Personalul din educație, vaccinat în etapa a II-a, din 15 ianuarie

Personalul din educație, vaccinat în etapa a II-a, din 15 ianuarie

Etapa a II-a de vaccinare împotriva Covid-19 începe la 15 ianuarie și cuprinde inclusiv personalul din sistemul educațional. Furnizând această informație, dr. Raluca Zoițanu, președinte al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, ne oferă o serie de lămuriri la obiect.

Beneficiarii vaccinului în etapa a II-a 

În etapa a II-a, se vaccinează populația cu grad ridicat de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. Grupurile incluse sunt:

  • Personalul cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (Parlament, Președinție, Guvern, ministere și institutii subordonate acestora)
  • Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești
  • Personalul din sectorul economic vital:

– procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume)

– uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă

– centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric

– unități de producție, transport și distribuție gaze

– unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi

– unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare

– transport de persoane și mărfuri

– noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale

– comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale)

– personalul din unitățile de învățământ și creșe

– personalul poștal și din servicii de curierat

– personalul cultelor religioase

– personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex. reportaje în unități medicale)

– personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Efectuarea vaccinării în etape este practicată în toată lumea. Motivul îl reprezintă capacitatea de producție a furnizorilor vaccinului.

Beneficiarul vaccinării alege centrul, ziua și ora

La noi în țară, odată cu începerea etapei a II-a, va crește numărul centrelor de vaccinare. Vaccinarea nu se face în cabinete ale medicilor de familie, ci în spații mari, precum săli de sport, cămine culturale etc.

Programarea la vaccinare în etapa a II-a se face prin intermediul angajatorilor, precum și „individual, accesând platforma on-line pentru programări; prin aparținători (rude, prieteni), pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani; telefonic, prin intermediul call-center județene disponibile pe siteul campaniei de vaccinare Covid-19; prin intermediul medicilor de familie, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă; prin intermediul direcțiilor de asistență socială din primărie; prin administrator, pentru persoanele cu grad ridicat de risc din centrele medico-sociale și rezidențiale”.

Pentru restul populației adulte, vaccinarea se va face „în etapa a III-a, prevăzută să înceapă în luna aprilie din declarațiile de până acum ale autorităților. Pentru etapa a III-a nu va fi necesar certificatul digital calificat (semnătura electronică), acesta fiind solicitat doar în etapele I și II pentru validarea instituțiilor publice și private care realizează înscrierile”.

Persoana care dorește să se vaccineze alege centrul de vaccinare unde vrea să meargă, ziua și ora. Programările se fac pentru 30-60 de personae într-o oră, cu interval de repartizare din oră în oră.

Persoanele sub 18 ani nu se vaccinează. Cine împlinește 18 ani în cursul unei etape de vaccinare, evident, devine beneficiar de vaccin.

Cercetările și evoluția vor arăta în timp dacă rapelul mai este necesar

Activitatea de cercetare asupra vaccinului merge mai departe, odată cu studierea evoluțiilor. Interlocutoarea noastră subliniază că în timp este posibil să se constate că vaccinarea este necesară la intervale mai mari decât se aprecia la început, așa cum s-a întâmplat și în legătură cu alte vaccinuri.

Cât privește semnele de întrebare ridicate de rapiditatea creării și aprobării vaccinului anti-Covid-19, dr. Raluca Zoițanu face observația că, dacă în general cercetarea privind vaccinurile nu beneficiază de finanțare semnificativă, de data aceasta, alocările au fost substanțiale, inclusiv din surse fără tangență cu domeniul și totodată s-au scurtat mult birocrația și implicit etapele. Aprobările, evaluările au avansat pe măsură ce a avansat cercetarea și, de altfel, evaluarea continuă, de aceea fiind necesară și raportarea eventualelor reacții adverse.

Etapa a III-a deschide revenirea la normal

Din experiența cotidiană ca medic de familie, dr. Raluca Zoițanu face observația că oamenii nu refuză vaccinarea, ci unii se arată mai degrabă reticenți. Ea personal spune că vaccinează de ani și ani, zi de zi, de la bebeluși, copii etc. și nu a constatat reacții deosebite, iar în general, în lume, vaccinarea se practică de o sută și ceva de ani, fără evenimente.

În ansamblu, aprecierea pe care o face, în baza autorității profesionale, este că despre o revenire la normal se va putea vorbi odată cu etapa a III-a de vaccinare. E de la sine înțeles că reluarea cât mai largă a activității în școli și universități poate fi realizată cu atât mai bine, cu cât vaccinarea se derulează.