Interviu cu prof. Felicia Man, inspector general al ISJ Olt
Stimată doamnă inspector general, cum a fost pentru ISJ Olt anul şcolar care a luat sfârşit?
Fireşte, pe durata unui an şcolar s-au petrecut multe în domeniul educaţiei din judeţul Olt, începând cu organizarea celei de-a noua serii privind selecţia cadrelor didactice pentru constituirea corpului naţional de experţi în luna octombrie şi până la organizarea Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori, care se va desfăşura în luna iunie în judeţul nostru, la Slatina.
În ceea ce priveşte împlinirile noastre, putem aminti organizarea cu succes a concursului interjudeţean de fizică „Liviu Tătar”, a XVI-a ediţie, o competiţie organizată de către Departamentul de Fizică, Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Craiova, în colaborare cu inspectoratele şcolare ale judeţelor participante din partea de Sud-Vest a ţării, în memoria profesorului universitar Liviu Tătar (1942-1998), care a onorat prin activitatea sa profesională şi ştiinţifică universităţile din Craiova şi Cluj-Napoca.
De asemenea, municipiul Slatina a fost gazda Concursului Naţional de Chimie „Petru Poni”, ediţia a VII-a, care s-a desfăşurat în perioada 26-29 mai 2016, la care au participat peste 160 de elevi de la liceele tehnologice din 38 de judeţe, care şi-au testat cunoştinţele în domeniul chimiei în cadrul a două probe, una teoretică şi alta practică.
Tot în categoria satisfacţiilor amintim rezultatele obţinute de elevii noştri la simularea examenului de evaluare naţională pentru clasa a VIII-a, unde media obţinută a fost superioară celei la nivel naţional.
Rezultatele obţinute au făcut obiectul unei analize profunde de către fiecare unitate de învăţământ, prin discuţii individuale purtate cu elevii, la nivelul fiecărei clase şi comisii metodice, iar soluţiile identificate – activităţi remediale, pregătire suplimentară – sperăm să contribuie semnificativ la obţinerea unor rezultate superioare la examenul din luna iulie. O altă soluţie identificată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt pentru creşterea promovabilităţii la examenul de maturitate al elevilor îl reprezintă activităţile desfăşurate în cadrul parteneriatului încheiat cu Universitatea din Craiova, în baza căruia profesorii universitari acordă în zilele de weekend consultaţii gratuite tuturor elevilor interesaţi.
Pentru noi, ca instituţie, şi totodată pentru mine ca inspector şcolar general, una dintre provocările cu care ne-am confruntat şi care s-a dovedit a fi o reuşită deplină a fost punerea bazelor pentru înfiinţarea şcolii profesionale în sistem dual, începând cu anul şcolar 2017-2018. În vederea materializării acestui proiect şi înfiinţării unei şcoli la standarde europene, cu finanţare şi consultanţă italiană, a fost încheiat un parteneriat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt şi reprezentanţi ai Şcolii Profesionale din Sicilia. În cadrul acestei instituţii vor fi pregătiţi atât elevi, cât şi adulţi, care vor beneficia de formare continuă, competenţele dobândite având recunoaştere şi pe piaţa muncii din Italia. Deopotrivă, trebuie amintit că absolvenţii acestei şcoli vor avea prioritate la angajare în unităţile economice cu care se vor încheia contracte de muncă pe durata şcolarizării. Totodată, pe lângă formarea iniţială, avem în vedere şi formarea continuă, întrucât ne propunem să acredităm şcoala ca furnizor de formare continuă a adulţilor şi să înfiinţăm un centru regional sau chiar naţional.
Înfiinţarea acestei şcoli profesionale de tip dual are la bază solicitările mai multor operatori economici de pe platforma industrială a municipiului Slatina, care vor avea un rol important atât în furnizarea resurselor umane şi financiare, dar şi în organizarea, respectiv structurarea programelor de pregătire, precum şi privind modalităţile de certificare a pregătirii profesionale a viitorilor absolvenţi. Este un prim pas în asigurarea unui loc de muncă, garantat, pentru toţi elevii care vor urma cursurile acestei şcoli, fapt care va contribui într-o oarecare măsură la scăderea şomajului în judeţul nostru.
În ce activităţi sunteţi angajaţi în această perioadă?
Întâmpinăm acest final de an cu satisfacţii, dar şi cu responsabilitatea privind derularea în bune condiţii a tuturor activităţilor programate în perioada următoare.
Perioada de evaluare la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a s-a încheiat pe data de 10 iunie, urmată fiind, de asemenea, de analiza rezultatelor obţinute, ca parte a unei activităţi de diagnoză la acest moment. Evident, în urma acestei evaluări obiective, va urma etapa de materializare a propunerilor privind eficientizarea demersului didactic şi stabilirea unui plan de măsuri concrete pe termen mediu şi lung.
Alături de activităţile didactice complexe din acest final de an, suntem angrenaţi şi în organizarea Concursului Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc”, aflat la a XVII-a ediţie, care se desfăşoară cu regularitate, anual, în judeţul Olt. Astfel, pentru câteva zile, oraşul nostru a devenit „capitala căluşului românesc”, prin participarea a peste 1.700 de copii din cadrul formaţiilor de căluşari, căiuţi, ansambluri folclorice şi de dansuri populare din 18 judeţe ale ţării.
Ce ne puteţi spune acum, la sfârşit de an, despre performanţele şi realizările şcolii oltene în acest an şcolar?
În privinţa aceasta, a performanţelor şi a realizărilor elevilor noştri, avem multe lucruri de spus. Astfel, la etapa naţională a olimpiadelor şcolare, judeţul Olt a fost reprezentat de 154 de elevi la diverse discipline – limba română, limbi moderne, matematică, astronomie şi astrofizică, istorie, geografie, industrie alimentară etc., fapt care demonstrează calitatea înaltă a procesului instructiv-educativ desfăşurat în unităţile noastre de învăţământ. O situaţie aparte a fost reprezentată de calificarea simultană la olimpiada naţională a doi elevi la două discipline diferite – fizică şi biologie, fapt care a presupus renunţarea la una dintre ele a fiecăruia dintre cei doi elevi, dat fiind faptul că ambele etape erau programate în aceeaşi perioadă, respectiv 17-22 aprilie a.c., la Timişoara şi la Hunedoara. Alături de activităţile didactice, un rol important l-au avut activităţile extracurriculare şi proiectele implementate în şcolile noastre, a căror menire a fost de a dezvolta elevilor competenţe antreprenoriale, de comunicare interpersonală, de interrelaţionare, de facilitare a trecerii de la şcoală la viaţa activă etc., competenţe absolut necesare în societatea secolului XXI – societatea cunoaşterii.
În acest sens, se cuvine să amintim că premiile obţinute la nivel naţional de către elevii noştri au permis participarea acestora la concursuri internaţionale, precum cele organizate la Londra sau la Luxemburg, fapt care demonstrează interesul tinerilor din societatea actuală pentru domeniul „business”, achiziţiile teoretice reprezentând premisa transpunerii acestora în elemente de viaţă cotidiană şi identificarea de soluţii eficiente pentru problemele reale.
În plus, proiectele derulate de către ISJ Olt, cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, constituie repere ale interesului pentru un bacalaureat de succes, pentru îmbunătăţirea rezultatelor şcolare ale elevilor din ciclul gimnazial, pentru evaluarea naţională la standarde europene competitive sau pentru prevenirea şi contracararea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii. Sunt iniţiative frumoase, desfăşurate la un standard înalt în şcolile oltene, creativitatea şi inovarea fiind atributele principale ale demersurilor noastre.
Ce reprezintă calitatea, performanţa pentru ISJ Olt?
Construcţia unui învăţământ de calitate reprezintă o prioritate absolută a Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt. În acest sens, strategia propusă de instituţia noastră prevede valorizarea individului şi a capacităţilor sale, strategie care este în concordanţă cu viziunea şi misiunea şcolii contemporane, cu obiectivele societăţii democratice spre care tindem, integrându-se astfel în contextul general al învăţământului şi societăţii moderne.
Astfel, pentru a asigura un act educaţional de calitate, acordăm o atenţie particulară utilizării metodelor activ-participative, utilizării tehnicilor de predare centrate pe cerinţele şi pe stilurile individuale de învăţare ale elevului, promovarea inovaţiei în predare şi în învăţare. ~n egală măsură, avem în vedere promovarea principiului educaţiei permanente prin învăţarea pe tot parcursul vieţii, fapt materializat în participarea cadrelor didactice la diverse traininguri sau cursuri de formare, realizarea unor workshopuri care asigură un autentic transfer de bune practici între dascăli.
Performanţa şcolară dovedită de elevii noştri este rezultatul eforturilor depuse deopotrivă de ei, dar şi de cadrele didactice, prin programe de pregătire suplimentară în afara orelor de curs. Un rol important însă îl are înfiinţarea în anul 2012 a Centrului Judeţean de Excelenţă Olt, cu filialele sale în cinci oraşe ale judeţului nostru, care asigură obţinerea unor locuri fruntaşe la concursurile şi olimpiadele şcolare naţionale.
Au început examenele naţionale. Ce măsuri veţi lua la nivel de inspectorat pentru bunul mers al acestora?
Perioada imediat următoare este dedicată examenelor naţionale, respectiv a examenului pentru elevii clasei a VIII-a şi a examenului de bacalaureat. Va fi o perioadă solicitantă pentru noi toţi, însă avem experienţa anilor anteriori şi totodată avem convingerea că, din punct de vedere organizatoric, totul se va desfăşura conform normelor metodologice în vigoare. În acest sens, am avut câteva întâlniri cu directorii unităţilor de învăţământ pentru identificarea celor mai bune soluţii în vederea eliminării eventualelor disfuncţionalităţi, pentru a reaminti procedurile specifice şi a clarifica anumite aspecte necesare pentru desfăşurarea în condiţii optime a acestor trepte în devenirea elevilor. Avem o echipă profesionistă la nivelul ISJ Olt şi suntem încredinţaţi că va monitoriza eficient întregul parcurs al acestor activităţi. Dispunem de logistica şi resursele umane necesare la nivelul centrelor de examen şi evaluare, astfel încât să putem gestiona corespunzător toate etapele prevăzute de Metodologia de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale.
A început, aşa cum am mai spus, o perioadă de foc. Revenind la vara `n care tocmai am păşit, ce altceva va face ISJ Olt pe perioada vacanţei mari?
Vacanţa mare începe doar pentru elevi şi colegii noştri din unităţile de învăţământ. La Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, ca şi în instituţiile similare din celelalte judeţe, activitatea continuă şi pe durata perioadei de vară. Amintim, în acest sens, examenele de evaluare naţională, concursul de titularizare şi etapele specifice calendarului privind mişcarea personalului didactic, examenul naţional de definitivare în învăţământ, sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat etc. Va fi o perioadă solicitantă, dar suntem obişnuiţi cu activitatea intensă şi în timpul vacanţelor şcolare, fapt care nu va reprezenta un impediment în atingerea target-urilor propuse. Reuşita noastră nu ar fi însă deplină dacă nu am avea parte de implicarea responsabilă a cadrelor didactice şi de tot sprijinul constant al acestora, motiv pentru care aduc mulţumirile mele întregului corp profesoral din judeţul Olt, urându-le „vacanţă plăcută”, sănătate, bucurii personale şi satisfacţii profesionale în anul şcolar următor!
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU