19 septembrie 2024Actualitate

Performanțe fără vacanță - Medalii pentru elevii  și studenții româniȘi vara acestui an a cuprins performanțe ale unor elevi și studenți români în competiții internaționale la discipline de învățământ, în domenii ale inteligenței și creației, în general.

Rezultatele bune sunt circumstanțiale prin specificul cadrului în care este obținut fiecare, dar, în ansamblu, ele dovedesc educație și formare în spiritul unei culturi pentru valoare, ceea ce reprezintă câștigul cel mai consistent.

Succes de răsunet pe terenul celor mai buni din lume

Ca senzațional se remarcă rezultatul obținut de lotul României la ediția 24 a Olimpiadei Asiatice de Fizică, desfășurate la Perak, în Malaezia. Au participat 208 concurenți din 28 de țări, dintre care 27 de țări din zona Asia-Pacific și o singură țară din afara zonei, cu statut de invitat, România. Într-o asemenea competiție și într-o așa companie, bilanțul elevilor români a cuprins cinci medalii de aur, două medalii de argint și o mențiune de onoare – altfel spus, victorie strălucită tocmai „pe terenul“ reprezentat de acea parte a lumii spre care ne uităm ca spre o culme a învățăturii, educației și instruirii. Rezultatele elevilor români „au trezit admirația celorlalți concurenți și a liderilor echipelor naționale participante“, spune Ministerul Educației. Laureații români sunt:

  • medalii de aur – Alexandru Momoiu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, cel mai mare punctaj total, cel mai mare punctaj la proba experimentală, câștigător absolut al competiției; Alexandra Maria Curea, Liceului Teoretic Național București, cel mai mare punctaj al unei fete din concurs; Ionuț Gabriel Stan, Ioan Alexandru Mirică, Ra­­reș Felix Tudose, toți trei, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București;
  • medalii de argint – Mendel Emanuel Mendelsohn, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București; Teofil Voicu, Colegiul Național Emil Racoviță Cluj-Napoca;
  • mențiune de onoare – Rareș Theodor Marinescu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Echipa a fost condusă de dr. Delia Davidescu, profesor la Liceul Teoretic In­­ternațional de Informatică din București, conf. univ. dr. Sebastian Popescu, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Victor Păunescu, profesor la Liceul Economic Nr. 1 București.

Echipa noastră de aur și argint

Fără excepție, tot lotul de cinci elevi care a reprezentat România la Olimpiada Internațională de Fizică (IPhO) 2024, desfășurată la Isfahan, în Iran, a obținut medalii de aur și de argint:

  • medalii de aur – Andrei Dragomir, Alexandru Momoiu, Ionuț Stan;
  • medalii de argint – Mendel Mendelsohn, Felix Tudose.

Toți medaliații noștri la Olimpiada Internațională de Fizică din acest an sunt elevi la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București. Liderii lotului olimpic al României au fost dr. Delia Davidescu, profesor la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, și conf. univ. dr. Sebastian Popescu, de la Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

La această ediție au participat concurenți din 46 țări ale lumii.

Tradiția neîntreruptă a performanței

Olimpiada Internațională de Matematică (OIM) este o competiție de referință în domeniul concursurilor de acest fel, existentă de câteva decenii, datorită unei inițiative românești. Ajunsă la ediția 65, s-a desfășurat anul acesta la Bath, în Marea Britanie. România a continuat tradiția rezultatelor foarte bune și a obținut o medalie de aur, patru medalii de argint și o medalie de bronz, toți cei șase elevi componenți ai lotului urcând pe podium:

  • medalie de aur – Pavel Ciurea, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București;
  • medalii de argint – Andrei Vila, David-Andrei Anghel, Vlad-Titus Spǎtaru, toți de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, Andrei-Giovani Chiriță, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București;
  • medalie de bronz – Aida Mitroi, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Coordonatorii lotului în competiție au fost conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București ­(Leader), lector univ. dr. Mihai Chiș, Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara (Deputy Leader), Lucian Țurea, Societatea de Științe Matematice din România.

Tot lotul național medaliat

Și la Olimpiada Internațională de Chimie (IChO) 2024, care a avut loc în Arabia Saudită, toți elevii reprezentanți ai României au obținut medalii:

  • medalii de argint – Luca Mihai Rascarachi, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București; Radu Nicolae Tăerel, Colegiul Național Tudor Vladimirescu Târgu Jiu; Andrei Ciobanu, Colegiul Național Tudor Vianu București;
  • medalie de bronz – Matei Ur­­sachescu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Dintre acești medaliați, iese în eviden­ță Radu Nicolae Tăerel, multiplu medaliat în anii de liceu la concursuri naționale și internaționale de chimie, matematică, informatică, robotică. Ulterior performanței olimpice de anul acesta, el a devenit student la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

Lotul olimpic de chimie a fost condus de acad. Marius Andruh și de conf univ. dr. Mihaela Matache, Universitatea din București; observator în concurs, Daniela Bogdan, profesor la Colegiul Național Sfântul Sava București.

Pregătire la nivel academic, rezultate pe măsură

Ediția din această vară a Olimpiadei Internaționale de Lingvistică (IOL), desfășurată în Brazilia, a oferit un exemplu de conlucrare pentru formarea elevilor între școală, învățământ superior și cercetare: lotul a beneficiat de pregătire la Institutul Național de Lingvistică Iorgu Iordan – Al. Rosetti al Academiei Române și a fost însoțit în concurs de asist. univ. dr. Roxana Preda, de la Facultatea de Litere a Universității din București și de dr. Paul Helmer, cadru didactic asociat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (Team Leaders), precum și de Mihai Bratu, student la Universitatea Tehnică din Delft, medaliat la trei ediții anterioare ale IOL.

În concurs, elevii români au obținut o medalie de aur, trei medalii de argint, o medalie de bronz și două mențiuni de onoare:

  • medalie de aur – Luiza-Teodora Mihai, Colegiul Național Iași;
  • medalii de argint – Matei Chirilă, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu Cluj-Napoca; Mihaela Anghel, Liceul Teoretic Alexandru Ghica Alexandria; Karina-Adriana Stăncescu, Colegiul Național Carol I Craiova;
  • medalie de bronz – Elena Păvă­loaia, Colegiul Național Sfântul Sava București;
  • mențiune de onoare – Ioana Steliana Barbu, Colegiul Național Spiru Haret Tulcea; Sergiu Manea, Colegiul Național Pedagogic Carmen Sylva Timișoara.

Din lot a făcut parte și eleva clasată pe primul loc la etapa națională, Ioana Stănoiu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Medaliata cu aur, Luiza-Teodora Mi­­hai, a declarat la finalul întrecerii: ­„Mi-am dorit mult să obțin acest rezultat, deși nu mă așteptam chiar la o medalie de aur. Anul trecut, după faza națională a olimpiadei, nereușind să trec la următoarea etapă, mi-am propus să mă calific în anul ce urma la Olimpiada Internațională de Lingvistică. Reușita reprezintă o bucurie mare pentru mine și un rezultat important pentru parcursul meu academic, dar și împlinirea unei mari dorințe“.

Studiu și practică în condiții de concurs

De pregătire sub îndrumare universitară a beneficiat și lotul reprezentativ participant la ediția 35 a Olimpiadei Internaționale de Biologie (IBO), desfășurate la Astana, în Kazahstan. În vederea participării la competiție, elevii olimpici au urmat sesiuni intensive de studiu teoretic, au efectuat lucrări practice și simulări de examene, îndrumați de cadre didactice de la Facultatea de Biologie și Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și au beneficiat de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și al Ministerului Educației.

Lotul României a obținut două medalii de bronz și o mențiune:

  • medalii de bronz – Teodor Cârloanță, Colegiul Național Dragoș Vodă Câmpulung Moldovenesc; Ioana-Noemi Munteanu, Colegiul Național Vasile Alecsandri Bacău;
  • mențiune – Ionuț Dumitru Adrian Găvănescu, Colegiul Național Tudor Vladimirescu Târgu Jiu.

Elevul Mihai Manta, Colegiul Național I.L. Caragiale Ploiești, a primit diplomă de participare.

În vârful ierarhiei europene

Ediția a VIII-a a Olimpiadei Europene de Fizică (EuPhO), desfășurate la Kutaisi, în Georgia, a fost o veritabilă olimpiadă internațională, deoarece au participat elevi din 54 de țări, nu numai europene, ci și din alte zone geografice ale lumii.

România, reprezentată de cinci elevi de la Liceul Teoretic Internațional de In­­formatică București, s-a clasat pe primul loc în clasamentul pe baza rezultatelor de ansamblu, cu patru medalii de aur și o medalie de bronz:

  • medalii de aur – Felix Tudose, campionul absolut al competiției, cu cel mai bun rezultat la proba teoretică și cel mai bun rezultat la proba experimentală; Alexandru Momoiu, câștigător și al premiului special pentru cu cel mai bun rezultat la proba teoretică, prin punctaj maxim la toate problemele acestei probe; Ionuț Stan; Andrei Dragomir;
  • medalie de bronz – Alexandru ­Mi­rică.

Lideri și îndrumători ai lotului României la Olimpiada Europeană de Fizică 2024 au fost dr. Delia Davidescu, profesor la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, și conf. univ. dr. Sebastian Popescu, Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Cei mai tineri medaliați olimpici

La Olimpiada Europeană de Geografie (EGEO) a cărei a X-a ediție s-a derulat la Kopaonik, în Serbia, România a participat cu două echipe, la ambele categorii de concurs, „seniori“ și „juniori“. Bilanțul a fost foarte bun, cu două medalii de aur, patru medalii de argint și două medalii de bronz.

La „seniori“, echipa integral medaliată i-a avut în componență pe:

  • medalie de aur – Daniel Nicolae Hanganu, Colegiul Național Iași;
  • medalie de argint – Andrei-Ioan Moga, Colegiul Național Garabet Ibrăileanu Iași;
  • medalii de bronz – Alex-Darius Topai, Colegiul Național Onisifor Ghibu Oradea; Mihnea-Ioan Șuțoiu, Colegiul Național Nicolae Titulescu Pucioasa.

Echipa de „juniori“, cu medaliații ei, a fost formată din:

  • medalie de aur – Cosmin-Ioan Dulgheru, Colegiul Național Gheorghe Roșca Codreanu Bârlad, cu cel mai mare punctaj obținut la categoria respectivă;
  • medalii de argint – Cristina-Daria Toderici, Liceul Teoretic Adam Müller Guttennbrunn Arad; Andrei-Marius Țiplic, Colegiul Național Gheorghe Lazăr Sibiu; Paul-Ioan Țiplic, Colegiul Național Gheorghe Lazăr Sibiu.

Loturile reprezentative ale României au fost coordonate de profesorii Mihaela Florina Alexandru, inspector în Ministerul Educației, și Mihaela Cornelia Fiscutean, de la Colegiul Național Iași.

Prima participare internațională, primele medalii

Cu un lot format integral din eleve debutante la o asemenea confruntare, România a obținut rezultate remarcabile la a IV-a ediție a Olimpiadei Europene de Informatică pentru Fete (EGOI), desfășurată la Veldhoven, în Țările de Jos: două medalii de argint și două medalii de bronz. Performanța este cu atât mai im­­portantă cu cât participarea a fost de ni­­vel global, cu 195 de concurente din 57 de țări, dintre care 22 de pe alte continente. Foarte tinerele noastre medaliate sunt:

  • medalii de argint – Ana-Maria Petcu, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București; Ioana Mihaela Pașca, Liceul Teoretic Avram Iancu Brad;
  • medalii de bronz – Iulia-Ela Morariu, Colegiul Național Emil Racoviță Cluj-Napoca, cea mai tânără medaliată de când există competiția, ea fiind în clasa a VII-a la data desfășurării concursului; Elisa Ipate, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Cu aceste rezultate, România se situează pe locul patru în clasamentul european all time al competiției, cu un total de 13 medalii (3 de aur, 7 de argint și 3 de bronz). Selecția, pregătirea și coordonarea lotului național au fost făcute de Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), prin Daniela Lica, profesor la Centrul Județean de Excelență Prahova, și Mihaela Cismaru, studentă la Informatică la Universitatea din Craiova.

Trofeul balcanic, adus la București

Echipa României a adus la București trofeul Balcaniadei de Fizică (BPhO) din acest an, organizate în Muntenegru. În ansamblu, elevii români au obținut trei medalii de aur, o medalie de argint, precum și mai multe premii speciale. Au concurat elevi din 12 țări. Medaliații și premianții noștri sunt:

  • medalii de aur – Vlad Tudor Bo­­lohan, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, premiul I absolut și trofeul Balcaniadei de Fizică 2024, precum și premiul special pentru obținerea punctajului maxim la cel puțin un su­biect; Alexandru Condrea, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, premiul special pentru obținerea punctajului maxim la cel puțin un subiect; Dragoș Mihai Popuțe, Liceul Teoretic Grigore Moisil Timișoara;
  • medalie de argint – Diana Ilinca Negreanu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, premiul spe­cial pentru obținerea punctajului maxim la cel puțin un subiect.

Laureații noștri au fost felicitați de ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Muntenegru, Viorel Matei Ardeleanu, prezent la festivitatea de premiere.

Lotul i-a avut ca lideri pe profesorii Adriana Radu, Colegiul Național Mihai Viteazul Ploiești, și Costin Dobrotă, Colegiul Național Dimitrie Cantemir Onești. Președintele Balcaniadei de Fizică din acest an a fost prof. univ. dr. Radu Constantinescu, Universitatea din Craiova, iar conf. univ. dr. Sebastian Popescu, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, a fost membru în Comitetul Științific al Balcaniadei de Fizică.

Confirmări într-o competiție inițiată de România

Inițiată de România în urmă cu 30 de ani, Olimpiada Central-Europeană de Informatică (CEOI) și-a desfășurat ediția 2024 la Brno, în Cehia, unde s-au reunit echipe reprezentative de elevi din 13 țări. Țara noastră a obținut trei meadalii de argint și o medalie de bronz:

  • medalii de argint – Ștefan-Cătălin Savu, Colegiul Național Ion Luca Caragiale Ploiești; Mihai-Valeriu Voicu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București; Andrei Paul Iorgulescu, Colegiul Național de Informatica Tudor Vianu București;
  • medalie de bronz – Rareș-Felix Tudose, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Este de apreciat că România a trimis anul acesta în concurs una dintre cele mai tinere echipe care ne-a reprezentat vreodată la olimpiada central-europeană a informaticienilor: niciunul dintre componenți nu era elev în clasa a XII-a în momentul desfășurării competiției.

Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) a asigurat coordonarea, selecția și pregătirea concurenților români, avându-i ca Team Leader pe Ciprian-Daniel Cheșcă, profesor la Liceul Tehnologic Grigore C. Moisil Buzău, și ca Deputy Leader, pe prof. univ. dr. Ioan Popescu, de la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București.

Vis împlinit prin muncă

Talentul, pasiunea și priceperea cultivate și îndrumate din timp au fost dovedite și de rezultatele obținute la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (JBMO), care și-a desfășurat ediția 28 la Antalya, în Turcia: toți cei șase elevi români au obținut medalii, una de aur și cinci de argint:

  • medalie de aur – Tudor Chelaru, Colegiul Național Emil Racoviță Iași;
  • medalii de argint – David Mathe, Școala Gimnazială Dacia Târgu Mureș; Cezar-Luca Mironov, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București; Ilinca-Rucsandra Radu, Colegiul Național Iași; Rareș Drăgușanu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București; Gabriel-Cristian Vergelea, Școala Gimnazială Spectrum Constanța.

Medaliatul cu aur, Tudor Chelaru, intervievat de Agerpres, a spus: „Pentru mine, această performanță înseamnă un vis împlinit și o confirmare a cunoștințelor și a efortului depus pe parcursul acestui an. Eu dorințele mi le fac în timp ce merg. Adică nu aveam așteptări așa de mari la început. Am luat-o încetul cu încetul și mi-am impus obiective în timp ce am continuat să avansez în stadiile olimpiadelor și ale barajelor. În momentul în care m-am calificat la Balcaniadă, obiectivul meu a fost să iau o medalie cât mai strălucitoare, cât mai valoroasă. Până la urmă am ajuns să câștig medalia de aur. Pentru mine, îndeplinirea unui vis înseamnă o muncă constantă, să fiu perseverent și să nu te dai bătut în cele mai grele și frustrante momente. Și pentru asta mereu e nevoie de cineva lângă tine“.

Echipa României a fost condusă de profesorii Marius Perianu, Colegiul Național Ion Minulescu Slatina (Leader), și Cristian-Teodor Mangra, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București (Deputy Leader). Cu sprijinul Societății de Științe Matematice din România, profesorul Vladimir Cerbu, Colegiul Național Militar Ștefan cel Mare Câmpulung Moldovenesc a însoțit delegația României în calitate de observator A.

Despre valoarea concurenței vorbește inclusiv tabloul vast al participării: echipe din Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia (țări membre de drept ale competiției), Arabia Saudită, Azerbaidjan, Croația, Franța, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Uz­bekistan (țări invitate), precum și, tot cu statut de invitat, o a doua echipă reprezentativă a Turciei, ca țară gazdă.

Proiect câștigător inspirat de natură

Tinerii Filip Bușcu, David Ghiberdic și Rareș Marinescu, în calitate de elevi ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică București, admiși la universități de top din afara țării, au câștigat cu un proiect propriu cea mai mare competiție de știință și tehnologie din lume pentru participanți sub 21 de ani: International Science and Engineering Fair, desfășurată la Los Angeles, în SUA.

Creația premiată a românilor reprezintă proiectul unei aeronave la scară reală, numită „Aripa de șoim“. Elemen­tele care conferă valoare proiectului sunt inspirația din natură în constituirea lui și designul, ceea ce ar putea contribui la eficientizarea zborurilor. După cum ex­­plică autorii, „aripile de direcție, coordonate independent, promit scăderea consumului de carburant cu până la 5% și sporirea manevrabilității, spre exemplu, pentru avioanele de luptă“.

Tinerii creatori, însoțiți de dr. Hayati Agaoglu, directorul Liceului Teoretic Internațional de Informatică București, de dr. Bogdan Costaș, directorul companiei Romaero, și de George Brezoi, președintele Consiliului de Administrație al companiei Avioane Craiova SA, au avut o întrevedere pe teme profesionale și de cercetare în domeniul aeronautic cu ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea. În timpul discuțiilor, au fost abordate aspecte referitoare la industria națională de apărare, precum și la oferta educațională de profil.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea: „Sincere felicitări! Îmi doresc ca astfel de idei creative și inovative să se transforme în produse care, mai departe, să se industrializeze. Prin voi, prin intermediul tinerilor, putem să dezvoltăm acest domeniu al aeronauticii și să facem un salt important, mai ales ținând cont că România are o puternică tradiție în acest sens“.

Ministrul Economiei a reiterat disponibilitatea Ministerului, a Romaero și a altor companii de profil de a le pune la dispoziție tinerilor creatori infrastructură și echipamente pentru continuarea lu­­crărilor de proiectare și inovare. La rândul lor, tinerii i-au adresat ministrului invitația de a fi prezent în locul în care a luat naștere povestea de succes a proiectului câștigător: garajul unuia dintre cei trei elevi.

Performanțele studenților și efectele lor pozitive asupra calității vieții

Două universități românești, prin echipe de studenți, se află pe podiumul competiției mondiale WiDS Datathon ++ University Edition 2024, sub egida prestigioasă a Stanford University – inițiativa Women in Data Science (WiDS):

  • locul I – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, echipa TUCN_AI_Error­ Exorcist din Cluj-Napoca, formată din Andreea-Maria Onaci și Petruț-Butuel Paul, studenți la Facultatea de Automatică și Calculatoare, echipă coordonată de conf. univ. dr. ing. Anca Mărginean (responsabil WiDS), prof. univ. dr. ing. Adrian Groza, conf. univ. dr. ing. Radu Răzvan Slăvescu;
  • locul III – Academia de Studii Economice din București, echipa ASE_Data Mining_Fantasticians, formată din Ana Maria Oprea, Bianca Contolencu, Gianina Maria Petrașcu, Ioana Birlan, studente la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, programul de masterat „Statistică Aplicată și Data Science“, echipă coordonată de prof. univ. dr. Cristina Rodica Boboc.

Prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, i-a felicitat pe laureați: „Suntem mândri de ei! Tot mai des am ocazia să mă bucur de performanțele valoroase ale studenților noștri, performanțe care au efecte pozitive asupra societății și îmbunătățesc calitatea vieții. Aceste realizări sunt dovada creativității, determinării și pasiunii lor pentru ceea ce studiază. Ele sunt, de asemenea, consecința angajamentului profesorilor noștri în pregătirea lor. Do­meniile în care se remarcă studenții noștri sunt dintre cele mai tentante și sunt convins că această competiție le-a oferit o experiență și o provocare pe măsură. Cu certitudine, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se conturează ca un creuzet în care iau naștere cariere profesionale de succes și specialiști de valoare“.

Competiția este caracterizată prin faptul că „promovează diversitatea în știința datelor, oferă participanților oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile analitice și de a colabora la soluționarea unor probleme reale“. Tema ediției din acest an, a VII-a, s-a referit la „predicția perioadei de timp necesare inițierii tratamentului în cazul cancerului de sân metastatic în funcție de caracteristici medicale, demografice, socio-economice și climatice“.

La competiție au participat echipe din peste 70 de universități din 23 de țări. România a avut o prezență numeroasă și activă, cu echipe de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Academia de Studii Economice din București, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica Bu­­curești, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

Articol publicat în nr. 55-56-57 al revistei Tribuna Învățământului

Distribuie acest articol!