Plastic din coji de cartofi şi plante fără sol

4

Când o elevă-ţi vorbeşte ca şi când ar spune o banalitate despre cum face material plastic din coji de cartofi şi de banane şi întinde vreo două fâşii chiar făcute, iar lângă ea o colegă-ţi arată plante pe care le creşte fără pământ, ai senzaţia că în şcoala românească nu e chiar totul pierdut. Nu-i neapărat o senzaţie dată de insolitul realizărilor (stereotipurile cu „creativitatea“, cu „altfel“), ci de normalitatea vorbirii despre; nu „prezentare“, nu „cum îţi vinzi marfa“, ci atât: vorbit despre ceva.
Eleva cu plasticul făcut din coji este Bianca Ialangi; lucrează împreună cu Cosmina Mociu. Plantele fără sol le cultivă Lorela Florescu şi Anastasia Matei. Toate sunt eleve în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Ovidius, din Constanţa. Le îndrumă profesoara lor de biologie, dr. Carmen Bucovală.
În două cuvinte, Bianca zice că plasticul ăsta pe care lumea-l foloseşte în cantităţi uriaşe e de obţinut din altceva decât din hidrocarburi. La-ndemână sunt vegetalele bogate în amidon; de fapt, cojile, resturile: de cartofi, mere, banane, porumb. Sunt şi algele, mai sărace în amidon, dar e plaja plină şi strângându-le, că sunt în descompunere şi supără, se face şi ecologizare. Ce se adună se usucă, se fărâmă („cartoful l-am ras“), se extrage amidonul, se pun substanţe la-ndemână (bicarbonat de sodiu, acid acetic, glicerină) şi iese plasticul bun de turnat în forme, de întins. Şcolăreşte şi pentru că, vorba poetului, trebuie să poarte un nume, procesul se cheamă „Obținerea plasticului din materiale neconvenționale“.
Lorela are în faţă tot felul de plante în sticle recuperate de la apa minerală conectate la priză, la laptop, parcă la pompă, la ceva tuburi. Pământ nu e, rădăcinile se văd: „Plante care cresc fără sol. Nu le deranjează nimeni, trăiesc fericite“. Soluţiile care le fac să crească sunt reglate, filtrate, trec la timp dinainte stabilit printr-un circuit cu rezistenţe, cu condensatori, „e numai fizică“. Se cheamă „Grădini în sistem aeroponic“.
Tot ce spun, tot ce arată elevele din Constanţa e făcut în şcoala de fiecare zi, cu ce au, din ce au, din câte au învăţat şi învaţă de la profesorii lor. (F.A.)