7-1Interviu cu prof. Viorel Stan, inspector general al ISJ Neamț


Stimate domnule inspector general, prof. Viorel Stan, vă propun să începem interviul nostru cu două dintre noutățile extrem de importante pe care le aduce Ministerul Educației în anul școlar 2016-2017. Una dintre ele este, citez, „reprofesionalizarea managementului școlar”, adică organizarea de concursuri de directori pentru toate unitățile de învățământ în luna octombrie. Este acesta un lucru bun? Va conduce el, așa cum speră ministerul, la depolitizarea școlii?
Elementele de noutate pe care le propune Ministerul Educației pentru acest an școlar sunt, cel puțin la acest moment, privite cu des­chi­dere și așteptate cu interes de toți oamenii școlii: elevii, profesorii, părinții, chiar și partenerii educaționali; astfel, aspectele privind eva­luările elevilor prin examene naționale, organizarea flexibilă a activi­tății școlare, calitatea actului de predare-învățare-evaluare, men­ținerea elevilor la cursuri, definitivarea în învățământ se constituie în tot atâtea noutăți la ordinea zilei.
Referitor la „reprofesionalizarea managementului școlar”, punctul de vedere personal este că aprobarea metodologiei și a calen­darului sunt pași importanți în asigurarea unei stabilități efective în sistemul de învățământ preuniversitar. Sunt ani buni de când situația încadrării cu directori și directori adjuncți nu a mai trecut prin rigorile unui examen de asemenea anvergură. Cred că orga­nizarea acestui examen în luna octombrie nu poate decât să aducă beneficii în managementul unităților școlare. Și, pentru a răspunde complet la întrebarea dumneavoastră, organizarea concursului pen­tru directori și directori adjuncți va conduce, sper, și la depo­litizarea școlii.
O altă noutate o reprezintă reducerea numărului de comisii în unitățile de învățământ, în vederea debirocratizării activității în școală. Ce înseamnă asta pentru cadrele didactice? Mai mult timp la dispoziție pentru pregătirea cursurilor?
De mai multă vreme, în societatea românească se vorbește despre debirocratizare. În învățământ, debirocratizarea s-a făcut simțită ca dorință a oamenilor mici și a oamenilor mari ai școlii. Așa cum se știe, începutul de an școlar 2016-2017 vine cu o propunere de concretizare în acest sens: reducerea semnificativă a numărului de comisii ce vor fi funcționale la nivelul școlii. Bineînțeles că această stare de lucruri nu poate decât să satisfacă dorințe mai vechi ale cadrelor didactice și, în egală măsură, ale managerilor școlari. Iar dacă adaptarea cadrului legislativ va surveni cu celeritate, ideea ni se pare mai mult decât profitabilă.
Așa cum afirmați și dumneavoastră, ar fi un câștig pentru configurarea cu și mai mare pregnanță a ideii de pregătire temeinică pentru lecție. Așadar, debirocratizarea conduce la profesionalizare mai evidentă. Concentrarea activității extraclasă și reconsiderarea activității efective cu elevii pot contribui la reconfigurarea eficienței demersului didactic. Mai mult timp afectat pregătirii pentru lecție nu poate aduce decât un plus de valoare pentru beneficiarii direcți și indirecți ai educației.
Vi se par mulțumitoare rezultatele la titularizare și definitivat de anul acesta?
La examenul de definitivat din vara 2016, rezultatele sunt, aș putea spune, foarte bune. Astfel, din cei 132 de candidați din județul Neamț care au participat la proba scrisă, 94 de candidați au promovat examenul, adică un procent de 71,21%. Pe tranșe de medii, observăm că 31 de candidați au obținut note de 9,00-9,99, iar 63 de candidați au obținut note cuprinse între 8,00 și 8,99; așadar, rezultate bune, ținând seama și de faptul că numai 5 candidați au înregistrat note sub 5,00. Din acest punct de vedere, al perfecționării prin exa­menul de definitivat, oamenii școlii nemțene au probat și știință de carte, dar și abilități didactice.
La sfârșitul examenului de titularizare, după contestații, rezultatele obținute de dascălii care au candidat pentru un post/o catedră în județul Neamț aveau următoarea configurare: 204 can­didați au obținut note cuprinse între 7 și 10. Chiar dacă procentul de promovabilitate pentru candidații care au obținut note de 7 și peste 7 se situează sub 50%, numărul celor care au obținut note peste 5 este de 161. Prin însumare, obținem un procent de promovabilitate (cu note peste 5,00) de peste 82%, ceea ce, în comparație cu alți ani școlari, este un rezultat onorant. A scăzut, de asemenea, păstrând termenii de comparație, și numărul celor care au înregistrat note sub 5,00 (78 de candidați).
În cifre, acestea sunt situațiile de la definitivat și de la titularizare. Bineînțeles că este loc și de mai bine, dar îndrăznesc să afirm că, în Neamț, anul școlar 2016-2017 a pășit (din acest punct de vedere) cu dreptul.
Din punctul de vedere al resursei umane, ați reușit să acoperiți necesitățile învățământului în Neamț?
Din punctul de vedere al resursei umane, în Neamț situația este sub control. Fac această afirmație din următoarele considerente: mobilitățile de personal sunt spre final, există cadre didactice califi­cate pentru fiecare post/catedră/grup de ore, etapele de mobilitate a personalului didactic s-au desfășurat cu respectarea strictă a prevederilor regulamentare. Cred că, din acest punct de vedere, lucrurile sunt pe un făgaș al normalității.
Din punctul de vedere al ocupării locurilor la licee (clasa a IX-a) și la școlile profesionale (anul I), apreciez că situația din județ este pozitivă (în sensul realizării planului de școlarizare propus). Nici la acest „indicator” nu s-au produs disfuncții. Așadar, semne bune noul an școlar are!
Care sunt cele mai importante probleme cu care vă confruntați, la nivelul sistemului de învățământ din județ, acum, la început de an școlar?
După cum a devenit de notorietate, problemele cu care se confruntă învățământul nemțean sunt cele aflate în suferință în toate județele. Astfel, într-o curgere firească, în categoria problemelor specifice începutului de an școlar am putea include: prelungirea peste momentul de început de an școlar a lucrărilor de igienizare în toate corpurile de clădire ale unităților școlare, unele disfuncții calendaristice legate de asigurarea numărului integral de manuale (acest lucru se va regla după începerea cursurilor, în activități zonale/județene de recartare), asigurarea integrală a resursei umane calificate încă din prima zi de școală, lipsa unor fonduri necesare realizării lucrărilor de infrastructură, ritmul greoi al derulării lucrărilor de consolidare a unor spații școlare etc.
Deși are unele dintre cele mai de calitate instituții de învățământ din țară, județul Neamț se află în topul județelor cu cel mai mare număr de instituții de învățământ neautorizate. Cum credeți că se vor rezolva aceste probleme? Școala a început deja (interviul va apărea luni, 12 septembrie).
Raportat la numărul de unități școlare cu și fără personalitate juridică (357 de școli), numărul instituțiilor școlare care nu au autorizație sanitară de funcționare nu este chiar așa de mare (112 școli, ceea ce reprezintă un procent de 31%), iar situația celor cu autorizație sanitară de funcționare este de 245. Din totalul de corpuri de clădire existente la nivelul județului (1447 de clădiri), un număr foarte mare (peste 85%) are autorizații sanitare de funcționare. Cau­zele neobținerii autorizațiilor sanitare, în cea mai mare parte, țin de amplasarea corpurilor de clădire și, de aici, alte disfuncții: alimen­tarea cu apă potabilă, inexistența unei rețele de canalizare adecvată, amplasarea grupurilor sanitare în exteriorul spațiilor școlare etc. Aș adăuga și faptul că numai 29 de unități cu personalitate juridică nu au autorizație de securitate la incendiu.
Evidențiez, în acest context, mobilizarea exemplară a unor direc­tori de școală, a consiliilor locale și a primăriilor pentru amenajarea corespunzătoare a spațiilor de învățământ și a celor adiacente, astfel că, în aceste unități școlare, anul școlar a început sub cele mai bune auspicii. De asemenea, adaug interesul colectivelor din majoritatea unităților școlare pentru reparații curente cu și din resurse proprii.
Vor avea copiii nemțeni manuale pe bănci la acest început de an?
Și în județul Neamț, ca de altfel în toată țara, „problema” manualelor a cam fost rezolvată. Astfel, într-un procent foarte mare, în prima zi de școală elevii nemțeni vor avea toate manualele pe bănci. Este acesta un lucru îmbucurător atât pentru elevi și pentru părinți, dar și pentru cadrele didactice, știut fiind faptul că manualul conferă o anumită siguranță, pe de o parte, elevilor, pe de altă parte, colegilor de la catedră. Vestea că elevii din clasele a XI-a și a XII-a vor primi și ei manuale gratuite începând cu acest an școlar este, de ase­menea, o noutate „cu mare greutate”, primită cu bucurie de întreaga populație școlară și menită să asigure un anumit confort intelectual unui segment de populație școlară destul de numeros. Așa cum se știe, problemele privind aprovizionarea cu manuale se perpetuează pentru acest început de an la nivelul clasei a IV-a. Să sperăm că nu pentru multă vreme!
Oricum, sunt semne bune ale anului școlar 2016-2017 din punctul de vedere al manualelor școlare! Și pentru că în județ au apă­rut aproape toate titlurile de care este nevoie, credem că peste 95% dintre elevii nemțeni vor începe școala cu toate manualele pe bănci.
Cu atâtea probleme de rezolvat, mai aveți timp și pentru dvs.? Pentru catedră?
Oricâte probleme ar apărea, catedra pentru mine rămâne pasi­unea de primă importanță. Așadar, activitatea managerială nu exclude activitatea la catedră, ci dimpotrivă, o rotunjește, îi dă sub­­­-
s­tanță. Și cum să nu fie așa când, ca de fiecare dată, și la acest început de an școlar aștept cu nerăbdare reîntâlnirea cu elevii, configurarea unor povești de suflet și de învățătură în spațiul binecuvântat al laboratorului de chimie sau al sălii de clasă. Și cred că așteptarea este reciprocă. Oricâtă oboseală ar presupune activitatea managerială, munca la clasă vine ca o accentuare a stării de bine, de conștientizare a valorii lucrului făcut cu temeinicie.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU
 
 

Distribuie acest articol!