Posibilă schimbare a structurii anului școlar: trimestre în loc de semestre și vacanță de vară mai scurtă

Posibilă schimbare a structurii anului școlar: trimestre în loc de semestre și vacanță de vară mai scurtăSocietatea Academică din România a lansat un apel prin care solicită ca anul şcolar să înceapă la data de 1 septembrie, în loc de 13 septembrie, aşa cum este prevăzut acum prin Ordinul de ministru publicat în februarie, să fie extins și să fie din nou structurat pe trimestre, în loc de semestre.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a răspuns că nu exclude această inițiativă, însă structura anului școlar următor a fost deja stabilită. Sorin Cîmpeanu a declarat că Ministerul Educației susține extinderea anului școlar și că va propune această extindere pentru anul școlar 2022-2023.

Conform ordinului de ministru în vigoare, în anul școlar 2021-2022 cursurile vor începe în data de 13 septembrie, iar dacă se va reveni asupra acestui calendar, acest lucru se va face doar după un consens între minister și partenerii săi de dialog social (FSLI, Federația Spiru Haret, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți).

„Conform Ordinului de ministru nr. 3.243/5.02.2021 privind structura anului şcolar 2021 – 2022, cursurile vor începe în acest an în data 13 septembrie.

Dacă și numai dacă principalii parteneri de dialog social ai Ministerului Educației (FSLI, Federația Spiru Haret, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți) ajung la un consens și revin în mod unanim asupra calendarului aprobat în urma consultărilor de la începutul anului 2021, Ministerul Educației are deplina disponibilitate de a reveni asupra calendarului, în sensul extinderii perioadei de cursuri încă din anul școlar 2021 – 2022, atrăgând, însă, atenția asupra deficitului de predictibilitate generat de această eventuală revenire.

Ministerul Educației consideră că predictibilitatea trebuie să rămână un deziderat major în sistemul de învățământ, mai ales acum, când perioada de criză sanitară a impus decizii multiple de schimbare în timp scurt.

Pe de altă parte, Ministerul Educației susține extinderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât este necesară recuperarea pierderilor educaționale generate de predarea online.

În orice variantă, Ministerul Educației va avea anul acesta inițiativa de a propune extinderea perioadei de cursuri în învățământul preuniversitar, începând cu anul școlar 2022 – 2023. În acest sens, vor fi inițiate consultări extinse.

Ministerul Educației va lua în considerare orice soluție va rezulta în urma acestor consultări, fără a exclude nicio variantă solicitată de profesori, elevi și părinți, nici revenirea la trimestre, nici extinderea duratei cursurilor și nici altă variantă ce va rezulta în interesul pregătirii elevilor”, a scris Sorin Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.