Platformă software pentru monitorizarea copiilor refugiați din Ucraina

Platformă software pentru monitorizarea copiilor refugiați din Ucraina

Gestionării cazurilor pentru protecția copilului îi este dedicat software-ul internațional Primero, caracterizat ca „un software open-source care ajută lucrătorii sociali să identifice și să înregistreze copiii refugiați și să-i îndrume către servicii specializate, în funcție de nevoile acestora. Primero permite, de asemenea, identificarea timpurie a potențialelor situații de abuz, neglijare sau trafic și adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea și protejarea drepturilor copilului”.

În prima săptămână de la lansare, au fost înregistrați cu succes în platformă 830 de copii refugiați din calea războiul din Ucraina, sosiți în România, cei mai mulți, înscriși în județele Timiș (93), Arad (84) și în sectorul 2 al Bucureștiului (82). Se estimează că un total de 37.000 de copii refugiați ucraineni sunt în prezent în România. Unii copii au venit cu familiile lor, alții, cu alte persoane din afara familiilor sau chiar neînsoțiți.

Utilizând Primero, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție poate identifica, înregistra și monitoriza rapid toți copiii care vin din Ucraina în România, care locuiesc temporar în țară ori se află doar în tranzit.

Gabriela Firea, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse: „Prin intermediul aplicației Primero vor fi centralizate informațiile despre locurile de cazare organizate sau despre comunitățile în care sunt găzduite familii cu copii ucraineni sau copii ucraineni însoțiți de alte persoane adulte decât părinții lor. Pe lângă identificarea și înregistrarea copiilor ucraineni refugiați în România, aplicația permite accesul la servicii esențiale de protecție a copilului, inclusiv servicii de monitorizare și reunificare a familiei, astfel încât să-i ajutăm pe acești copii să traverseze cât mai ușor această experiență traumatizantă din viața lor.”

Gabriel Vockel, reprezentant UNICEF a.i. în România: „Încă din primele zile ale războiului, UNICEF a lucrat îndeaproape cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție pentru a se asigura de protecția adecvată a copiilor refugiați. Introducerea Primero este un pas esențial în a oferi copiilor și familiilor lor protecția și serviciile de care au nevoie, deoarece înregistrarea și monitorizarea copiilor este o parte importantă a acestei activități. Împreună cu numeroșii noștri parteneri, vom continua să sprijinim autoritățile pe toată durata crizei.”

UNICEF anunță că „echipa Primero din teren este formată până acum din 317 utilizatori instruiți, responsabili cu identificarea și înregistrarea copiilor. De asemenea, 47 de coordonatori județeni ajută la generarea rapoartelor la nivel de județ. Identificarea și înregistrarea se vor face numai pe baza consimțământului. După evaluarea inițială și stabilirea nivelului de risc, fiecare copil este îndrumat către instituțiile care pot oferi serviciile necesare, precum direcțiile generale de asistență socială și protecție a copilului, direcțiile pentru asistență socială, autoritățile din domeniul imigrației etc.”