii, articole și recenzii.