Ministerul Educaţiei pregăteşte o OUG pentru recuperarea materiei în şcoli. Ora de recuperare, plătită cât ora unui profesor cu peste 25 de ani de experienţă. Ministrul educaţiei vorbeşte despre eşecul predării online.
Ordonanţa de urgenţă pe care o pregăteşte Ministerul Educaţiei şi Cercetării are ca scop elaborarea unui plan de recuperare a orelor desfăşurate în sistem online, printr-un program de 16 săptămâni. Durata a fost aleasă ca, în scenariul întoarcerii în data de 8 februarie, elevii din clasele a opta să poată susţine examenul de capacitate după terminarea programului.
Elevii şi liceenii vor beneficia, în medie, de 5 ore suplimentare pentru fiecare săptămână, inspectoratele şcolare judeţene urmând să decidă un număr exact pentru fiecare şcoală, în funcţie de nivelul la care se situează. În plus, fiecare cadru didactic va trebui să facă evaluări nu în funcţie de ce au predat profesorii, ci în funcţie de ce au înţeles elevii din materie.
Profesorii vor fi remunerați cu 100 de lei pentru fiecare oră recuperată, acesta fiind echivalentul sumei pe oră alocate pentru un profesor cu peste 25 de ani de experienţă. Alegerea sumei a fost făcută pentru a motiva cadrele didactice.
Justificarea necesităţii acestui program vine din partea ministrului educaţiei, Sorin Cîmpeanu, conform căruia ,,Cele mai multe cadre didactice și-au făcut treaba cu predarea în online, dar diferenţa dintre ce au predat profesorii și ce au asimilat elevii este mare. Profesorii nu au avut niciun feedback din partea elevilor, predând pentru ecrane negre, goale. ”
Din moment ce peste 65.000 de elevi sunt într-o posibilă situaţie de a nu putea promova la o anumită materie, o măsură suplimentară va fi prelungirea posibilităţii încheierii situaţiei şcolare cu 8 săptămâni faţă de data iniţial stabilită. În plus, media va putea fi încheiată cu minimum două note, indiferent de numărul de ore alocat săptămânal, prin ordin de ministru.