O scurtă istorie
Conceptul de eLearning prinde contur la începutul secolului al XX-lea, odată cu radioul și mai târziu cu televiziunea (articolul eLearning – Scurt îndrumar de proiectare și utilizare, Tribuna învățământului).
Scriitorii de science-fiction își aduc și ei aportul la „cum va fi școala în viitor“ și în 1909 E.M. Forster publică povestea Mașina se oprește, unde explică avantajele utilizării comunicării audio pentru a susține prelegeri către publicul îndepărtat.
În 1920, Sidney L. Pressey, profesor de psihologie la Universitatea Ohio, dezvoltă prima mașină de predare care oferea mai multe tipuri de exerciții practice și clase de întrebări.
Nouă ani mai târziu, profesorul M.E. Zerte, de la Universitatea din Alberta, adaugă acestei mașini o capsulă cu probleme, ce avea și funcția de a asocia problemele și soluțiile, creând astfel un automatism de verificare.
Primul sistem de învățare în rețea a fost sistemul de management al învățării Plato (Programmed Logic for Automatic Teaching Operations), dezvoltat între anii 1959 și 1969, când a fost instalat și testat la Springfield High School în Springfield, Illinois.
Costurile erau astronomice la acea vreme, dar cu toate astea obiectivele inițiale ale lui PLATO au fost depășite. Astfel, în anul 1980, sistemul oferea aproximativ 7.000 de ore de materiale educaționale pentru 150 de discipline, iar programele sistemului ajungeau la 7.000 de terminale în țări din întreaga lume, Australia, Canada, Belgia etc.
LMS/LCMS
Un sistem de management al învățării (LMS – Learning Management System) este o aplicație software pentru administrarea, documentarea, urmărirea, raportarea, automatizarea și furnizarea de cursuri educaționale, programe de formare sau programe de învățare și dezvoltare. Conceptul sistemului de management al învățării a apărut direct din conceptele e-Learning. Deși primul LMS a apărut în sectorul învățământului superior, majoritatea LMS-urilor se concentrează astăzi pe piața corporativă. Sistemele de management al învățării reprezintă cel mai mare segment al pieței sistemelor de învățare.
Există acum peste 1.000 de platforme LMS pe care le puteți lua în considerație, având funcțiile minimale pentru a răspunde obiectivelor de învățare.
Piața LMS-urilor va avea o valoare de peste 15,72 miliarde de dolari în 2021.
Specialiștii de la eLearning Industry (o platformă profesională care se ocupă cu domeniul eLearning) ne dau câteva idei vizavi de cum va arăta piața LMS-urilor în viitorul apropiat.
- Se așteaptă ca cea mai mare proporție a contribuției la venituri să fie generată în America de Nord.
- 41,7% din companiile globale Fortune 500 folosesc acum o formă de tehnologie educațională pentru a instrui angajații în timpul orelor de învățare formale.
- Aproximativ jumătate din toate orele din mediul universitar vor fi bazate pe eLearning.
Este mai mult decât evident că eLearning a revoluționat și schimbat modul în care privim cunoștințele și dobândirea abilităților. Prin urmare, există o cerere tot mai mare de sisteme de management al învățării pentru a implementa și gestiona sistematic eLearning. Cu peste 1.000 de furnizori LMS și prea multe funcții LMS din care să alegem, putem spune cu siguranță că sistemele de management al învățării sunt aici pentru a rămâne!
Este limpede că vorbim despre platforme de învățare robuste și cu funcții specifice, funcționale coerent și nu doar despre cum stocăm documente și cum ne vedem cu elevii.
Comparații între LMS și LCMS
Mulți oameni confundă un LMS cu un LCMS, deoarece inițialele lor sunt similare. Dar ele au scopuri foarte diferite.
LMS – Learning management system
LCMS – Learning and content management system
CMS – Content management system
Pe scurt, un sistem de management al învățării (LMS) oferă în primul rând eLearning și urmărește dezvoltarea unui cursant.
Un sistem de management al conținutului (CMS) stochează și organizează conținut pentru site-uri web. De asemenea, facilitează partajarea și editarea. CMS-ul, în principiu, nu este potrivit pentru conținutul eLearning.
Un Learning and Content Management System (LCMS) combină un CMS (de obicei bazat pe cloud) cu un sistem de autor bazat pe cloud, apoi adaugă caracteristici unice pentru a facilita refolosirea conținutului și colaborarea în echipă. În zilele noastre, capacitățile de creare a unui LCMS bun sunt la fel de sofisticate ca orice software de autor independent.
Evident, ambele tipuri de platforme de învățare (LMS și, deopotrivă, LCMS) sunt instrumente pentru industria învățării.
LCMS creează conținut eLearning. Utilizatorii lor principali sunt creatorii de conținut, în cazul nostru – profesorii.
LMS-urile oferă conținut eLearning. Utilizatorii lor principali sunt cursanți (și cei responsabili de învățare, cum ar fi profesorii).
Standarde comune. Conformitate SCORM
Un LMS poate rula în general fișiere compatibile SCORM, iar LCMS produc conținut compatibil SCORM.
Ce așteptări am de la o platformă de eLearning?
Există, evident o interconectare funcțională a acestor sisteme (LMS/LCMS/CRM/Authoring tool), cu elemente comune.
Funcțiile minimale, cu adevărat utile pentru orice platformă aș folosi, trebuie însă să respecte obișnuința didactică a profesorului.
Eu, de exemplu, aș avea nevoie de următoarele funcții.
1. Tabloul de bord
Secțiunea Tabloul de bord oferă acces direct la:
- Profil utilizator.
- De bază, prin accesarea și gestionarea propriului profil și avatar;
- Extinsă – disponibilă pentru rolul de cursant pentru a defini abilități, interese, competențe necesare pentru definirea parcursului școlar sau parcursului în carieră, oportunități de muncă etc.;
- Mesaje de sistem, e-mail-uri și notificări cu privire la cursuri și activități;
- Chat;
- Informații specifice în funcție de rolul asociat în sistem;
- Statistici privind progresul activităților de instruire și calendarului evenimentelor.
În funcție de tipul de utilizator (rol asociat în sistem) autentificat în aplicație, sistemul afișează informații diferite, după cum este detaliat mai jos:
- Rol de profesor
Sistemul afișează informații referitoare la rapoarte (rapoarte ale progresului școlar al elevilor mei), sondaje create de profesor, întrebări frecvente (care conține sfaturi specifice pentru rolul de profesor), resurse externe (prin care se pot accesa resursele externe cu posibilitatea de a le edita, modifica sau șterge).
- Rolul elevului
Sistemul afișează informații referitoare la rapoarte (rapoarte de progres educațional, note primite, observații ale profesorilor), sondaje la care a fost adăugat elevul, întrebări frecvente (care conține sfaturi specifice pentru rolul de elev).
- Rol de administrator
Sistemul afișează informații referitoare la rapoarte (rapoarte de utilizator), acces direct la modulul de gestionare a utilizatorilor, gestionarea rolurilor, gestionarea funcțiilor (drepturi asociate), gestionarea notificărilor, gestionarea întrebărilor frecvente.
2. Modulul didactic, de predare
Componenta este concepută pentru a orchestra întregul proces de învățare prin crearea cursurilor utilizate de elevi în procesul de învățare. Funcția acestei componente este definită de necesitatea profesorilor de a preda disciplinele lor dar și alte cursuri opționale din afara planurilor de învățământ pe care le consideră importante și necesare pentru fiecare plan de învățare al elevilor.
Sistemul permite gestionarea procesului de instruire, predare și evaluare, planificarea cursului și managementul participanților la curs.
Din perspectiva profesorului, managementul cursului este descris în trei etape:
- Descrierea lecției – Această fază este dedicată definirii lecției sau a unității de învățare.
- Materiale pentru lecție – După crearea lecției, profesorul începe să adauge resurse de instruire. Profesorul va putea adăuga și gestiona obiecte de învățare și configurează calea de învățare care trebuie urmată (lecții, teste, sondaje, documente). De asemenea, profesorul are posibilitatea de a defini prioritatea pentru materiale (ordinea de prezentare, pentru a suprascrie, dacă este necesar, mecanismul de potrivire a profilului de metadate).
- Participarea la curs – Această fază este dedicată definirii publicului lecției. În funcție de tipul cursului, acest pas va fi opțional (cursuri deschise disponibile în biblioteca publică).
De asemenea, principalele funcționalități oferite de modulul didactic sunt date mai jos:
- Creați/Editați cursul/lecția;
- După ce lecția a fost creată cu succes, profesorul poate seta perioada de valabilitate a cursului prin planificarea acestuia;
- Programați cursul ca sesiuni online sau cursuri clasice;
- Cursuri obligatorii sau deschise ca predare sincronă (prin clasă virtuală) și asincronă (ritmul elevului);
- Asocierea materialelor de instruire (lecții digitale, teste de evaluare și sondaje) și a resurselor;
- Asocierea competențelor și obiectivelor pentru alimentarea mecanismului de recomandare;
- Managementul prezenței și notelor (gestionat manual sau furnizat de sistem);
- Rapoarte de cursuri
- Prezentare generală a cursului;
- Raport despre materiale și activități de învățare;
- Raportul utilizatorului;
- Participanții la un curs sunt informați prin mesaje automate (notificări) cu privire la detaliile referitoare la cursul la care au fost înscriși (numele cursului, profesorul, durata, locația);
- Sistemul oferă posibilitatea de a defini pachete/programe de cursuri.
de Radu JUGUREANU – profesor
Articolul integral poate fi citit în numărul 13 al revistei Tribuna Învățământului