Talente ale generației Z din muzica clasică se reunesc la Festivalul clasic aniversar Rachmaninov 150, în Anul Internațional Rachmaninov, organizat de Purcell School din Londra – Școala de muzică pentru copii talentați, în colaborare cu Royal Conservatoire of Scotland și Talent Music Italia. Concertele se desfășoară la București, sala ARCUB – 29 mai, de la ora 19.00 și la Filarmonica Brașov – 31 mai, de la ora 18.00.
Concertele se încadrează în Festivalul Classical Spring al școlii britanice de
muzică, desfășurat în acest an, până acum, la Londra, Glasgow, Verona și Brescia și care se încheie în România.
Organizatorii anunță că „programul ales prezintă câteva dintre cele mai evocative și strălucitoare piese pentru pian ale marelui compozitor:
Momentele Muzicale Op. 16 – lucrare sofisticată, de mare virtuozitate și înaltă percepție muzicală, care revoluționează forma de expresie a pianului solo. Vor conduce la compoziția Studiilor Tablou Op. 33 – încântătoare, electrizante și enigmatice. Cele două seturi fundamentale de lucrări vor fi interpretate de pianiștii de la Purcell School din Londra și Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București. Studenții de la Conservatorul Regal al Scoției se vor alătura cu lucrări mai puțin interpretate la noi: Bach/Rachmaninoff Violin Partita în E Major – cunoscută sub numele Bach-maninov, ca parafrază pentru pian a partiturii bachiene pentru vioară • Scherzo Mendelssohn Midsummer Night’s Dream, Op.61 – aranjament pentru pian a celebrei uverturi pentru piesa de teatru shakespeariană • Elegie and Serenade, Op.3, no. 1 & 5 – piese – fantezie • Liebesfreud (Kriesler Alt-Wiener Tanzweisen) 1925 – o altă transcripție pentru pian a marelui compozitor a unei piese foarte cunoscute pentru vioară.
Coordonatorii britanici ai acestui eveniment de marcă pentru iubitorii muzicii clasice sunt: William Fong, profesor și șef de catedră la Purcell School și Royal Academy of Music London și Aaron Shorr, profesor și șef de catedră la Royal Conservatoire of Scotland. Amândoi sunt deja apropiați de România de câțiva ani, cele două școli britanice atrăgând tot mai mulți tineri talentați din România.
Dintre cei 15 pianiști protagoniști ai festivalului, 6 sunt români, cu rezultate deja remarcabile pe scenele internaționale de muzică clasică, care îi afirmă la nivel internațional.
Royal Conservatoire of Scotland se prezintă cu Robert Creimerman, Alexandru-Ștefan Plăcintă, Anastasia Barbu și Dida Condria, care vor încheia fiecare dintre cele doua părți ale concertului.
Purcell School din Londra aduce 9 pianiști care se pregătesc în curând pentru admiterea la conservatoarele internaționale.
Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti participă prin Leo Lupașcu, laureat în PianoSTAR și invitat de Purcell School să participe în Festivalul Rachmaninov 150”.
Program intensiv de pregătire muzicală internațională pentru pianiști liceeni români
După cum reamintesc inițiatorii, „colaborarea dintre ARCUB, Filarmonica Brașov, Asociația Artual și școlile britanice de muzică a demarat în 2021 prin proiectul Piano Star, în care 10 pianiști liceeni români au fost selectați pentru
a participa la un program intensiv de pregătire muzicală internațională, încărcat cu experiențe profesionale fundamentale – stagiunea de evenimente din cadrul proiectului a inclus seria de recital cu artiști invitați, recitaluri de prânz, conferințe și premii acordate celor mai apreciați pianiști din proiect. Piano Star este o inițiativă a Kirei Frolu, pianistă, absolventă a Academiei Regale de Muzică din Londra, unde beneficiază in prezent de o bursă importantă pentru studiile de master în următorii doi ani. Kira este președinta asociației Artual, pe care a înființat-o în 2021 pentru a organiza proiecte pentru tinerii muzicieni din țară și de pretutindeni”.