În ,,luna cărților“, Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Tehnic Mihai Băcescu, Fălticeni, este amfitrionul mai multor activități din cadrul proiectului educațional interdisciplinar ,,Educație-Valori-Modele“ alături de Școlile Gimnaziale Ion Muceleanu, Fântâna Mare, și Mihail Sadoveanu, din Fălticeni. Obiectul acordului interşcolar este crearea unui climat de colaborare care să conducă la formarea şi dezvoltarea competenţelor elevilor în domeniul info-documentar şi creşterea interesului pentru lectură.
Una dintre activitățile derulate a avut ca punct de reper Ziua Mondială a Cărții și  Ziua bibliotecarului (23 aprilie). Într-o lume tot mai mult guvernată de înalta tehnologie, de transmiterea informației pe căi rapide, într-o societate bazată tot mai mult pe calculator și internet, aproape că s-a uitat complet cartea, acest obiect prețios pentru mintea și sufletul nostru, această bogăție de culoare, care a ajuns neglijată. Ea stă pe un raft și așteaptă să fie deschisă… ne strigă cu un glas stins de atâtea încercări zadarnice.
Elevii din clasele gimnaziale V-VII ale celor trei instituții de învățământ, sub îndrumarea profesorilor Mattylena Boicu, Silvia Chirilă, Mariana-Silvia Ţuca, Daniela Grigore și Laura Niță din partea colegiului, prof. Elena Pașcovici, Maria Axinia și Doriana Stan din partea Școlii Gimnaziale Mihail Sadoveanu, prof. Narcisa Alexa și Andreea Dohotaru de la Școala Gimnazială Ion Muceleanu, Fântâna Mare, s-au implicat în activitatea cultural-educativă ,,Cartea – un prieten fidel“.
Primii care au spart gheața au fost elevii de la Fântâna Mare. Timp de câteva ore, ei au călătorit în lumea cărților și a bibliotecilor de pe glob, au interpretat sceneta ,,Nu citești o carte?“ de Ion Dianu, au descoperit istoria cărţii, au realizat coperți ale unor cunoscute volume de proză pentru copii, au prezentat cărţile preferate și semne de carte ingenioase, adunate într-o expoziție minunată; s-au interpretat proverbe și citate cu tema activității și s-au dezbătut Drepturile cititorului. Colegialitate, interes, lectură și prietenie sunt termenii care au caracterizat întreaga acțiune cultural-educativă.
Îndrumați de doamna bibliotecară Stan Doriana, elevii Clasei Pregătitoare A (prof. Lupu Maria) au desfășurat activitatea „Lumina din cărți“ și s-au minunat, rând pe rând, de cartea descoperită, coperta frumoasă, ilustrațiile bogate. Curioși, au promis că vor povesti în curând ce le-a plăcut mai mult. Apoi elevii clasei a V-a A (aflați în Săptămâna Altfel) au răspuns provocării acțiunii „Citește și vei deveni“. După ce au aflat mai multe despre importanța lecturii, și-au prezentat cărțile preferate, s-au regăsit în citatele alese cu grijă de doamna Mattylena Boicu și au identificat câteva dintre drepturile cititorului: dreptul de a avea timp, de a se informa, de a citi, de a-și îmbogăți cunoștințele, de a citi în liniște, de a avea acces la cartea dorită, de a-i învăța pe alții, de a investi în cărți, de a dărui, de a-și imagina.
„Dăruind vei dobândi!“ spunea Nicolae Steinhardt, așa că elevii au dăruit Centrului de documentare și informare o carte din colecția „Pământul și Universul“ – „Recorduri imbatabile“. A fost o activitate deosebită și rodnică.
Elevii au vizitat și Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu“, exprimându-și speranța că aceasta va fi reabilitată cât de curând.
,,Cărțile au suflet“, ne transmitea cândva tuturor domnul Nicolae Manolescu, dar și o zi specială.  Vă invităm să le sărbătorim zilnic, astfel ,,sufletul lor“ va rămâne veșnic
tânăr. Oricum, cărțile nu vor dispărea niciodată…
 
 

Distribuie acest articol!