Interviu cu prof. Florentina Costea, inspectorul școlar general al ISJ Ilfov
Stimată doamnă inspector general, cum a fost, pentru învățământul din județul Ilfov, anul școlar 2018-2019?
Fiecare an școlar cuprinde, în mod obligatoriu, reușite, ca apanaj al obiectivelor pe care le proiectăm și pe care le realizăm împreună, marea echipă formată din inspectori școlari, directori, profesori, elevi, părinți și reprezentanți ai autorităților locale. Prin urmare, vă pot spune că și anul școlar 2018-2019 a fost pentru învățământul din județul Ilfov un an bun, cu rezultate notabile care ne motivează acțiunile viitoare, crescând dorința de a ne poziționa din ce în ce mai bine în ierarhia educațională națională. Și pentru că s-a încheiat examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, menționez că rezultatele elevilor noștri au fost bune, ne situează undeva la jumătatea ierarhiei naționale, cu un procent de promovare de 71,6%, față de 73,2% media națională.
Voi continua prin a vă spune că suntem pe punctul de a debuta, în județul nostru, cu învățământul profesional în sistem dual, ca rezultat al efortului de promovare de un an întreg. Ne-am propus să realizăm nouă clase în sistem dual, susținute de agenți economici puternici și sperăm să le realizăm pe toate.
De interes în discuția noastră este și zona performanțelor școlare și aici am să menționez câteva rezultate meritorii: un premiu special și o mențiune la Olimpiada Națională de Lingvistică, olimpiadă situată, consider eu, în zona elitistă; un premiu II la Olimpiada Națională de Educație Tehnologică; două mențiuni la Olimpiada Națională de Limba Franceză și Spaniolă; județul Ilfov a fost reprezentat pe podium la Olimpiada Națională de Limba Germană, cu două premii I și două mențiuni, la Limba Engleză cu două mențiuni; mențiune la Olimpiada Națională de Servicii; un loc I și un loc II la Olimpiada Satelor la Matematică și lista poate continua cu alte rezultate foarte bune la concursurile școlare.
Imaginea școlilor din județ a crescut anul acesta și prin multitudinea de proiecte educaționale și proiecte europene pe care școlile, în calitate de beneficiari, le-au câștigat, proiecte care au susținut, pe de o parte, dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, pe de altă parte au oferit elevilor implicați oportunități de studiu și stagii de practică în străinătate.
Sunteți mulțumită de rezultatele obținute de elevii ilfoveni la admiterea în liceu? Comparativ cu anii trecuți, cu anul trecut, cum stă județul Ilfov din acest punct de vedere?
Încăne confruntăm cu un fenomen pe care încercăm să îl gestionăm, cu mare greutate. Este vorba despre migrarea unui număr foarte mare de elevi către liceele din Capitală, date fiind distanțele mici între localitățile județului Ilfov și Capitală. Deși condițiile existente în unitățile liceale din județ oferă șanse egale de educație pentru elevi, iar noi ne străduim să punem în practică la un nivel cât mai bun acest principiu generos, există încă multe familii care aleg pentru educația copiilor licee din București.
Și anul acesta, elevii noștri au medii bune de admitere: avem un elev cu media 10, iar aproximativ 10% din absolvenți au media de admitere peste 9. Știm de pe acum că performanțele educaționale ale liceelor de top din București vor fi susținute și de elevii care au fost formați de noi până în clasa a VIII-a.
În cadrul echipei manageriale de la nivelul ISJ Ilfov, căutăm soluții inovative astfel încât numărul elevilor care aleg liceele din Ilfov să crească de la un an la altul.
Definitivatul și titularizarea. Din ce în ce mai mult se vorbește în spațiul public despre necesitatea unei selecții mai atente a celor care intră în sistem. Vă propuneți o exigență crescută din acest punct de vedere?
Selecția cadrelor didactice care intră în sistemul educațional se realizează prin politicile ministeriale și guvernamentale. Noi suntem cei care aplicăm prevederile metodologice și procedurale în organizarea și desfășurarea examenului național de definitivat și a concursului național unic pentru ocuparea posturilor didactice declarate vacante în învăţământul preuniversitar și facem acest lucru cu maximă seriozitate și responsabilitate. Procentele de promovare obținute de profesori în ultimii ani la aceste examene și concursuri sunt edificatoare pentru modul responsabil în care noi ne facem treaba.
Ceea ce ar fi de menționat este faptul că, an de an, în județul nostru se titularizează cadre didactice din alte județe, care apoi se detașează în județele de proveniență, rămânând ca noi să găsim soluții, uneori de avarie, pentru posturile rămase.
Cât privește definitivarea în învățământ, avem strategii de sprijinire a profesorilor care urmează să susțină acest examen, atât la nivelul unităților de învățământ, în sistem de tip „mentorat“, cât și la nivel județean, prin furnizarea unor cursuri de pregătire prin Casa Corpului Didactic.
Apropierea de Capitală face din județul Ilfov un județ privilegiat comparativ cu celelalte județe din țară? Pentru învățământ, pentru elevi și cadre didactice constituie asta o șansă în plus?
Cu siguranță, poziționarea în proximitatea Capitalei aduce valoare adăugată educației furnizate de unitățile de învățământ din județ și mă gândesc, în primul rând, la valorificarea resurselor culturale și educaționale existente în Capitală. Elevii noștri participă, anual, la o diversitate de proiecte educaționale și culturale în parteneriat cu instituții din București, proiecte inițiate de școli, merg în excursii, vizitează muzee, expoziții, studiază în biblioteci. Cadrele didactice au, în egală măsură, șansa participării la diferite cursuri de formare/dezvoltare profesională, pot avea, în funcție de alegeri, o viață culturală activă. Și am putea adăuga, de ce nu, șansa elevilor excepționali de a studia la licee de top din Capitală, cu toate avantajele educaționale care îi pot propulsa în universitățile de elită europene și nu numai.
Care este principala problemă care trebuie rezolvată la nivelul învățământului ilfovean?
Deja am menționat anterior o problemă greu de rezolvat, a cărei soluționare încă nu o întrevedem, legată de detașarea profesorilor din alte județe care se titularizează în Ilfov, determinând o fluctuație resimțită de elevi, de cele mai multe ori negativ.
Lucrăm, în măsura în care ține de noi, la îmbunătățirea rezultatelor la examenul național de Bacalaureat, pentru a ieși din topul nedorit al județelor cu cele mai mici procente de promovare. Avem în derulare, la nivelul tuturor liceelor, pe lângă programele de pregătire propuse de școli, un proiect european care susține din mai multe perspective participarea și creșterea succesului absolvenților la examenul național de Bacalaureat.
Nu în ultimul rând, putem menționa ca problemă ce trebuie depășită, printr-o abordare inovativă, rezistența părinților la ideea înscrierii copiilor lor în învățământul profesional, preferând să ajungă, în orice condiții, într-un liceu. Va trebui să devenim tot mai credibili, să îi convingem și pe părinți, și pe elevi că, în multe situații, învățământul profesional și cel profesional în sistem dual pot oferi un viitor foarte bun, o inserție profesională și socială de succes. Am început în acest an școlar o campanie pe care ne propunem să o continuăm la un nivel superior.
Cu o perioadă atât de încărcată și de solicitantă cum este această perioadă a marilor examene naționale, veți mai avea timp și de vacanță?
Un răspuns sincer și onest implică recunoașterea faptului că ritmul susținut în care lucrăm înseamnă oboseală acumulată, dar știm cu toții că succesul în activitatea pe care o desfășori este pe deplin asigurat atunci când după perioade încărcate de efort, tensionate, solicitante reușești să îți refaci energiile pentru a o lua de la capăt. Așadar, este nevoie și de vacanță și vom găsi timp și pentru a ne relaxa și a aduce prospețime și o nouă motivație în munca pe care o facem.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU