Doi din trei absolvenți ai Transylvania College, școala internațională britanică din Cluj-Napoca, merg să studieze în străinătate: în Regatul Țărilor de Jos, Italia, Spania, UK, Canada și SUA. Totodată, școala semnalează că, „în ultimii ani, un număr din ce în ce mai mare de absolvenți aleg să studieze la o universitate din România, datorită calității programelor academice oferite, a creșterii nivelului de trai în țară și a oportunităților de angajare sau antreprenoriat pe care le au după terminarea facultății”.
Adina Toma, consilier pentru admitere la universitate în cadrul Transylvania College (TC): „Înainte de Brexit, majoritatea absolvenților noștri preferau universitățile din Marea Britanie, dar apoi taxele de studii au crescut de patru ori pentru toți elevii din Uniunea Europeană. Studenții internaționali plătesc în prezent până la 36.000 de lire/an, față de 9.250 de lire/an, cât plăteau înainte de Brexit. Astfel, în ultimii ani, Țările de Jos au devenit cea mai populară destinație, datorită ofertei bogate de programe competitive în limba engleză și a taxelor de școlarizare accesibile. De asemenea, Spania și Italia sunt destinații căutate, datorită ofertei foarte bune de programe în limba engleză. Universitățile din Statele Unite au fost și rămân în continuare atractive pentru o parte dintre elevii noștri, datorită sistemelor de burse oferite.
Tot mai mulți elevi iau în considerare și continuarea studiilor liceale cu programele de licență în România. Oportunitățile din țară sunt atractive, oferind elevilor posibilitatea de dublă diplomă sau schimb de experiență academică prin programe Erasmus.”
Anca Rusu, directorul departamentului de înscrieri din cadrul Transylvania College: „Pe tot parcursul liceului, inclusiv în perioada pregătirii aplicației pentru admiterea la universitate, elevii sunt sprijiniți de consilieri și participă la sesiuni de orientare în carieră. În plus, oferim fiecărui elev un abonament la o platformă digitală unde găsesc diverse resurse care îi ajută să-și structureze procesul de identificare și de clarificare a opțiunilor. De asemenea, elevii au acces la portalul absolvenților TC – alumni portal –, care reunește absolvenții celor zece promoții ale școlii și care, în prezent, studiază sau lucrează în diferite țări din lume. Astfel, elevii din ultimii doi ani de liceu pot intra în legătură cu aceștia prin intermediul platformei, primind sfaturi despre procesul de admitere la o anumită universitate, cazare, relocare, internship-uri, socializare etc. Pentru a-și verifica în practică această alegere și pentru a o confirma, încă din primul an de liceu, elevii participă timp de două săptămâni la programul de practică profesională Work Experience, oferit cu sprijinul părinților din comunitate, care creează pentru elevi oportunități de internship în companiile lor.”