Performanță de cercetare la ELI-NP cu recunoaștere internațională

FLORIN ANTONESCU

Centrul de referință în lumea științei contemporane Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics – ELI-NP a obținut o nouă recunoaștere internațională pentru rezultatele cercetărilor întreprinse de o echipă internațională de cercetători ale cărei coordonare și componență majoritară se află la Măgurele. Confirmarea caracterului științific de top al rezultatelor este dată de publicarea în prestigioasa revistei Nature Communications, numărul din 26 iunie 2020.

Echipa internațională este coordonată de cercetătorul suedez dr. Pär-Anders Söderström, angajat al centrului ELI-NP de la Măgurele și este formată din cercetători din România, Japonia, Italia, Germania: L. Capponi, E. Açiksöz, T. Otsuka, N. Tsoneva, Y. Tsunoda, D. L. Balabanski, N. Pietralla, G. L. Guardo, D. Lattuada, H. Lenske, C. Matei, D. Nichita, A. Pappalardo, T. Petrușe.

Performanța fundamentată pe cercetăril efectuate la ELI-NP constă în confirmarea pe cale experimentală, prin măsurători extrem de precise, realizate într-un aranjament experimental unic în lume, a existenței unei forme foarte rare a radioactivității gama a nucleelor (www.elinp.ro/science_article.php?id=4). Scurt spus, este o contribuție importantă de inovare în studiului nucleului atomic.

Acad. Nicolae Victor Zamfir, directorul Centrului ELI-NP, explică: „Experimentul, extrem de sofisticat, testează o ipoteză teoretică confirmată parțial experimental de emitere de fotoni în procesul de dezexcitare a nucleului atomic, și anume dezexcitarea prin stări virtuale. Nucleul atomic este un sistem cuantic, deci are stări extrem de bine precizate din punct de vedere energetic. Experiementul aduce ceva extrem de nou în studiul nucleului atomic referitor la modul în care privim evoluția acestui sistem de protoni și neutroni. Totodată, pentru noi înseamnă un lucru foarte practic. Ansamblurile experimentale pregătite pentru experimentele de le ELI-NP sunt gândite să facă față la experimente extrem de delicate”.

Foto ELI-NP