Interviu cu prof. Lucian Claudius Mladin, inspector şcolar general al ISJ Arad
Domnule inspector general, sunteţi şeful unui ISJ cu o situaţie privilegiată, Aradul fiind judeţul cu un specific aparte, cu un învăţământ solid, cu tradiţie, ancorat atât la realităţile europene de astăzi, cât şi la cele româneşti. Ce reprezintă pentru dvs., ca şef al învăţământului preuniversitar arădean, această realitate?
Da, suntem un judeţ privilegiat, cu tradiţie în ceea ce priveşte învăţământul, pentru că, aşa cum se ştie, Aradul a avut printre primele şcoli româneşti. Mai mult decât atât, anul 1812 a marcat istoria învăţământului arădean prin înfiinţarea preparandiei pentru pregătirea învăţătorilor români. Aşadar, avem deja un renume, care ne obligă să păstrăm ştacheta la cele mai eficiente standarde de calitate pentru serviciile educaţionale oferite. Cu atât mai mult, proximitatea europeană din punct de vedere geografic ne conferă motivaţia de a promova pe piaţa europeană valorile învăţământului românesc, respectiv arădean.
Pentru mine este o onoare să reprezint învăţământul preuniversitar arădean, dar, în acelaşi timp, este şi o mare responsabilitate. După cum se ştie, câteodată este mai uşor să ajungi în vârf şi mult mai greu să te menţii. Nu este uşor să-ţi păstrezi tradiţiile, motiv pentru care eforturile de a rămâne în fruntea clasamentului sunt considerabile. Totodată, performanţele anterioare ne obligă şi ne ambiţionează în a ne depăşi performanţele de la an la an. Pentru că tot vorbim de performanţă, iată, în acest an, la faza naţională a Olimpiadei de Matematică, eleva Iulia Şodinca, din clasa a V-a, de la Liceul Pedagogic Dimitrie Ţichindeal, din Arad, a obţinut punctaj maxim. Ne mândrim cu astfel de elevi şi ne bucurăm că interesul lor şi al cadrelor didactice pentru performanţă nu a scăzut.
Cu toate acestea, trăim în România, iar în această ţară discrepanţa dintre sat şi oraş este, din păcate, vizibilă. Care este situaţia în Arad? Se bucură copiii de la sat de şanse egale cu cei din zona urbană? Pot aceştia spune că au un viitor sau se pierd pe drum ca în alte zone din ţară, pentru că familiile nu au posibilităţi să-i ţină mai mult în şcoală?
Situaţia diferă de la un caz la altul. Există elevi care provin din mediul rural şi care îşi continuă studiile, dar şi elevi care, după finalizarea ciclului gimnazial, abandonează, de cele mai multe ori din cauza situaţiei materiale precare a familiilor din care provin.
În judeţul Arad nu putem vorbi de o vizibilitate evidentă a discrepanţei între mediul urban şi rural. În ultimii ani s-au făcut investiţii considerabile în învăţământul rural, atât prin oportunităţile oferite de proiectele strategice finanţate din fonduri europene, cât şi prin investiţii ale autorităţilor locale. În acest fel, s-au reabilitat/ construit sedii şcolare, s-au format cadrele didactice şi se oferă în permanenţă sprijin elevilor din aceste medii, pentru a avea acces egal la educaţie. Toate acestea au determinat creşterea calităţii procesului de predare-învăţare, precum şi a celorlalte servicii educaţionale din mediul rural. În acelaşi scop, ne-am asigurat ca şcolile din mediul rural să beneficieze de cadre didactice calificate şi angajate, pe cât posibil, pe perioadă nedeterminată, pentru o educaţie coerentă şi de calitate.
În ceea ce priveşte situaţia socială, ne-a preocupat şi ne preocupă în permanenţă sprijinirea copiilor din familii aflate în dificultate. Inspectoratul şcolar, autorităţile locale, precum şi comunităţile şcolare urbane implementează proiecte de sprijin pentru copiii defavorizaţi din punct de vedere social/familial. În acest sens, există programe de sprijin pentru copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, pentru copiii din familii monoparentale sau pentru copiii aflaţi în grija bunicilor/rudelor.
Toate aceste măsuri se reflectă în rezultatele elevilor, pentru că avem elevi capabili de performanţe şi în şcolile din mediul rural şi mai ales la elevii din mediul rural nu se înregistrează o rată îngrijorătoare de acte de violenţă, de abateri grave sau de cazuri de delincvenţă juvenilă. Sigur, există şi câteva excepţii, dar ele se află în atenţia noastră pentru viitor.
Cum aţi ieşit la simulări, sunteţi mulţumit? Vă este teamă de examenele reale din vară?
Simulările examenelor naţionale ne-au oferit surprize, unele plăcute, ce-i drept mai puţine, altele neplăcute. Nu putem să fim mulţumiţi nici de rezultate, respectiv de procentele de promovabilitate, nici de faptul că elevii au demonstrat carenţe în pregătire, lipsa abilităţilor de a utiliza informaţiile acumulate, lipsa competenţelor de înţelegere a cerinţelor impuse de itemii de evaluare, precum şi neimplicarea responsabilă a elevilor în susţinerea probelor din cadrul simulării.
Sper ca aceste rezultate să-i determine pe elevi să privească cu mai multă seriozitate spre examenele reale din vară. În urma centralizării rezultatelor, am elaborat un plan de măsuri şi un grafic al activităţilor concrete în vederea îmbunătăţirii acestor rezultate. Nu este prea târziu să-şi analizeze cât mai obiectiv rezultatele obţinute şi să încerce să-şi completeze lacunele. S-au constituit patru centre de pregătire zonală în municipiul Arad şi `n alte patru din judeţ, unde pregătirea este făcută în mare parte de cadrele didactice de specialitate din centrele de excelenţă.
Doresc să mulţumesc tuturor cadrelor didactice implicate în pregătirea elevilor, cu atât mai mult cu cât aceste activităţi de pregătire implică o muncă enormă de voluntariat. Sunt convins că elevii arădeni vor da dovadă de maturitate şi, la examenele reale, rezultatele vor fi mult mai bune. Le urez mult succes.
Noutatea din acest an a fost simularea examenului de bacalaureat pentru elevii din clasa a XI-a şi, prin intermediul dumneavoastră, salut această iniţiativă a MEN. Consider că este un beneficiu pentru elevii de clasa a XI-a, oferindu-le posibilitatea de a se familiariza cu examenul de maturitate şi de a se pregăti din timp pentru susţinerea lui. Vreau să precizez ca Aradul a făcut propunerea ca lucrările de la simularea examenelor naţionale să revină în şcoli pentru analiză, discuţii şi luarea măsurilor cuvenite, dar şi pentru o mai bună informare a părinţilor elevilor.
Cum colaboraţi cu administraţiile locale? Este foarte important pentru şcoală să aibă parte de această susţinere.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad nu poate promova o educaţie completă şi complexă decât prin colaborarea cu factorii decidenţi şi cu instituţiile publice locale.
În acest sens, prin grupul de acţiune constituit în Colegiul Prefectural, avem activităţi derulate cu instituţiile locale în cadrul planului comun de acţiune pentru realizarea la nivel judeţean a obiectivelor cuprinse în planul de guvernare pe perioada 2013-2016.
De asemenea, avem colaborări, pe diverse segmente de educaţie, cu Consiliul Judeţean Arad, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
În ceea ce priveşte colaborarea cu Primăria Municipiului, situaţia este alta, puţin diferită. Nu există un sprijin real. Deseori se întâmplă să privim lucrurile diferit, să avem puncte de vedere contradictorii. Încercăm însă să depăşim aceste bariere şi să păstrăm o relaţie cât de cât principială pentru beneficiul învăţământului arădean.
Faptul că sunteţi judeţ de graniţă, în vestul ţării, cum influenţează educaţia?
Poziţionarea noastră geografică influenţează pozitiv actul educaţional prin schimburile de experienţă organizate între şcolile din judeţul nostru şi cele din ţara vecină, Ungaria, prin exemplele de bună practică, dar şi prin proiectele internaţionale accesate prin fonduri europene. Aradul este judeţul cu cele mai multe proiecte de mobilitate, permiţându-ni-se astfel o deschidere europeană precoce pentru politicile educaţionale. Pentru învăţământul preuniversitar arădean, faptul că suntem un judeţ mai aproape de Vest este un privilegiu şi din punctul de vedere al resurselor umane implicate în educaţie, care se reflectă în caracterul deschis, flexibil şi responsabil al cetăţenilor, în educaţia sănătoasă oferită în familie, `n respectul pentru valorile învăţământului.
A fost săptămâna Şcoala Altfel. Cum a arătat ea în judeţul Arad? Este o perioadă importantă pentru şcoală sau e încă o activitate bifată, şi atât, de către şcoli?
Consider că programul „Şcoala Altfel” este util, dând posibilitate elevilor şi cadrelor didactice de a desfăşura activităţi extraşcolare complexe, în funcţie de nevoile şi opţiunile elevilor. În acest fel se oferă ocazia unei „altfel” de interacţiuni elevi – cadre didactice. În plus, programul oferă ocazia implicării părinţilor şi partenerilor locali/judeţeni/naţionali în activităţi de comunicare, voluntariat, ecologizare etc.
În judeţul Arad suntem mulţumiţi că am reuşit monitorizarea unui număr mare de unităţi şcolare în modul de valorificare a acestor zile.
Din activităţile derulate în această săptămână sunt demne de remarcat câteva bune practici: ateliere de creaţie organizate cu elevii, părinţii şi parteneri locali, expoziţii tematice, proiecte de voluntariat, acţiuni caritabile, vizite tematice la agenţi economici, activităţi de orientare profesională organizate de universităţi, schimburi de experienţă între şcoli, participarea elevilor la cercurile din cadrul Palatului/Cluburilor Copiilor.
De asemenea, aş dori să remarc o activitate care s-a bucurat de succes la nivel judeţean şi în care s-au implicat peste 800 de elevi din clasele 0-VIII – Concursul judeţean de educaţie ecologică „Gândeşti verde, vezi verde!”, organizat de ISJ Arad şi Consiliul Judeţean Arad, în cadrul căruia elevii din 20 de unităţi şcolare au plantat pomi fructiferi sau au amenajat grădina/curtea/parcul şcolii. În timpul activităţilor elevii au fost monitorizaţi/evaluaţi de o comisie mixtă, formată din reprezentanţi ai ISJ şi CJ, urmând ca pe baza raportărilor din şcoli şi a materialelor video din timpul activităţilor să fie selectate trei unităţi şcolare care vor fi premiate cu calculatoare.
ISJ Arad intenţionează să propună ca săptămâna „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun” să fie organizată de fiecare unitate de învăţământ la alegere, după un grafic stabilit din timp, în funcţie de nevoile şi opţiunile elevilor, în orice perioadă, nu doar în intervalul propus de MEN.
Ce vă aşteaptă în continuare, domnule inspector general?
În perioada imediat următoare sunt diverse activităţi şi priorităţi. Astfel, voi monitoriza procedura de evaluare pe discipline a dosarelor pentru concursul de acordare a gradaţiilor de merit – 2014. De asemenea, ne vom asigura de buna desfăşurare a activităţilor din calendarul de mobilitate a personalului didactic, de pregătirea şi organizarea evaluărilor naţionale la clasele II, IV, VI, precum şi de demersurile privind organizarea examenelor de sfârşit de ciclu. În intervalul imediat următor pregătim o mobilitate în Malta, în cadrul unui proiect al ISJ, prin programul Leonardo da Vinci/VETPRO, al cărui prim flux se va derula în intervalul 20-26 mai 2014.
Nu putem încheia fără să vorbim despre Sfintele Paşti. Cum a fost întâmpinată cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii de către învăţământul din judeţul Arad?
Sărbătoarea luminată a Paştelor este un prilej să ne gândim la cei de lângă noi, să fim mai buni şi să oferim ajutor celor aflaţi în dificultate. În numele ISJ Arad, precum şi în nume personal, chiar dacă deja suntem în Săptămâna Luminată, doresc tuturor celor implicaţi în educaţie să aibă parte de Sărbători binecuvântate, cu sănătate şi bucurii!
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU