Studenților interesați de programe de practică și de internship, precum și propriilor angajați, pentru formare continuă, compania SoftServe, caracterizată ca „una dintre principalele companii IT din Europa”, prezentă pe piața românească din mai 2022, le oferă oportunitatea unui adevărat ecosistem educațional: „Sub denumirea SoftServe University, compania oferă angajaților peste 1.000 de cursuri dezvoltate intern, care se adaugă altor 10,000 pe care aceștia le pot accesa gratuit pe Udemy Business. În plus, compania suportă costul certificării angajaților pentru o serie de tehnologii, contribuind astfel la dezvoltarea profesională accelerată a specialiștilor din companie”.
După cum subliniază Dorina Itu, profesor de matematică prin formația dobândită la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, SoftServe are parteneriate, deocamdată, cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara. Odată veniți pentru practică, studenții au perspectiva angajării în companie la absolvire, ca „juniori”, sub îndrumarea unor mentori, cu o perioadă „de ucenicie” pentru cunoaștere și apropiere.
Este de reamintit că Legea învăţământului superior nr. 199/2023 precizează că, „în cadrul studiilor universitare de licenţă este obligatorie efectuarea unor stagii de practică. Instituţiile de învăţământ superior au obligaţia de a asigura un minimum de 50% din locurile de practică necesare, dintre care cel puţin 75% în afara acestora”.
Beneficiile lucrului de la distanță
Referitor la cadrul de lucru în companie, Dan Paraschiv, Country Manager, SoftServe România, absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare a Politehnicii bucureștene, spune că „SoftServe continuă să aibă o politică de lucru flexibilă, oferind tuturor angajaților posibilitatea de a alege liber de unde lucrează. Acest birou ne ajută să creștem acest nivel de flexibilitate și să venim în întâmpinarea colegilor care preferă să lucreze de la birou sau care au nevoie de un spațiu pentru diverse întâlniri de echipă. București și Cluj sunt, în prezent, orașele cu cei mai mulți angajați, dar modelul de lucru de la distanță ne permite să avem echipe oriunde în România. Printre orașele unde suntem prezenți acum cu mici echipe se numără Brașov, Iași și Timișoara. Am început în România ca angajator 100% remote și este un model cu care continuăm să operăm și pentru care suntem recunoscuți. Când am intrat în România, în mai 2022, eram 2 angajați, eu și un recruiter. Anul acesta, vom încheia cu aproape 150 de colegi, de 3 ori mai mulți față de începutul lui 2023 și continuăm să creștem. Urmărim să ajungem la 250 de oameni până la finalul anului viitor.”
Informațiile și cunoașterea la fața locului au fost facilitate în contextul în care SoftServ tocmai și-a inaugurat sediul din București, în clădirea Charles de Gaulle Plaza, înainte activitatea desfășurând-o într-un co-working.
În ansamblu, SoftServe este caracterizată ca „o companie IT care oferă consultanță și soluții digitale pentru o gamă diversă de industrii, cum ar fi energie, petrol, sănătate, finanțe, retail, auto și producție. Expertiza companiei variază de la DevOps și Big Data la AI, IoT, securitate cibernetică, realitate extinsă (XR) și robotică.
SoftServe a intrat pe piața locală în 2022, angajând specialiști IT în domenii variate de la ingineri software specializați în Python, Java sau PHP la DevOps și WebUI. În prezent, compania are aproximativ 30 de roluri deschise pe piața locală.
Circa 12.000 de angajați lucrează în peste 50 de birouri aflate în întreaga lume. Compania lucrează la peste 900 de proiecte active pentru clienți din America de Nord, UE și Asia. Printre clienții SoftServe se numără IBM, Cisco, Panasonic, Cloudera, Henry Schein, Spillman Technologies și alții. SoftServe este partener Google Cloud Platform, Amazon Web Services, Microsoft Azure, NVIDIA și al altor companii de tehnologie bine cunoscute”.