Portret de tânăr pianist: Marius Boldea

Un recital de excepţie a susţinut, în 14 martie a.c., la Ateneul Român, în Sala Mică, tânărul pianist Marius Boldea, student în anul IV la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (clasa prof. univ. dr. Viniciu Moroianu). Marius Boldea a interpretat lucrări de mare virtuozitate, cu o tehnică deosebită, îmbinând rafinamentul şi cultivarea nuanţelor. Repertoriul ales a cuprins  Sonata KV 333 în Si bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart, Şapte fantezii op. 116 de Johannes Brahms, Stampe de Claude Debussy şi Suita op. 10 în Re major de George Enescu. La Sala Mică a Ateneului Român, Marius Boldea a avut parte de un public numeros, a demonstrat o foarte bună tehnică pianistică, remarcându-se prin expresivitate şi maturitate interpretativă. La sfârşitul recitalului, tânărul pianist Marius Boldea a declarat, pentru Radio România Muzical: „M-am simţit foarte bine. Am simţit energia publicului şi mi-am dat seama că aşa repertorii ample, aşa tururi de forţă trebuie făcute mai des şi cu mai multă concentrare. E foarte dificil să susţii un program uriaş de aproape două ore. Îmi place să cânt din fiecare perioadă muzicală, deci îmi pare rău că l-am omis pe Bach. Sonata de Mozart o pregătesc şi pentru licenţă. Brahms e un compozitor pe care de 2-3 ani încep să-l iubesc din ce în ce mai mult… şi am ales Ciclul 116 pentru că nu este atât de cântat pe cât ar trebui, pentru că sunt nişte comori muzicale acolo. Debussy mă fascinează prin culorile şi tuşeurile pe care le poţi valoriza în muzica sa. Şi Enescu mi-am propus să cânt aproape în fiecare recital al meu pentru a aduce un omagiu acestui mare compozitor naţional“.
Profesorul şi mentorul lui Marius Boldea, prof.univ. dr. Viniciu Moroianu, l-a caracterizat cu obiectivitate şi generozitate pe tânărul pianist: „Este un tânăr cu foarte multă ambiţie, care abordează muzica cu foarte multă seriozitate. Se ambiţionează la repertorii dificile şi de foarte mare anvergură, ceea ce este foarte bine pentru vârsta aceasta, şi le domină cu autoritate, cu un simţ al frazării, al construcţiei, cu echilibru pe scenă, lucruri pe care zic că le-a arătat şi astăzi într-un program amplu şi dificil, iar ambiţiile sale au fost susţinute pe măsură de versiuni valabile, colorate, gândite şi construite. Sper ca instituţiile muzicale să îl aibă în vizor. El are nevoie mult să cânte, să se afirme şi, fireşte, să se perfecţioneze. Cred că merită în continuare toată atenţia, atât a noastră, a profesorilor de la Universitatea de Muzică, cât şi a organizatorilor vieţii muzicale, care au răspunderea uriaşă pentru promovarea generaţiei de mâine.”
Marius Boldea s-a născut în 1994 la Târgu Mureş. A absolvit în 2013 Liceul de Artă din oraşul natal, la clasa prof. Codruţa Condruţ. Din acelaşi an este student la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (admis pe primul loc), clasa de pian prof. univ. dr. Viniciu Moroianu. S-a afirmat de timpuriu, participând în perioada 2002-2011 la opt ediţii ale Festivalului „Johann Sebastian Bach“ din Cluj-Napoca, unde a obţinut de fiecare dată câte o distincţie, între care Diploma de merit, precum şi, în câte trei rânduri, Diploma de excelenţă şi Premiul I. A mai obţinut distincţii în competiţiile naţionale de la Târgovişte (2005, 2009) şi  Suceava („Lira de aur“, 2011 şi 2012). A participat la festivalurile internaţionale „Pro Piano“ şi „Remember Enescu“ de la Cluj-Napoca (2012), la Baja-Ungaria („Franz Liszt“, 2011), precum şi la „Turnirul scriitorilor“ de la Sighişoara (2014). A susţinut recitaluri în Baja-Ungaria (2010), în stagiunile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, precum şi la Primăria Sighişoara (2011, 2012), la Filarmonica Târgu Mureş (2013), la Muzeul Literaturii Române (2013) şi la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti (2014). Este colaborator permanent al Casei de Cultură „Friedrich Schiller“ din Bucureşti (2015). A interpretat ca solist Concertul nr. 3 de Beethoven (Filarmonica de Stat Târgu Mureş, 2013) şi Concertul nr. 14 de Mozart (Târgu-Jiu, 2014). A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Horia Mihail (Târgu Mureş, 2007), Imre Rohman şi Viniciu Moroianu („Academia Sighişoara“, 2012, 2013), precum şi la Tel-Aviv (2013) şi Budapesta (Gergely Bogányi şi Gyula Kiss, 2010). A concertat alături de violonistul Alexandru Tomescu pe scena Palatului Culturii din Târgu Mureş (2011). În anul 2016, Marius Boldea a obţinut, ca solist, un premiu III, dar şi premiul I şi medalia de aur la competiţia pentru pian la patru mâini, împreună cu pianista Ana Bădică, la Concursul Internaţional „Pro-Piano“ România. De asemenea, în 2016 s-a situat pe un loc onorant, în semifinalele Concursului „Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti. Prin întreaga sa activitate pianistică de până acum, prin stăruinţa, virtuozitatea şi talentul său, Marius Boldea se dovedeşte a fi un tânăr pianist cu un incontestabil potenţial, cu deosebit talent şi cu certe perspective de realizare interpretativă.
Cătălin MUREŞAN