Orientarea în carieră  – sprijin pentru profesorii aflați  în sistemele educaționale din Europa

Orientarea în carieră este considerată un sprijin pentru profesori în gestionarea și planificarea progresului în cadrul profesiei. Aceasta include furnizarea de informații, coaching sau consiliere în vederea avansării în carieră a cadrelor didactice. Pentru sistemele educaționale cu o structură plată a carierei, pot fi oferite îndrumări de carieră cu privire la rolurile/responsabilitățile mai larg deschise profesorilor, la îmbunătățirea nivelului de calificare sau la consolidarea statutului oficial de profesor.

Din analiza rapoartelor internaționale rezultă că orientarea în carieră este puțin valorizată și implementată în țările europene; numai trei țări, respectiv Franța, Ungaria și Austria, au făcut ca orientarea în carieră să fie o cerință legală specifică pentru profesorii aflați în sistem.

Astfel, în Franța, fiecare academie – cartierul administrativ principal al Ministerului Educației – dispune de un serviciu dedicat consilierii în carieră, cu consilieri de mobilitate profesională care oferă orientare față în față prin întâlniri individuale. Acest serviciu oferă, de asemenea, informații online și prin broșuri. Ministerul Educației furnizează informații utile online pentru dezvoltarea carierei pe mai multe site-uri web, cum ar fi site-ul propriu al Ministerului, platforma electronică pentru profesori – Espace I-Profs – sau site-ul „Become a Teacher“ (Deveniți profesor/Devenir enseignant). Sindicatele profesorilor sunt în același timp și centre de resurse care oferă o varietate de informații despre cariera didactică (aspecte juridice, ultimele știri, sfaturi etc.).

În Ungaria, Centrele Educaționale Pedagogice (Pedagogical Educational Centres – POK), care sunt filiale regionale ale autorității educaționale de cel mai înalt nivel, sunt responsabile pentru îndrumarea și sprijinirea carierei. În fiecare an, în luna ianuarie, acestea efectuează un studiu privind nevoile de sprijin ale cadrelor didactice în ceea ce privește avansarea lor în cariera didactică. Pe baza acestui studiu, POK-urile alocă consilieri profesorilor care și-au exprimat nevoile astfel încât aceștia să poată fi ghidați și să obțină sprijin în completarea portofoliilor lor pentru promovare. Consilierii sunt „Profesori Maeștri“ (mester pedagógus – szaktanácsadó) specializați în sprijinul cadrelor didactice, care dedică o parte din timpul programului lor de lucru furnizării de îndrumare în carieră și sprijin în dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice. În fiecare an, autoritatea educațională organizează, de asemenea, work­shop-uri de o zi în care oferă informații despre posibilitățile de promovare ale cadrelor didactice.

În Austria, îndrumarea în carieră este asigurată de serviciile de consiliere administrate de autoritățile locale de învățământ (provincii). De asemenea, organizarea de programe de orientare în carieră face parte din misiunea colegiilor de formare a profesorilor. Site-ul de consiliere în carieră pentru profesori, susținut de Ministerul Educației, oferă, de asemenea, informații despre responsabilitățile suplimentare pe care profesorii le pot primi pentru a-și extinde experiența.

Pentru alte câteva sisteme de învățământ există, în rapoartele oficiale, referiri la orientarea profesorilor în carieră, fără a se identifica însă un caracter obligatoriu al acesteia.

În Spania, numai în regiunea Navarra se oferă orientare în carieră pentru profesorii din sistem.

În Slovenia, informațiile privind promovarea la un nivel superior al carierei sunt disponibile pe site-ul Ministerului Educației, Științei și Sportului.

În Elveția, universitățile care furnizea­ză programe de formare inițială pentru profesia didactică sau agențiile cantonale oferă sprijin profesorilor. Acest sprijin poate include și îndrumarea în carieră.

În Liechtenstein, Biroul pentru Educație are un contract-cadru cu Universitatea de Educație a Profesorilor din ­Zürich (Elveția) pentru a oferi școlilor un sprijin de maxim 10 ore pe an. Serviciile oferite pot include îndrumări de carieră, precum și suport pedagogic și coaching. Atât directorii de școli, cât și profesorii sunt eligibili pentru a primi acest tip de suport.

(Comisia Europeană/EACEA/Eurydice, 2018, Carierele cadrelor didactice
în Europa: acces, progres și sprijin. Raport Eurydice, pp. 76-77)

Cu siguranță, în orice domeniu profesional, orientarea în carieră este foarte importantă atât pentru fiecare individ în parte, cât și pentru sistem în general.

Cine face și cine ar putea face orientare în carieră pentru personalul didactic în România?

La nivel de unitate de învățământ avem directorul școlii, comisia pentru formare continuă, eventual mentorul pentru stagiatură.

Directorul unității de învățământ, așa cum prevede și ROFUIP, are atribuții implicite de consiliere a cadrelor didac­tice, răspunzând de organizarea întregii activități educaționale, de aplicarea le­gislației în vigoare, la nivelul unității de învățământ, de evaluarea periodică, de formarea, motivarea personalului din unitate, de monitorizarea activității de formare continuă a personalului din unitate, de monitorizarea activității cadrelor didactice debutante și sprijinirea integrării acestora în colectivul unității de învățământ.

Responsabilul cu formarea continuă este persoana desemnată de conducerea școlii să gestioneze activitatea de for­mare continuă a profesorilor din școala respectivă. Atribuțiile acestuia, generate de axele informare, coordonare, consi­liere, formare, monitorizare și evaluare, sunt susținute în exercitare de colaborarea cu directorul școlii, colegii profesori, inspectorul școlar pentru dezvoltarea resursei umane, metodiștii de la Casa Corpului Didactic.

de Laura ȘERBĂNESCU – profesor universitar

Articolul integral poate fi citit în revista Tribuna Învățământului nr. 18-19 / iunie-iulie 2021

Distribuie acest articol!