Crizele produse în diferite locuri din lume și crizele globale din 2016 până în 2022 au ajuns să afecteze şcolarizarea a 222 de milioane de elevi; altfel zis, în perioada menționată, numărul elevilor împiedicați să urmeze școala în mod normal s-a triplat.
Informația este transmisă de directoarea fondului ONU pentru educaţie în situaţie de urgenţă, Yasmine Sherif. Citată de AFP, preluată de Agerpres, ea subliniază: „Aceasta înseamnă 222 de milioane de visuri distruse. Să nu lăsăm în urma noastră victime. Să ajutăm la transformarea acestor visuri în realitate.”
ONU precizează că tinerii în cauză au sub 18 ani și cei mai mulți trăiesc în zone de conflict. Aproximativ o treime dintre ei nu merg deloc la şcoală, iar 119,6 milioane merg la şcoală, aprecierea asupra lor fiind că o fac „fără a atinge un nivel de competenţă minimal, mai ales în ceea ce priveşte matematica şi cititul”. În 2016, la precedentul recensământ, în această situaţie se aflau 75 de milioane de elevi.
Cauzele actualei situații, identificate la nivelul ONU, sunt pandemia de Covid-19, considerată că „a dat înapoi cu 20 de ani eforturile de dezvoltare a sistemelor educaţionale din anumite ţări”, precum şi schimbările climatice şi, mai ales, prelungirea unor conflicte armate. Mai mult de opt din zece copii şi adolescenţi afectați în ceea ce privește accesul la educație în școală trăiesc în zone unde conflictul durează de mai mulţi ani: Siria, Republica Democratică Congo, Afganistan. Conflictul în desfăşurare din Ucraina a afectat şcolarizarea a 5,7 milioane de elevi.