Locul unu pe națiuni, o medalie de aur, una de argint și două de bronz este palmaresul elevilor români la cea de a XX-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Geografie, care s-a desfășurat în Irlanda, în perioada 19 – 24 august, în orașul Maynooth, la Universitatea Maynooth și Trinity College Dublin. Competiția a reunit circa 180 de tineri din 47 de țări de pe toate continentele și este cea mai importantă competiție mondială destinată tinerilor pasionați de geografie. Echipa României a fost condusă de profesorii Mihaela Cornelia Fiscutean și Dorin Fiscutean, de la Colegiul Național din Iași.
Ministrul Ligia Deca i-a felicitat pe medaliați pentru performanță. „’Vești grozave primite aseară de la David, Ian, Tudor și Iustin, cei patru elevi din lotul României, participant la Olimpiada Internațională de Geografie din Irlanda! Patru elevi, patru medalii! (…) Felicitări tuturor pentru performanță!”, a scris Ligia Deca pe pagina de Facebook.
„Toată echipa a fost foarte bine pregătită. A fost un grup unit și ca de obicei echipa României a dovedit că este o echipă redutabilă. Ne bucurăm că am obținut rezultate așa bune. Avem elevi foarte buni, foarte serioși, foarte muncitori, chiar disciplinați, aș putea să spun. Pentru a ajunge la astfel de performanțe, copiii aceștia încep să învețe încă din clasele gimnaziale. Dacă clădesc încet, încet și muncesc și în clasele liceale, dacă își doresc cu adevărat, pot să obțină o asemenea performanță. Dar așa peste noapte nu se poate. Ei învață câte 11-12 ore, inclusiv sâmbătă și duminica. E nevoie de multă muncă. În perioada verii trebuie să se sacrifice. Gândiți-vă că în luna august a fost o pregătire centralizată la Iași. Luna august ne-am petrecut-o împreună. Și chiar și când la Iași erau 38 de grade afară, noi eram poate la proba practică, pe teren, pentru că nu puteam să întrerupem nimic. Este ca atunci când plouă sau sunt condiții mai puțin propice, pentru că la o asemenea competiție nimeni nu spune: ‘Plouă! Oprim competiția pe teren’ sau ‘Este frig și nu mai dăm scrisul’. Elevul trebuie să se adapteze. Profesorul trebuie să se adapteze și el la toate condițiile. Nu putem să obținem astfel de performanțe doar cu pregătire de 4-5 ore pe zi. Pregătirea este o zi lumină”, a declarat, la rândul său, prof. Dorin Fiscutean, coordonatorul lotului național al României.
Olimpiada Internațională de Geografie (iGeo) este o competiție anuală pentru cei mai buni elevi de geografie cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani din întreaga lume. Elevii aleși să își reprezinte țările sunt cei mai buni, aleși dintre miile de elevi care participă cu entuziasm la propriile olimpiade naționale de geografie. iGeo constă în trei părți: un test scris, un test multimedia și o activitate de teren substanțială care necesită observare, ceea ce duce la reprezentare cartografică și analiză geografică. Programul include, de asemenea, prezentări de postere de către echipe, schimburi culturale și timp pentru ca elevii să își cunoască colegii și să exploreze orașul gazdă, se arată pe site-ul oficial al competiției.