Orele de sport s-ar putea desfășura fără mască doar în spații deschise

Orele de sport s-ar putea desfășura fără mască doar în spații deschiseDupă o serie de discuții purtată cu reprezentanții Ministerului Sănătății, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că s-ar putea accepta ca la orele de educație fizică, organizate în spații deschise și nu în interiorul sălilor de sport, să nu fie obligatorie purtarea măștii de protecție. Conform reglementărilor valabile în momentul de față, purtarea măștii, ca măsură de prevenție împotriva răspândirii virusului Covid-119, este obligatorie. Copiii, în afară de preșcolari, trebuie să poarte masca de protecție în permanență, cât timp stau în școală, implicit și la orele de sport.

Sorin Cîmpeanu oferă drept exemplu măsurile pe care școlile din alte state europene le-au adoptat, iar în majoritatea țărilor europene nu se impune purtarea măștii la orele de sport.

„Am dat exemplul tuturor țărilor europene care nu impun purtarea măștii în cadrul orelor de educație fizică. Există, în afară de regiunea Veneto, din Italia, în care încă există obligativitatea purtării măștii, singura regiune din Europa, mai există încă un caz special, cazul Franței, care recomandă ca orele de sport să se facă fără mască, dar să se facă în exteriorul școlii (…) Am discutat cu Ministerul Sănătății și punctul de vedere până acum este că ar putea fi acceptabil să nu se poarte mască doar în condițiile în care orele de sport se fac în exteriorul școlii, în spații deschise. După cum vedem, temperaturile din acest moment nu permit aplicarea acestei variante propuse de Ministerul Sănătății. Discuțiile vor continua”, a declarat Cîmpeanu, la Antena3.

În ordinul comun actual sunt prezentate următoarele măsuri care trebuie respectate pentru ca orele de sport să se poată desfășura:

„Orele de educaţie fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice maxim posibile și a unei aerisiri permanente.

Pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică, elevii vor fi instruiţi ca pe tot parcursul activităţii să nu îşi atingă faţa, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate;

La începerea şi la finalul orelor de educaţie fizică, toţi elevii trebuie să respecte normele de igienă a mâinilor prin utilizarea unor dezinfectanti pe bază de alcool;

Se vor efectua curăţenia, dezinfecţia şi aerisirea sălii de sport după fiecare grupă de elevi;

Activităţile sportive în cadrul liceelor cu program sportiv şi cluburilor sportive şcolare se vor desfăşura în conformitate cu prevederile ordinului comun al ministrului tineretului şi sportului.”