Peste 154.000 de angajați din învățământ au fost deja vaccinați împotriva virusului Covid-19. Ministrul Educației susține că vaccinarea în masă este singurul remediu care poate diminua efectele pandemiei. Vaccinarea este, de asemenea, un criteriu cheie de luat în considerare pentru întoarcerea în universități, școli și grădinițe.
Sorin Cîmpeanu a participat online la conferința „Vaccinare și testare pentru învățare!”, organizată la Iași de Inspectoratul școlar Județean și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. Conferința a fost organizată cu scopul de a promova informarea corectă, conștientizarea și asumarea responsabilității individuale cu privire la măsurile de siguranță impuse în unitățile de învățământ
„Întoarcerea la școală cu prezență fizică se poate face în funcție de mai mulți parametri, printre care vaccinarea, singurul lucru care ne poate ajuta sa punem capăt acestei crize sanitare. Toate celelalte măsuri extrem de importante, precum purtarea măștii de protecție, păstrarea unei distanțe adecvate, respectarea regulilor de igienă și chiar testarea sunt măsuri importante care ne ajută să ținem sub control evoluția pandemiei, dar nu ne ajuta sa punem punct, sa punem capăt acestei crize sanitare.
Singura măsură este vaccinarea, care este și trebuie să rămână un act voluntar, ea nu poate fi obligatorie, dar decizia corectă nu poate fi luată decât atunci când deținem informația corectă si completă, când suntem capabili sa punem în balanță raportul risc-beneficiu. Astfel de întâlniri alături de profesioniști au menirea să răspundă acestor întrebări, să răspundă încă o data că nu există o situație cu risc zero, doar cu beneficii. Important este să putem aprecia raportul risc-beneficii. Fiecare trebuie să înțelegem că decizia fiecăruia dintre noi ajută la finalizarea unei perioade de criză pe care nimeni nu și-a dorit-o și nu si-o dorește. Aceste întâlniri sunt importante în măsura în care reușesc să aducă plus valoare, care să risipească din semnele de întrebare pe care în mod firesc mulți dintre noi le-am avut sau le avem încă. Universitățile românești au făcut eforturi mari pentru a se adapta acestei perioade de criza, pentru a sprijini instituțiile de învățamânt preuniversitar”, a spus ministrul Educației, in timpul conferinței „Vaccinare si testare pentru învătare!”.
Genoveva Aurelia Farcas, șefa Inspectoratului Județean Iași, a fost și ea prezentă. Aceasta a declarat că 41% din angajații instituțiilor de învățământ din Iași au fost vaccinați. Profesorii din Iași au fost interesați să se imunizeze, astfel s-au programat pentru a se vaccina cu oricare dintre tipurile de vaccin disponibile.
„Apreciez că această campanie, prin calitatea informației oferite de epidemiologi, medici infecționiști și psihologi, va contribui la exprimarea unor opțiuni prin care procentul angajatilor vaccinati, din sistemul de învățământ preuniversitar, se va putea dubla. Îmi exprim convingerea că specialiștii prezenți vor oferi acea informare avizată și completă de care părinții au nevoie și astfel, odată cu reluarea cursurilor, aceștia iși vor exprima acordul pentru testarea copiilor atunci când va fi necesar”, a declarat inspectorul școlar general al ISJ Iași.