În Proiectul Legii Educației din Învățământul Superior obținerea titlului universitar de lector nu mai este condiționată de obligativitatea deținerii titlului de doctor.
Referitor la renunțarea obligativității pentru candidat la gradul de asistent universitar de a deține titlul de doctor, ministrul Educației a precizat: „Pentru ocuparea funcţiei didactice de asistent universitar se elimină obligativitatea deţinerii titlului de doctor. Pentru toate celelalte funcţii/grade didactice se menţine această obligativitate a deţinerii titlului de doctor. Este o modalitate de a deschide universităţile către nevoile societăţii şi de a permite accesul unor profesionişti în învăţământul superior românesc”, a spus Cîmpeanu, cu prilejul prezentării proiectelor de legi ale educației.
Redăm integral textul de lege în care este semnalată elminarea deținerii titlului de doctor de către candidatul la un post de asistent universitar:
„XXIII. În ceea ce priveşte reglementările privind Statutul personalului din învăţământul superior, se asigură cadrul legal pentru susţinerea actului managerial la nivel universitar prin posibilitatea de reducere a normei didactice de cel mult 50%, cu aprobarea senatului universitar, pentru personalul care exercită o funcţie de conducere în cadrul instituţiei de învăţământ superior sau de îndrumare şi control în cadrul Ministerului Educaţiei. Personalul didactic care beneficiază de reducere de normă nu poate susţine ore didactice în regim de cumul sau plata cu ora. De asemenea, încadrarea şi menţinerea într-o funcţie didactică sau didactică auxiliară, precum şi într-o funcţie de conducere, de îndrumare şi control, sunt condiţionate de prezentarea unui certificat medical, eliberat pe un formular specific elaborat de Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii. Un alt element de noutate este acela că, pentru ocuparea funcţiei didactice de “asistent universitar” se elimină obligativitatea deţinerii titlului de doctor. Pentru toate celelalte funcţii/grade didactice se menţine obligativitatea deţinerii titlului de doctor.”
Obligativitatea deținerii titlului de doctor pentru candidatul la funcția didactică de asistent a fost introdusă de Daniel Funeriu în Legea 1/2011, care, la Art.301, alin 2, precizează: O persoană care nu a obţinut o diplomă de doctor nu poate ocupa funcţia de asistent universitar într-o anumită instituţie de învăţământ superior pentru o perioadă cumulată mai mare de 5 ani. La împlinirea acestui termen, contractul de muncă al persoanei în cauză încetează de drept.
De asemenea, în ce privește funcția de asistent de cercetare, la Art.301, alin.6, se precizează: În instituţiile de învăţământ superior, suplimentar faţă de alte condiţii stabilite de lege, funcţia de asistent de cercetare poate fi ocupată numai de persoane care sunt studenţi-doctoranzi sau care deţin diploma de doctor.
Proiectul de Lege a Învățământului Superior, aflat în dezbatere publică, mai specifică faptul că se asigură cadrul legal pentru funcțiile de conducere sau de îndrumare și control prin reducerea normei didactice cu cel mult 50%, dar doar cu aprobarea senatului universitar. În acest caz, acele cadre didactice nu mai pot susține cursuri în regim de cumul sau plata cu ora.