Parteneriat între universităţile de medicină şi farmacie și Ministerul Sănătății

Foto: Botoșani News

În condițiile unei crize la scară națională a resursei umane cu pregătire la nivel de studii superioare în profil medical, Ministerul Sănătății și universitățile de medicină și farmacie au deschis un parteneriat în direcția formării profesionale. Semnalarea în acest sens a fost reiterată de prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății, în contextul inaugurării noii unități de primiri urgențe a Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani.

Ministrul a subliniat că lipsa de medici „este un fenomen la nivel național pentru anumite tipuri de specialități care sunt deficitare” și a accentuat că „strategia de resurse umane trebuie să țină pasul cu strategia legată de dezvoltarea serviciilor de asistență medicală. Nu putem să construim clădiri fără personal medical calificat. Sigur că avem niște instrumente acum la îndemână, digitalizarea, telemedicina, acordarea de la distanță de servicii medicale, mai ales pentru zonele mai puțin accesibile, dar sunt specialități care deservesc puncte critice, cum ar fi unitățile de primiri urgențe, cum ar fi serviciile de ambulanță, asistența medicală primară. În ciuda numărului aparent mare de 11.000 de medici de familie, nu sunt în toate localitățile, ci sunt sute de localități din România care nu au asistență medicală primară, iar corpul medical este îmbătrânit, are o medie de vârstă de peste 55 de ani”.

Sub aspectul educației și formării la nivel universitar, ministrul Alexandru rafila a spus: „Am făcut un parteneriat cu universitățile de medicină și farmacie din România, pentru că o decizie legată de pregătirea profesională trebuie făcută împreună cu dascălii, cu cei care învață medicii, respectiv asistenții medicali să lucreze și să se racordeze la dezvoltările tehnologice care sunt extrem de rapide în medicină”.

Distribuie acest articol!