Platforma de teste pentru elevi Brio®, listată pe SeedBlink

55

Platforma de teste pentru elevi Brio®, listată pe SeedBlink

În plină expansiune a învățământului online, platforma de teste digitale standardizate pentru elevi Brio® este listată pe platforma de equity crowdfunding SeedBlink, cea mai mare platformă de acest fel din Europa de Sud-Est ca sume tranzacționate și număr de investitori în startup-uri inovative. Runda de finanțare va fi de 270.000 euro (compania acceptând supra-subscriere până la maximum 350.000 euro), pentru care compania va ceda 9,09% (până la maximum 11,48%) din acțiuni. Evaluarea pre-investiție este de 2,7 milioane euro.

Platforma Brio® și-a arătat utilitatea în perioada de întrerupere a activității în școli, de pregătire și desfășurare a examenlor naționale (martie-august 2020), când a servit ca instrument de evaluare pentru 260 de școli și 18.000 de elevi și-au testat cunoștințele.

Profesorul Dragoș Iliescu, CEO, Chief Scientist și fondator Brio®, își amintește: „Prima sămânță Brio® a apărut într-o convorbire care nu prevestea nimic epocal, pe un aeroport din SUA, unde îl însoțeam pe mentorul meu Thomas Oakland – părintele testării educaționale – într-un proiect internațional. L-am întrebat mai mult retoric pe Tom cum aș putea să-mi ajut copiii să crească într-un sistem educațional ne-performant. Tom mi-a spus «cu asta te ocupi, Dragoș, fă ceva pentru toți copiii din România, îți va fi mai ușor!». Tom, care din păcate ne-a părăsit prea devreme, a fost nu numai co-fondator și primul business angel al Brio®, ci și cel care a sădit în mintea mea această idee simplă, concretizată după cinci ani de muncă într-un produs digital care oferă tuturor elevilor din România un sistem de testare educațională științific, independent și obiectiv și la cel mai înalt nivel al tehnicilor de psihologie educațională”.

Andrei Dudoiu, Co-Founder & CEO SeedBlink, subliniază: „Suntem foarte entuziasmați că prin intermediul SeedBlink putem susține dezvoltarea unui proiect de business cu impact social major – BRIO® – al cărui instrument digital va contribui la îmbunătățirea performanțelor învățământului românesc. Apreciem ambiția echipei din spate de a scala ulterior platforma de testare la nivel european”.

Performanțele elevilor și încrederea părinților

Fundamentată pe analize științifice proprii și pe cele mai noi teorii din științele educației de la nivel internațional, Brio® „este o soluție de tip SaaS (software as a service) de ultimă generație pentru testare si evaluare școlară, avizată de Ministerul Educației și Cercetării”.

Obiectivul vizat este „să monitorizeze și să îmbunătățească atât performanțele școlare ale elevilor din clasele I-XII, cât și încrederea părinților și a profesorilor, generând, în același timp, o îmbunătățire vizibilă a întregului sistem de educație al României”.

Evaluarea obiectivă a cunoștințelor

Creatorii lor caracterizează testele școlare Brio® ca „teste digitale standardizate, prin care elevii români din clasele I-XII își pot evalua obiectiv cunoștințele la principalele materii școlare și își pot îmbunătăți performanța la examene. Testele standardizate sunt dezvoltate pe baza unor principii științifice de măsurare (ramura științei care se ocupă de aceasta se numește psihometrie), astfel încât întrebările, procedurile de scorare și de interpretare să fie aceleași pentru toate persoanele care trec prin testul respectiv. Ele utilizează metode statistice complexe pentru a respecta principiile de fidelitate și validitate, adică acuratețe (lipsă de eroare) și adecvare (corectitudine, acoperirea teritoriului conceptual țintit). De aceea, sunt mult mai riguroase decât testele dezvoltate ad-hoc. Scorul unui test standardizat nu este supus subiectivității, el nefiind dependent de blândețea sau severitatea evaluatorului ori de lejeritatea ori dificultatea întrebărilor.

După fiecare testare, elevul și părintele sau profesorul primesc un raport de evaluare — Raportul Brio® — un document detaliat ce descompune în termeni foarte clari aspectele din subcapitolele analizate, indicând ce noțiuni sunt stăpânite deja de elev, respectiv pe cele pentru care e nevoie de aprofundare. Un instrument de ghidare și de informare obiectivă și acționabilă, este singurul tool de pe piața românească de educație digitală ce sprijină pregătirea și performanța susținută, identificând cu exactitate ariile unde elevul trebuie să mai lucreze pentru a fi competitiv față de colegii săi de generație.

Brio® este avizat de Ministerul Educației și Cercetării, Sistemul de Testare fiind un produs științific conceput pe baza programei școlare din România, conceptualizat de o echipă de profesori și experți internaționali în testare și psihometrie”.