Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a participat miercuri, 29 octombrie, la Future Communities/Open Innovation Fair 2013, târg de inovație prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităților, organizat de Fundația IREX și Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) la Biblioteca Națională a României, în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie. La eveniment au fost prezenți Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil cu Agenda Digitală, Dacian Cioloș, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dan Nica, ministru pentru Societatea Informațională, și Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
În cadrul acestui eveniment, ministrul delegat Mihnea Costoiu a luat parte la discuțiile din cadrul Conferinței The Future Communities, axată pe patru mari capitole: educație, e-Guvernare, sănătate și biblioteci. Mihnea Costoiu a declarat că proiectele realizate și susținute până acum de Ministerul Educației Naționale (MEN) vizează dezvoltarea instituțională durabilă derivată din analiza socio-economică a nevoilor, privind educația și formarea profesională în România, coroborată cu tendințele europene și globale. Cele mai mari programe naționale susținute de MEN sunt: Sistem Educațional Inormatizat/SEI (obiectivul strategic al SEI a fost alfabetizarea digitală a societății prin dotarea școlilor cu echipamente informatice), POSCCE și POSDRU.
Ministrul delegat Mihnea Costoiu a prezentat și viziunea ministerului în privința tehnologiei de tip cloud, punctând că Ministerul Educației beneficiază de avantajele tehnologiei cloud din anul 2011, prin ADLIC, unul dintre cele mai mari proiecte dezvoltate în România pe această tehnologie. Obiectivul proiectului îl reprezintă repartizarea computerizată a candidaților în licee și școli profesionale, iar decizia de a rula pe platforma de cloud computing Windows Azure a fost generată de avantajele clare impuse de specificul acestui proces și de dimensiunile naționale. „Privind în perspectivă, tehnologia cloud poate fi fructificată în avantajul tuturor beneficiarilor sistemului educațional, în cel puțin două direcții imediate: conținut multimedia interactiv și proiectul implicat de adoptarea manualelor digitale. În acest sens, MEN va avea un cloud privat dedicat sistemului educațional, care va putea fi accesat de către toți beneficiarii sistemului: elevi, profesori, părinți, management instituțional”, a mai declarat ministrul delegat Mihnea Costoiu.
Agenda Digitală pentru Europa 2020 este una dintre cele șapte inițiative-pilot ale Strategiei Europa 2020 și are obiectivul general de a genera beneficii economice și sociale durabile datorită unei piețe unice digitale bazate pe internetul rapid și ultrarapid și pe aplicațiile interoperabile, pentru a readuce Europa pe calea unei creșteri inteligente, durabile și incluzive. (Biroul de Presă al MEN)

Distribuie acest articol!