Palatul Național al Copiilor din București – școala de zâmbete

Școala de zâmbete“ – acesta este titlul pe deplin justificat al primului spectacol din stagiunea Palatului Național al Copiilor din București, ce s-a desfășurat la Sala „George Constantin“, pe 27 septembrie 2024. Acest eveniment a adus în prim-plan copiii de la grupele de performanță ale celor mai titrate cercuri de la Secția cultural-artistică. Era firesc să deschidem și noi, oficial, „porțile“ școlii noastre, dar să și evidențiem ceea ce ne individualizează: la Palatul Național al Copiilor din București se învață, în primul rând, despre cum să-și petreacă timpul constructiv tinerii, după orele de la școală, zâmbind și jucându-se de-a lucrurile serioase. Ca profesori la Palatul Național al Copiilor din București, considerăm că misiunea noastră e una tare importantă: să ne apropiem de aceste suflete tinere și foarte tinere, să le răspundem la întrebări pe care n-au curajul să le formuleze la școală sau acasă, să-i încurajăm în așa măsură încât să creadă în talentul și puterea lor, chiar să-și traseze hotărât primii pași către o carieră profesională. Și noi spunem că actul didactic de aici e de o înaltă calitate, căci altfel nu ne-am mândri cu reînscrierile și înscrierile în număr foarte mare de la începutul fiecărui an școlar.

Pe site-ul Palatului Național al Co­­piilor din București sunt postate informații importante pentru acest nou început: secțiile, locu­rile disponibile după etapa de reînscrieri, obligativitatea întâlnirii părinților cu profesorii într-un cadru organizat pentru semnarea fișelor de înscriere, stabilirea grupelor și a orarului. Le recomandăm pă­­rinților să caute alternative sigure și formative pentru copiii lor, căci petrecerea timpului liber a început să fie o problemă a familiei. Educația și cultura nu-și găsesc forța și susținerea necesare pentru a se opune pericolelor „din umbră“: violenței, drogurilor, grupurilor sociale cu impact negativ, stărilor de anxietate și depresie etc.

La Palatul Național al Copiilor din București vin tineri de toate vârstele, de la 5 până la 18 ani, se întâlnesc cu profesori pasionați de predarea prin metode nonformale, unii dintre ei având o mare experiență în educația extrașcolară.

Dovada acestei minunate simbioze dintre har, dăruire, motivație și împliniri sunt nenumăratele rezultate obținute la concursuri de toate tipurile, colaborarea cu televiziuni, ONG-uri, instituții ale statului și personalități din diferite domenii. E dificil să enumeri premiile elevilor de la Palatul Național al Copiilor din București obținute într-un singur an școlar, căci nu ne-ar ajunge paginile dedicate acestui articol.

Mi se pare mai important să menționez faptul că ele ilustrează preocupări multiple și performanța la toate ­nivelurile: pictură, fotografie, teatru de păpuși, teatru regie, cenaclu și jurnalism, limbi străine, balet, dansuri populare și moderne, muzică vocal-instrumentală și ușoară, or­­chestre și grupuri vocale, gimnastică ritmică, dans sportiv, badminton, arte marțiale, atletism, baschet, fotbal, orientare turistică, automodelism, radio-amatorism, astronomie, protecția mediului sau informatică. Prin urmare, ne mândrim cu toate cele 60 de cercuri și, mai mult, suntem încrezători că și în anul școlar 2024-2025 vom obține rezultate reprezentative la etape regionale, naționale și internaționale. Amintesc, în acest sens, cele 282 de premii I, 117 premii II, 101 premii III, fără a mai sumariza trofeele, premiile speciale, distincțiile pentru creativitate/originalitate sau mențiunile obținute de către elevii de la secțiile cultural-artistică și tehnico-științifică, respectiv cele 57 de medalii de aur, 112 medalii de ar­gint, 112 medalii de bronz, 38 de locuri I, 29 de locuri II, 30 de locuri III și 17 mențiuni de la secția sport. Profesorii și elevii de la Palatul Național al Copiilor din București sunt permanent implicați în spectacole caritabile, aniversări, filmări, proiecte Erasmus, proiecte de educație extrașcolară naționale și internaționale (nu mai puțin de 6 organizate de către PNCB în anul școlar 2023-2024) sau proiecte de educație extrașcolară regionale și interjudețene (nu mai puțin de 9 organizate de către PNCB în anul școlar 2023-2024). Este impresionant numărul de colaborări (120 de prezențe cu rezultate la proiecte incluse în C.P.E.E.N.I./C.P.E.E.R.I.) și participarea la alte olimpiade și competiții, altele decât cele din ca­­lendarele naționale (în număr de 77). Bineînțeles, unele dintre concursurile menționate mai sus s-au desfășurat în afara țării, iar elevii de la Palatul Național al Copiilor din București au reprezentat cu succes România în Bulgaria, Austria, Grecia, Italia, SUA, Franța, Republica Moldova etc.

Ca manager al unui spațiu generos, dar care are nevoie de foarte multe resurse pentru „a se schimba la față“, ca să corespundă orizontului de așteptare al lumii moderne, îmi doresc să identificăm mai multe resurse și susținere pentru a moderniza baza materială, pentru a atrage resurse logistice noi, pentru a reglementa disfuncții mai vechi în ceea ce privește documentația care trebuie să existe și să reprezinte o astfel de instituție națională. Îndrăznesc să cred că energia și implicarea managerilor încep să se facă observate, căci în anul trecut școlar s-au făcut reparații și igienizări, s-au fi­nalizat lucrările la amfiteatrul în aer liber cu fonduri atrase prin sponsorizări, s-au amenajat spațiul de așteptare din holul elevilor, respectiv 5 săli de clasă. Câteva nume mari ale scenei românești ne-au lăudat pentru cele 6 cabine pentru actori modernizate, 3 grupuri sanitare renovate, aparatele de climatizare sau ventilația care au împrospătat aerul prea cald al zilelor de vară. Am dovedit o preocupare permanentă pentru a respecta toate normele de securitate și protecție, prin ur­mare suntem la zi cu toate aprobările. Așadar, Palatul Național al Copiilor din București este un loc sigur și primitor.

Bineînțeles, ca orice manager ambi­țios, am speranțe, planuri de acțiune, dar și momente când mă opresc în fața unor obstacole pe care nu le-am prevăzut. Pentru mine, experiența de a conduce această instituție foarte mare și reprezentativă pentru învățământul românesc înseamnă, recunosc, sute sau poate mii de ore de muncă, de stres, de idei, de gânduri, anxietate, respect pentru muncă și oameni. Și aceasta este doar lista ­scurtă. Ceea ce se distinge este încrederea mea că trebuie să încerc schimbarea în bine, de la cel mai mic detaliu până la cel mai mare. Cred cu tărie că datoria fiecăruia dintre noi, ca dascăli și manageri, este să creăm microuniversuri în care să cultivăm starea de bine a tuturor actorilor educaționali.

Prof. Teodora BENTZ – Director Palatul Național al Copiilor

Articol publicat în nr. 55-56-57 al revistei Tribuna Învățământului

Distribuie acest articol!