La Universitatea din București a fost lansat un Open Lab („laborator deschis”), ca parte a proiectului CIVIS – Universitatea Civică Europeană, al cărui obiectiv este „să consacre și să accelereze colaborarea dintre comunitatea academică a UB și părțile interesate ale societății românești pentru dezvoltarea comunităților locale, regionale sau naționale”. Open Lab UB-CIVIS este „gândit ca un spațiu de colaborare și de îmbinare a cercetării și a educației cu implicarea civică”.
La inaugurare, desfășurată online, au participarea profesorului Marian Preda, rectorul Universității din București, prorectorii Sorin Costreie și Magdalena Iordache Platis, coordonatorul creării laboratoarelor de acest fel la nivelul CIVIS, Jose Luis Bau, de la Universitatea Autonomă din Madrid. Evenimentul a fost găzduit de prof. Magdalena Iordache Platis, prorector pentru managementul calității, responsabilitate socială și relația cu partenerii sociali, coordonator al Open Lab CIVIS al UB. Au participat reprezentanți ai comunității academice a UB și ai altor universități din țară și din afară, ai mediului de afaceri, ai unor organizații nonguvernamentale, profesionale și de business, ai unor institute de cercetare, precum și profesori din învățământul preuniversitar.
Universitatea din București va deschide în perioada imediat următoare o competiție pentru proiecte în domeniile: Transformare digitală și tehnologică; Orașe, teritorii, mobilități; Sănătate; Societate, cultură, patrimoniu; Climă, mediu, energie: „În urma competiției, la care pot participa reprezentanți ai instituțiilor private, publice și nonguvernamentale în parteneriat cu Universitatea din București, vor fi selectate cele mai viabile proiecte, care, prin implicarea resurselor educaționale, de cunoaștere și de cercetare, vor contribui la identificarea de răspunsuri și soluții creative și inovatoare la nevoile și provocările pe care le întâmpină societatea. Universitatea din București alocă, prin intermediul proiectului CIVIS, suma de 10.000 de euro pentru finanțarea acestor proiecte de responsabilitate socială”.
Universitatea din București își reafirmă responsabilitatea „față de societatea românească, acționând permanent pentru a-i apăra principiile, valorile culturale, sociale și morale, pentru conservarea și valorificarea realizărilor generațiilor trecute și prezente și, mai ales, pentru formarea elitelor viitoare”.
Universitatea Civică Europeană CIVIS este „o alianță academică europeană și reunește opt dintre cele mai importante și reputate universități din Europa: Aix-Marseille Université, National and Kapodistrian University of Athens, Universitatea din București, Université Libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University și Eberhard Karls Universität Tübingen. CIVIS aduce laolaltă o comunitate cu peste 384.000 studenți și 55.000 de angajați, dintre care 30.000 sunt cadre didactice și cercetători”.