Olimpiada Națională „Lectura ca Abilitate de Viață“ – clasele V-VIII, ediția a X-a, desfășurată în Municipiul BucureştiÎn perioada 9-12 mai 2024, în Mu­nicipiul București, s-a desfășurat cea de-a X-a ediție a etapei naționale a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață“, activitate competițională dedicată elevilor claselor V-VIII din toate județele țării.

2013 este anul când această competiție a fost organizată pentru prima dată, sub forma unui concurs național, ca o pre­­lungire firească și necesară a implementării proiectului strategic POSDRU, Metode inovative în formarea personalului didactic pentru dezvoltarea abilităților de viață ale elevilor, de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, proiect demarat în anul 2010. Înscris în zona noilor educații, acest proiect a avut menirea de a pune accent pe dezvoltarea competențelor cheie și, în egală mă­­sură, de a in­­troduce, în mediul educațional din România, conceptul de abilități de viață – definite drept „abilitățile care ajută o persoană să facă față eficient atât în via­ța de zi cu zi, cât și în situațiile dificile și care contribuie la o calitate a vieții mai ridicată“. Mai mult, în cadrul proiectului au fost identificate și clasificate, în vederea dezvoltării lor, următoarele categorii de abilități de viață: abilitățile de ­comunicare, abilitățile sociale, abilitățile de management al învățării și informa­țiilor, abilitățile de autocunoaștere, abilitățile de autoîngrijire, abilitățile cognitive și abilitățile practice. De asemenea, tot ca rezultat asumat al acestui proiect, în anul 2013 se înființează Concursul Național LECTURA CA ABILITATE DE VIAȚĂ. Din 2014, acest concurs a primit statutul de olimpiadă școlară.

Abordarea inovatoare, subiectele provocatoare care includ, printre altele, elemente de decodare a textului multimodal, formularea unor interpretări proprii, a unor argumente, în cadrul unei prezentări sau al unei dezbateri au generat entuziasm în rândul elevilor, OLAV devenind, în scurt timp, una dintre cele mai apreciate competiții școlare.

Prima gazdă a etapei naționale a OLAV, cea din 2013, a fost Bistrița, care a organizat și edițiile din 2014, 2015 și 2017. În 2016, olimpiada s-a desfășurat la Cluj-Napoca, în 2018, la București, iar în 2019, în județul Prahova, la Bușteni. Etapa națională a OLAV din anul școlar 2019-2020, programată să se desfășoare la București, a fost suspendată în contextul pandemic. Tradiția acestei competiții minunate a fost reluată în anul 2022, când Municipiul Bu­­curești a fost gazda celei de-a VIII-a ediții a olimpiadei pentru elevii de gimnaziu și liceu. După ediția a IX-a, desfășurată la Constanța, în anul 2023, Municipiului Bu­­curești i-a revenit onoarea anul acesta de a fi gazdă și, în egală măsură, de a ­continua tradiția acestei competiții, ediția a X-a.

În acest context, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, în colaborare cu Ministerul Educației și în parteneriat cu Universitatea din București, Facultatea de Litere și cu Școala Gimnazială Sfinții Voievozi, a devenit vector și continuator al tradiției acestei olimpiade la nivel național.

Debutul ediției prezente a acestei competiții a avut loc în data de 9 mai 2024, într-un cadru festiv, dintr-o locație emblematică și simbol atât pentru București, cât și pentru țara noastră, Senatul României.

În conformitate cu prevederile art. 4 al Regulamentului specific de organizare și desfășurare a Olimpiadei Naționale „Lectura ca abilitate de viață“ – clasele V-VIII nr. 25381/14.02.2024, această olimpiadă cuprinde „două niveluri de învățare, potrivit competențelor de lectură do­­bândite de către elevi în context formal sau nonformal și în acord cu practicile competiționale internaționale, după cum urmează: nivelul 1, clasele a V-a și a VI-a, și nivelul 2, clasele a VII-a și a VIII-a“.

Prin norma de reprezentare, la prezenta ediție a etapei naționale a Olimpiadei Naționale „Lectura ca abilitate de viață“ – clasele V-VIII, Municipiul București a fost gazdă pentru 160 de elevi și 43 de profesori însoțitori din toate județele României.

Alături de elevi și de colegii profesori, susținător al perfomanței în actul educațional, în calitatea domniei sale de dascăl, fost ministru al Educației și senator al Ro­­mâniei, președinte executiv al Comisiei centrale OLAV, actor marcant și un sprijin real al acestei îndrăgite competiții, doamna senator profesor Monica-Cristina Anisie a demonstrat, ca de fiecare dată și cu fiecare prilej, dedicarea și susținerea dumneaei în organizarea prezentei ediții.

Câteva impresii despre Olimpiada Națională „Lectura ca abilitate de viață“ – clasele V-VIII, exprimate de către participanți.

Oana Anca Fotache Dubălaru, decan al Facultății de Litere din cadrul Universității București, profesor universitar doctor, președintele Comisiei centrale pentru organizarea și desfășurarea Olimpiadei Naționale „Lectura ca abilitate de viață“: „Pentru Facultatea de Litere din București, statutul de partener în organizarea fazei naționale a OLAV a reprezentat, în ultimii trei ani, un prilej de bucurie și de ­conectare cu preocupările, emoțiile și aspirațiile elevilor de gimnaziu și liceu, dar și ale colegilor noștri profesori în învățământul preuniversitar.

Anul acesta, faza națională a Olimpiadei pentru elevii de gimnaziu s-a desfășurat la București, iar Facultatea de Litere a găzduit o întâlnire cu scriitori contemporani în istoricul amfiteatru Bălcescu și festivitatea de premiere din ultima zi, or­ganizată în Aula Magna a Universității din București. I-am invitat pe Adina Po­­pescu, prozatoare și regizoare de film și jurnalistă, și pe Horațiu Decuble, scriitor, profesor universitar și traducător, iar întâlnirea a fost moderată de Florentina Sâmihăian, profesor de didactică, autoare de manuale, editoare și traducătoare. Am­­fiteatrul Bălcescu a fost mai plin de emoții ca oricând, cu tinerii cititori pregătiți să vorbească despre literatură, să pună întrebări și să ceară autografe. Ne-am dat sea­ma că avem de-a face cu un public inițiat, iar cărțile pentru copii și adolescenți ale celor doi invitați sunt foarte iubite.

Festivitatea de premiere i-a adus laolaltă pe elevi, profesori din comisia centrală și însoțitori ai delegațiilor din toată țara, părinți și organizatori, într-o atmos­feră luminoasă, de sărbătorire a lecturii și a pasiunii pentru studiu. Ne-am bucura ca participanții de astăzi, fie că au luat sau nu premii, să fie studenții noștri peste câțiva ani. Chiar dacă nu va fi așa, faptul că există o astfel de olimpiadă care îi încurajează pe copii să citească și să discute despre cărți, să înțeleagă că școala e legată de viață și de realitatea din jurul lor, ne dă speranța că valorile umaniste mai pot su­praviețui în lumea de azi“.

Virginia Rențea, profesor și director în cadrul Ministerului Educației: „Olimpiada Națională «Lectura ca abilitate de via­ță» – clasele V-VIII este o competiție care fructifică pasiunea pentru lectură și creativitatea elevilor.

Sintetizând, OLAV înseamnă a citi, a înțelege și a vedea altfel … nuanțe, detalii, posibilități, a fi capabil să iei decizii, să ai puncte de vedere personale și, mai ales, să le susții argumentat. Toate aceste competențe și abilități se nasc sau se dezvoltă rezolvând subiecte provocatoare.

Ediția 2024 a acestei olimpiade a ma­­terializat din plin aceste scopuri care au stat la baza oficializării unei astfel de competiții, la nivel înalt. Bucuria participanților a fost confirmarea opțiunii organizatorilor pentru elemente simbolice și emblematice atât pentru orașul gazdă, cât și pentru țara noastră (Senatul României, Universitatea București, Facultatea de Li­tere și Facultatea de Drept – Aula Magna), menite să ofere tuturor amintiri și trăiri ce vor fi asociate mereu cu evenimentul, care au venit să-l completeze și să-l susțină“.

Mihaela Acasandrei, profesor de lim­ba și literatura română la Școala Gimnazială Nr. 1, sat Gara Banca, Vaslui: „Am trăit, alături de elevele care au reprezentat județul nostru la această prestigioasă competiție, o experiență fulminantă, dra­gă sufletului.

Capitala țării, prin strădania Ministerului Educației și a Inspectoratului Școlar al Municipiului București, și-a dezvăluit frumusețea prin buna organizare și desfășurare a Olimpiadei Naționale «Lectura ca abilitate de viață», clasele V-VIII. Precizia momentelor celor două probe ale competiției, corectitudinea evaluării, dar mai ales apropierea călduroasă a celor implicați au generat emoții și au construit amintiri. În conștiința participanților au rămas ecouri impunătoare ale oficialităților prezente la festivitatea de deschidere de la Palatul Parlamentului, inimile lor au tresărit zburdal­nic la emoționanta întâlnire cu scriitorii Adina Popescu, Florentina Sâmihăian și Gabriel H. Decuble, de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, din cadrul Universității București, iar în­­cununarea efortului de pătimași ai cititului a adus ­bucuria pe chipul fericiților câștigători la Festivitatea de premiere de la Facultatea de Drept, Aula Magna, Universitatea București.

Un suflu luminos și protector al lui Apollo a cuprins ființa tinerilor artiști și a acompaniat competiția organizată și desfășurată la un înalt nivel. Emoții sincere au fost provocate de întâlnirile întâmplătoare din după-amiaza zilei de 11 mai 2024, cu doamna inspector școlar, Mihaela Liliana Mușat, și cu doamna director al Școlii Sfinții Voievozi, sector 1, Daniela Mărioara Voinea. Succinta discuție cu doamna inspector a încălzit privirile profesorilor și ale părinților care așteptau cu nerăbdare ieșirea elevilor din sălile unde au susținut proba orală.

Mulțumim, București, pentru găzduirea generoasă și pentru experiența unică! Vă suntem recunoscători, doamnelor și domnilor organizatori pentru provocările și reușitele acestor întâlniri“.

Festivitatea de premiere a elevilor pentru rezultatele excelente obținute în cadrul competiției s-a realizat la Facultatea de Drept, Aula Magna, Universitatea București, o locație, de asemenea, emblematică pentru București și pentru România.

Mihaela-Liliana MUȘAT – inspector școlar pentru limba și literatura română, Inspectoratul Școlar al Municipiului București

Articol publicat în nr. 53-54 al revistei Tribuna Învățământului

Distribuie acest articol!