Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, marcată în întreaga lume pe 20 noiembrie, a readus în discuție statutul copilului în societatea actuală, gravele probleme cu care cei mai mici cetățeni se confruntă în momentul de față în multe zone ale globului, nevoia unei implicări plenare din partea statului în rezolvarea acestora și asigurarea unei dezvoltări armonioase a copiilor.
În țara noastră, acest statut este grav deteriorat, statisticile internaționale plasându-ne pe un loc fruntaș și deloc de invidiat într-un top al riscului de sărăcie și de excluziune la care sunt supuși 51% dintre copii. Despre drepturile lor în țara noastră a vorbit, pe 20 noiembrie, Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România. Declarația pe care o redăm mai jos a fost făcută în contextul încheierii unui parteneriat între UNICEF România și Consiliul Național al Elevilor. (M.G.)
„Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, sunt încântată să mă aflu aici împreună cu reprezentanții Autorității Naționale pentru Drepturile Copilului și ai Consiliului Național al Elevilor pentru a asculta vocea copiilor și adolescenților din România.
În ultimele săptămâni, împreună cu Consiliul Elevilor, am cules opiniile a mii de copii și adolescenți cu privire la aspectele care le afectează cel mai mult viața. Primele lor trei priorități sunt clare: acces la educație incluzivă de calitate, protecție împotriva violenței și abuzului și accesul la servicii de sănătate prietenoase și de calitate. Totodată, ei au identificat importanța eliminării discriminării și faptul că își doresc mai multe șanse de a participa la luarea de decizii care îi afectează în familiile lor, în comunitate și la nivel național.
De ce ar trebui ascultată opinia copiilor și a adolescenților în luarea de decizii cu privire la politicile naționale și locale? În primul rând, pentru că acesta este un drept – participarea este unul dintre principiile directoare ale Convenției cu privire la Drepturile Copilului și ale noii Strategii ale Consiliului Europei pentru Drepturile Copilului. În România, participarea copiilor și adolescenților la dezvoltarea politicilor publice și la procesul de luare a deciziilor care le afectează viața este unul dintre obiectivele Strategiei Naționale privind Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului, dezvoltată de Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție cu susținerea UNICEF. În al doilea rând, pentru că experiența internațională arată că deciziile care implică oamenii (femei, copii, bărbați) sunt întotdeauna mai bune decât deciziile luate de câțiva decidenți în spatele ușilor închise.
UNICEF, cea mai mare organizație pentru copii din lume, crede cu tărie că vocea copiilor și a adolescenților trebuie ascultată. Pentru că nu putem vorbi cu fiecare copil din România, suntem încântați să semnăm astăzi un parteneriat cu Consiliul Național al Elevilor. Organizațiile noastre au multe puncte în comun. Avem aceeași viziune conform căreia toți copiii și adolescenții, indiferent de gen, mediu socio-economic sau etnie, trebuie să meargă la o școală incluzivă de calitate care să le predea cunoștințele și competențele de care au nevoie pentru a deveni persoane responsabile, afectuoase și independente, cetățeni și profesioniști. Oportunitățile pentru implicarea socială și civică a copiilor și adolescenților se dezvoltă treptat, iar noi trebuie să continuăm să-i încurajăm pe copii și pe adolescenți, băieți și fete, să se exprime liber și să participe la luarea de decizii în școală, familie și comunitate.
UNICEF salută prioritățile exprimate de elevi: împreună cu ministerele Muncii, Educației și Sănătății, lucrăm cu autoritățile locale și județene din județul Bacău pentru a testa un pachet minim de servicii la nivel local în vederea îmbunătățirii serviciilor de sănătate, educație și protecție pentru toți copiii.
Aceste servicii sunt furnizate în fiecare comunitate de un asistent social, un asistent medical comunitar și un consilier școlar care lucrează împreună pentru a-i identifica pe copiii vulnerabili și pentru a le furniza acestor copii și părinților lor serviciile de care au nevoie: obținerea unui certificat de naștere, înregistrarea la un medic de familie și vaccinare, înscrierea sau reîntoarcerea la școală, cum să devină părinți mai buni, cum să acceseze prestațiile sociale la care au dreptul, prevenirea violenței, prevenirea căsătoriilor timpurii și a sarcinilor în rândul minorelor etc.
În județul Bacău lucrăm, de asemenea, îndeaproape cu grădinițe, școli primare și gimnaziale. Obiectivul este îmbunătățirea calității și incluziunii în serviciile de educație, astfel încât fiecare copil și adolescent să se simtă binevenit și susținut, fie că trăiește în mediul rural sau urban; fie că vine dintr-o comunitate săracă sau bogată; fie că provine dintr-o minoritate etnică sau nu; fie că are nevoi speciale de educație sau nu. Profesorii au nevoie de formare mai bună pentru a-și adapta stilul de predare la toți copiii și pentru a folosi cele mai noi metode bazate pe cercetări științifice. Școlile din comunitățile sărace și cele care îi primesc pe copiii romi și pe cei cu nevoi speciale trebuie să primească finanțări suplimentare pentru a le asigura un mediu și servicii educaționale de calitate tuturor copiilor care au nevoie de sprijin suplimentar.
Îmbunătățirea sistemelor și a serviciilor este esențială, dar nu suficientă. Trebuie să accelerăm schimbarea socială, astfel încât violența împotriva femeilor și copiilor să devină inacceptabilă în România. O serie de studii, inclusiv cele efectuate de UNICEF, arată că unele forme de violență împotriva copiilor sunt larg tolerate. Eforturile de prevenire trebuie să includă campanii de sensibilizare la nivel național și pe termen lung pentru a elimina stereotipurile de gen, pentru a influența normele actuale referitoare la masculinitate și pentru a-i transforma pe copii în subiecți, nu în obiecte de drept. România este pe cale să-și revizuiască curricula școlară, aceasta fiind o șansă perfectă de a ne asigura că băieții și fetele din școli învață despre egalitatea de gen, drepturile copilului și nonviolență.
Educația parentală gratuită trebuie să fie accesibilă tuturor părinților, pentru ca ei să învețe despre metodele pozitive de creștere a fiicelor și fiilor lor, despre importanța sprijinirii educației copiilor, metodele de evitare a violenței, creșterea stimei de sine în rândul copiilor, independență și reziliență. În timp ce normele sociale se modifică în rândul populației, părinților și copiilor, dezvoltarea capacității trebuie extinsă către toți furnizorii de servicii care intră în contact direct cu femei și copii, în special cu victimele violenței, pentru a preveni, identifica și adresa violența.
În contextul în care România se pregătește să își aleagă Guvernul și Parlamentul, noi îi îndemnăm pe toți cetățenii și toate partidele politice să își unească eforturile pentru a investi mai mult în copii și adolescenți. Suntem încrezători că România are dorința politică, resursele și expertiza necesare pentru a deveni un campion la nivel european și mondial pentru copii și adolescenți.“