Olimpiada Națională de Fizică reunește în acest an (ediția 56) la Bacău 464 de elevi din toată țara, în perioada 10-15 aprilie. Importanța acordată evenimentului este reliefată de participarea a numeroși profesori din mediul universitar și din cel preuniversitar, precum și de susținerea din partea mediului economic. Un susținător al excelenței în educație este Evergent Investments, sponsor principal al olimpiadei din acest an. În spiritul legăturii dintre mediul educațional și mediul economic, sprijină evenimentul Aerostar, Dedeman, Barrier, Chimcomplex, Agricola, BCR, Sephard Market.
Prof. Ana-Maria Egarmin, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bacău: „Pentru județul Bacău este onorantă postura de gazdă a Olimpiadei Naționale de Fizică, un eveniment marcant pentru elita elevilor din întreaga țară. Esența științelor este mai tot timpul o provocare pentru «spectatorii» ce recunosc implicațiile crescânde ale învățării asumate, dar mai ales pentru performeri, pentru olimpici. În condițiile reîntoarcerii post-pandemice la ceea ce e valoros în formarea copiilor și tinerilor, la ceea ce insuflă motivarea acestora pentru competitivitate, desfășurarea Olimpiadei confirmă faptul că elevii noștri nu ezită a-și testa limitele atunci când aleg să facă performanță.”
Claudiu Doroș, președinte-director general al Evergent Investments: „Înzestrarea nativă împreună cu excelența generată de acești copii dornici să performeze sunt unele dintre cele mai puternice instrumente pe care le are România în demersul ei de a progresa. Suntem conștienți de nevoile societății românești, prin urmare misiunea noastră este de a susține educația și a descoperi copiii talentați pe care-i sprijinim în parcursul lor către excelență. Implicarea noastră în educație este o investiție pe termen lung în viitorul întregii comunități.”
Județul Bacău va fi reprezentat la Olimpiada Națională de Fizică de șapte elevi: doi de la Școala Gimnazială Nr. 10 Bacău (la clasa a VI-a), unu de la Colegiul Național Gheorghe Vrănceanu Bacău (la clasa a VII-a), doi de la Colegiul Național Dimitrie Cantemir Onești (la clasa a IX-a) și doi de la Colegiul Național Gheorghe Vrânceanu Bacău (la clasa a X-a).
Programul olimpiadei cuprinde:
– duminică, 10 aprilie 2022, ora 17.00 – deschiderea oficială, la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
– luni, 11 aprilie 2022 – probele experimentale
– marți, 12 aprilie 2022 – probele teoretice, la Colegiul Național Ferdinand I (liceu), la Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza (gimnaziu)
– miercuri, 13 aprilie 2022 – rezolvarea contestațiilor
– joi, 14 aprilie 2022 – etapa de baraj pentru selecția lotului lărgit pentru Olimpiada Internațională de Fizică (Minsk, Belarus, 10-18 iulie 2022), la Colegiul Național Ferdinand I
– vineri, 15 aprilie 2022 – festivitatea de premiere, la Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău
Organizatorii evenimentului sunt Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Asociația Societatea Profesorilor de Fizică Sophys Bacău, Colegiul Național Ferdinand I Bacău, Școala Gimnazială Alexandru Ioan Cuza Bacău; parteneri, Consiliul Județean Bacău, Primăria Municipiului Bacău, Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău.