Palatele și cluburile copiilor vor dispărea, cum au dispărut și taberele școlare. Dispariția va fi chiar mai fermă, pentru că se va produce cu acte-n regulă, dacă Legea învățământului preuniversitar va rămâne cu aceleași prevederi la subiect care, deocamdată, sunt în fază de proiect.
Taberele școlare au dispărut dirijate circumstanțial: mutate administrativ, frustrate economic, defavorizate concurențial în mod premeditat etc.
Palatele și cluburile copiilor sunt pe cale să fie supuse unei lichidări prin metodologie legiferată: „Personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor și cluburile copiilor, respectiv în Palatul Național al Copiilor și care se transferă în instituțiile cu program sportiv suplimentar, respectiv pentru activități extrașcolare din subordinea autorităților administrației publice locale își pierde calitatea de personal didactic, dar își păstrează dreptul, pentru o perioadă de 10 ani de la momentul transferului, să participe la etape de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în vederea ocupării de posturi didactice/catedre vacante în unități de învățământ preuniversitar, potrivit metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației”.
Este „curată” formulare folosită pentru decretarea desființării unei instituții; o procedură-tip. Este comparabilă, de exemplu, cu desființarea, în urmă cu niște ani, a unor „universități” private: persoanele înscrise în ele nu au mai avut calitatea de „student”, însă au avut dreptul să susțină examene de diferență pentru acces în alte universități, valabile sub aspect legal; o formă de „mobilitate”. Altfel spus, persoanele în cauză nu au mai avut (nu vor mai avea) unde să meargă, dar au putut (vor putea) să fie preluate „din mers”, la cererea lor și făcând proba că îndeplinesc condițiile locului de preluare, ca să fie acceptate în rând cu cele de acolo.
Pentru prima dată, se pregătește prevederea printr-o lege a învățământului a pierderii calității de personal didactic de către persoane care fac parte din personalul didactic de predare titular; scoaterea din învățământ printr-o lege a învățământului, nu în funcție de vreun caz individual, de vreo situație etc., ci categorial.
O întreagă categorie de personal didactic va mai avea dreptul numai 10 ani să fie personal didactic, și asta unde o putea să fie, numai nu acolo unde a fost până la intrarea în vigoare a legii care se pregătește.
Sub aspect instituțional și patrimonial, palatele și cluburile copiilor sunt pe cale să se adauge altor instituții de educație și cultură cu soartă comparabilă: tabere școlare, case de cultură, baze sportive, cămine culturale, zone de agrement.