Rezultatele finale, stabilite după soluţionarea contestaţiilor, indică faptul că 5.405 candidaţi au promovat concursul naţional de ocupare a funcţiilor vacante de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar. Astfel, rata de ocupare a posturilor de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar este de 63,26% pentru posturile de directori (4.066 de posturi ocupate din 6.427 de posturi scoase la concurs), respectiv 53,84% pentru posturile de directori adjuncţi (1.339 de posturi ocupate din 2.487 de posturi scoase la concurs).
Dintre cele 4.066 de posturi de director ocupate prin concurs, 3.513 posturi vor fi ocupate de cadre didactice care anterior concursului au deţinut această poziţie în aceeaşi şcoală, în timp ce 32 de posturi vor reveni unor profesori care anterior au deţinut funcţia de director în altă şcoală. Alte 124 de posturi vor reveni unor cadre didactice care au ocupat anterior funcţia de director adjunct în aceeaşi şcoală, iar cinci posturi vor fi ocupate de persoane care anterior au îndeplinit funcţia de director adjunct în altă şcoală. Pe de altă parte, 307 posturi vor fi ocupate de profesori din aceeaşi şcoală care nu au mai ocupat funcţii de director/director adjunct, iar 85 de posturi vor reveni unor cadre didactice fără funcţii de conducere în prealabil, dar provin din altă şcoală.
În ceea ce priveşte cele 1.339 de posturi de director adjunct ocupate prin concurs, 50 de posturi vor reveni unor profesori care anterior concursului au deţinut această poziţie în aceeaşi şcoală, în timp ce patru posturi vor reveni unor cadre didactice care anterior au avut funcţia de director în altă şcoală. Alte 1.074 de posturi vor reveni unor profesori care anterior au ocupat funcţia de director adjunct în aceeaşi şcoală, iar nouă posturi vor reveni unor persoane care au ocupat funcţia de director adjunct în altă şcoală. De asemenea, 203 posturi vor fi ocupate de cadre didactice din aceeaşi şcoală, care nu au ocupat anterior funcţii de conducere, iar 19 posturi vor reveni unor cadre didactice din altă şcoală, care nu au avut funcţii de conducere.
Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, vineri, 16 decembrie 2016, rezultatele finale vor fi validate de consiliile de administraţie ale inspectoratelor şcolare judeţene, iar cei 5.405 candidaţi promovaţi vor fi numiţi în funcţie pentru o perioadă de patru ani, prin decizie a inspectorului şcolar general. Aceştia vor încheia un contract de management administrativ-financiar cu preşedintele consiliului judeţean/primarul general al municipiului Bucureşti şi un contract de management educaţional cu inspectorul şcolar general.
Contractele de management administrativ-financiar şi contractele de management educaţional se încheie pe o perioadă de patru ani pentru persoanele care au mai mult de patru ani până la împlinirea vârstei legale de pensionare. În situaţia în care există persoane care au mai puţin de patru ani până la împlinirea vârstei legale de pensionare, documentele sus-menţionate se încheie până la data îndeplinirii condiţiilor legale de pensionare şi pot fi prelungite prin act adiţional pe perioada menţinerii ca titular în funcţia didactică peste vârsta de pensionare, în condiţiile legii. Persoanele care au împlinit deja vârsta de pensionare vor semna contractele de management administrativ-financiar şi contractele de management educaţional pentru perioada în care îşi vor păstra statutul de titular în învăţământul preuniversitar.
Numirea în funcţiile de director şi de director adjunct pentru unităţile de învăţământ de stat, ca urmare a promovării concursului, se realizează prin decizie a inspectorului şcolar general, în termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la validarea rezultatelor concursului.
În data de 21 decembrie, inspectoratele şcolare judeţene vor emite deciziile de încetare a detaşării în interesul învăţământului pentru directorii în funcţie la acest moment, începând cu data de 9 ianuarie 2017. În paralel, vor fi emise şi deciziile de numire pentru funcţiile de director/director adjunct, începând cu data de 9 ianuarie 2017, pentru candidaţii care au promovat concursul. Totodată, vor fi aprobate deciziile de numire prin detaşare în interesul învăţământului până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar 2016-2017, pentru cele 3.509 funcţii rămase vacante după validarea rezultatelor finale. Potrivit metodologiei de concurs, în aceste funcţii nu vor fi numite persoanele care până la organizarea concursului au ocupat poziţii de director sau de director adjunct în unitatea de învăţământ respectivă şi nu au participat la concurs, respectiv persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.
În perioada 21 decembrie 2016 – 6 ianuarie 2017, inspectoratele şcolare judeţene se vor asigura că la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ sunt revizuite încadrarea cu personal didactic şi orarul. Totodată, vor fi organizate şedinţe publice pentru repartizarea cadrelor didactice afectate de revenirea foştilor directori/directori adjuncţi la catedrele rezervate în urma încetării detaşării în interesul învăţământului şi a orelor rezervate ca urmare a numirii în funcţie. (MENCS)
 
 
 
 

Distribuie acest articol!