Interviu cu prof. Ion Duță, președintele Sindicatului „Școala Prahovei“


Stimate domnule președinte Ion Duță, federațiile sindicale din Educație au tras un semnal de alarmă, săptămâna trecută, cu privire la faptul că MEN va tăia 4.000 de posturi în învățământ la nivel național. Săptămâna trecută v-ați întâlnit, la București, cu ministrul interimar Rovana Plumb. Cu ce rezultate?
Semnalul de alarmă l-am tras încă de la apariția Ordinului 4884/2018, ordin prin care se cerea Inspectoratelor Școlare Județene reducerea unui număr de aproximativ 4.360 de posturi la nivel național.
Cu toate că Sindicatele nu au fost consultate, fostul ministru al educației, Valentin Popa, a emis acel ordin, chiar dacă se demonstra că Educația are nevoie de suplimentare de posturi, și nu de tăieri.
Noul ministru interimar, Rovana Plumb, și prim-ministrul Viorica Dăncilă au acceptat că ordinul nu este benefic și au promis modificarea lui.
Din păcate, s-a modificat doar parțial, în sensul că din cele peste 4.000 de posturi propuse a fi tăiate, au fost date înapoi numai 1.300.
Acest lucru este insuficient și vom vedea în continuare ce demersuri vom întreprinde pentru rezolvarea acestei situații, care, în opinia noastră, a FSLI, nu poate rămâne așa.
Ce efecte va avea această măsură, acum, la început de an școlar, în condițiile în care sistemul suferă, oricum, de lipsă cronică de personal, educația nemaifiind de mult un domeniu de muncă atractiv?
Efectele sunt dezastruoase în continuare. Vor exista ore care nu se pot acoperi și plăti, vor exista colegi angajați la 1 septembrie care vor trebui să plece acasă, vor exista comasări de clase sau învățământ simultan.
Al doilea efect va fi acela că sistemul de învățământ va deveni total neatractiv, cu toate că guvernul și factorii politici (inclusiv instituția prezidențială, prin asumarea programului „Româ­nia educată“), declara, la unison, că Educația este prioritate națională.
Care este, în prezent, starea învățământului prahovean? Există deficit de personal? Există deficit de unități de învățământ?
În Prahova, deficitul de personal există și, ca răspuns la solicitarea de a suplimenta numărul de posturi cu 15, ministerul a tăiat 70.
Aceste norme erau necesare pentru asigurarea posturilor pentru plata cu ora la învățători care predau educație fizică, pentru angajarea de personal nedidactic etc.
Multe posturi vacante, din păcate posturi unice, nu se pot asigura și multe unități de învățământ suferă din lipsa personalului de îngrijire și curățenie (în special în grădinițe), lipsa fochiștilor, mecanicilor de întreținere, șoferilor pentru microbuzele școlare, pazni­-
cilor etc.
Care ar fi putut fi motivația Ministerului Educației Naționale? Pe surse se vorbește că nu ar mai fi bani pentru plata salariilor, guvernul neputând susține majorările de anul acesta.
Da, motivația este aceeași: lipsa banilor din cauza imposibilității de încadrare în costul standard /elev, cost stabilit artificial și care nu beneficiază de indici de corecție, care să se încadreze într-un buget strict și neîndestulător.
Probleme cu plata salariilor au fost în fiecare an, stresul pentru personalul din învățământ fiind mereu același: lipsa banilor.
Nu avem decât promisiuni că vor fi bani pentru salarii până la sfârșitul anului 2018, că vom primi banii pe hotărârile judecătorești restante, că vom primi prima tranșă din hotărârile pe dobânzi (5%) după ultima rectificare bugetară din luna noiembrie.
Banii, dacă vor veni, vor veni în ultimele zile din an, când lucrurile se precipită și nu va fi timp necesar pentru calcul și plata efectivă. Lucrul acesta se întâmplă în fiecare an și face ca sărbătorile să nu vină cu bucurii, ci cu dezamăgiri și tristețe.
Noul an școlar a venit la pachet cu demisia ministrului Valentin Popa. Avem, în prezent, al 26-lea ministru din ultimii 28 de ani și se pregătește cel de-al 27-lea. Cum vi se pare această  situație, domnule președinte?
Demisia ministrului Valentin Popa trebuia să se producă cu mult timp înainte. Domnia Sa a fost ministrul cu dialog zero cu partenerii sociali, ministrul care a lucrat în disprețul legii și care a bulversat și mai mult sistemul de învățământ.
Suntem cu un ministru interimar, cu puteri limitate de decizie și aproape că nu mai avem speranțe că vom avea un ministru capabil să înțeleagă problemele din învățământ, un ministru cu viziune, care să lucreze pentru binele învățământului românesc.
Așteptăm.
Ni se pregătește o nouă lege a educației naționale, domnule președinte. Să ne bucurăm?
Schimbarea legilor în România este la ordinea zilei. Seara ne culcăm având o lege (bună sau rea) și de cele mai multe ori ne trezim cu o lege modificată, abrogată și înlocuită cu altceva, după bunul plac al unui ministru sau altul, fără consultare, fără dialog și fără fundamentare.
Nu știm dacă să ne bucurăm sau nu, dar așteptăm să fim invitați la dezbateri pe marginea unui proiect de lege, să putem aduce amendamente și să colaborăm cu ceilalți doi actori, elevii și părinții. Poate că, în al 12-lea ceas, guvernanții vor realiza că dezvoltarea unei țări nu se poate face fără educație și sănătate.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU
 
 

Distribuie acest articol!