Performerii de la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea

FLORIN ANTONESCU

Echipa MiniJobs a Colegiului Economic Partenie Cosma din Oradea a câștigat competiția Social Innovation Relay (SIR) 2020, faza națională și a obținut dreptul de reprezentare a României la finala internaționlă din 16 iunie, pentru care s-au calificat echipe din 12 țări.

Competiția vizează implicarea tinerilor în probleme comunitare, valorificând înclinații spre inovare socială și antreprenoriat. Invocate frecvent ca necesare în educație și formare, creativitatea, lucrul în echipă, experienţa practică își găsesc în Social Innovation Relay o concretizare antrenantă, poate și profitabilă pentru orientare spre carieră. Concret, în finala națională din acest an au atras atenția și au fost apreciate soluții oferite de elevi cum ar fi o platformă de orientare profesională și recrutare pentru tineri, o aplicație cu exerciții de kinetoterapie, un sistem inteligent de colectare a deșeurilor și de protejare a mediului etc. Au participat 10 echipe de elevi din 10 licee, care și-au prezentat proiectele, și-au confruntat ideile online. În finală au ajuns după un parcurs întins pe toată durata anului școlar 2019-2020, timp în care și-au putut afirma creativitatea peste 3000 de elevi și 110 profesori din 90 de licee din toată țara.

Competiția a fost organizată de Junior Achievement România – organizație cu activitate de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate şi viaţă activă şi dezvoltarea abilităţilor pentru viaţă, în parteneriat cu compania internațională NN – specializată în asigurări de viaţă, susținătoare a inițiativelor pentru creare de oportunități economice pentru tineri și pentru familii defavorizate, pentru acces la educaţie şi servicii medicale al persoanelor vulnerabile. Claudiu Cătălin Meșterelu, Pensions Services Manager la NN, apreciază participarea inteligentă, promițătoare a elevilor concurenți: „Deși sunt de câțiva ani buni alături de Junior Achievement și de elevii care participă la SIR, în fiecare an sunt surprins de curajul, inventivitatea și perseverența lor. Dacă cineva se îndoiește că viitorul nostru este pe mâini bune, îl invit să vadă proiectele elevilor și modul în care și le susțin, pentru că astfel orice urmă de îndoială va dispărea”.

Laureații reprezentanți ai unei școli de elită și tradiție cum este Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea spun fără rezerve: „Competiția a fost o aventură frumoasă, o experiența unică, bazată pe comunicare și creativitate, pe lucru în echipă și implicare. Am învățat că patru la un loc e mai eficient decât o persoană. Deși nu ne-am putut vedea față în față să lucrăm împreună, am reușit și online trecând cu brio peste obstacole. Am învățat să înțelegem mai bine mentalitatea altor persoane, am descoperit noi idei, talente, abilități pe care nu știam că le deținem. Ideea noastră mi se pare una extrem de eficientă, vrem să ducem proiectul mai departe”.