Premierul Victor Ponta și ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, au premiat unitățile de învățământ câștigătoare ale titlului de „Școală Europeană” în 2014

premierePrim-ministrul Victor Ponta și ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, au premiat marți, 20 mai, la sediul Guvernului României, 65 de unități de învățământ câștigătoare ale competiției „Școala Europeană” 2014. La eveniment au participat și doamna Angela Filote, șefa Reprezentanței Delegației Comisiei Europene în România, președinții Comisiilor parlamentare de Învățământ, Știință, Tineret și Sport, Ecaterina Andronescu și Angel Tîlvăr, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, elevii, profesorii, directorii și coordonatorii de proiecte din școlile care au primit distincția.
Reprezentanții unităților de învățământ preuniversitar premiate au primit o diplomă și o plachetă, precum și un premiu de 5.000 de lei, sumă care va fi utilizată pentru dotarea școlilor cu materiale necesare bunei desfășurări a activității didactice.
În cadrul celei de-a XI-a ediții a competiției pentru obținerea certificatului „Școală Europeană”, care s-a desfășurat în acest an sub înaltul patronaj al Parlamentului European, s-au înscris 117 unități de învățământ din 35 de județe și din municipiul București.
Competiția „Școala Europeană” se adresează unităților de învăță­mânt preuniversitar care au fost și sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale. Pentru stabilirea câștigătorilor sunt evaluate criterii precum calitatea și coe­rența managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, dar și impactul pe care activitățile derulate în proiectele europene l-au avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.
Competiția „Școala Europeană” a fost lansată de MEN în 2004, ca semn al recunoașterii contribuției școlilor românești la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană. Compe­tiția este recunoscută de instituțiile europene ca un bun exemplu de susținere și valorizare a parteneriatelor școlare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profe­sionale.
La cele 11 ediții anterioare (2004-2014) au participat 1.562 de unități de învățământ din toate județele țării. Dintre acestea, 376 au primit certificatul și trofeul „Școală Europeană”. Odată obținut, certificatul este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a-și reconfirma titlul. În acest sens, trebuie să dezvolte în continuare noi proiecte de parteneriat cu alte școli din UE, iar managementul școlii trebuie să fie unul coerent și performant, centrat pe dezvoltarea dimensiunii europene a educației. (Biroul de Presă al MEN)