11 sus - directoarea OKStimată doamnă director, sunteți managerul uneia dintre cele mai bune instituții de învățământ preuniversitar din județul Teleorman. Despre dumneavoastră și echipa dvs managerială se vorbește numai în termeni laudativi. Care sunt „cărămizile“ pe care s-a ridicat și s-a consolidat calitativ instituția la cârma căreia vă aflați în prezent?
Conducerea școlii e receptivă la sugestiile profesorilor, le respectă competența, le oferă o largă autonomie, îi sprijină și evită un control strict birocratic. Toate acestea se reflectă pozitiv în activitatea instructiv-educativă, dar și în conduita cadrelor didactice.
„Eficiență, performanță, calitate“ – aceasta este misiunea școlii noastre, școală care este în slujba comunității, având capacitatea de a funcționa ca o structură eficientă și echitabilă pentru toți copiii și de a asigura progresul tuturor elevilor săi, astfel încât mâine să fie mai buni decât azi.
Școala Mihai Viteazul dorește ca fiecare elev să-și îmbună­tățească în permanență competențele-cheie necesare atât pentru continuarea studiilor în ciclurile superioare cât și pentru viață.
Care este povestea Școlii gimnaziale Mihai Viteazul, din Alexandria? De ce ați optat pentru numele marelui voievod, întregitor de neam?
În anul 1860 , Eforia școlilor, sub ministrul Costaforu, dă ordin să se înființeze în Alexandria școli de stat. Astfel iau ființă o școală de băieți și una de fete. În anul 1897, Școala Nr. 1 de băieți își avea locația în Piața Mihai Bravu. În acel an, prin decret regal, primește numele de Școala Mihai Bravul. În anul 1934, școala are 320 elevi. De atunci, școala își mărește populația și numărul de posturi mai ales după contopirea Școlii nr.1 de Băieți cu Școala Nr.1 de fete, care a avut loc în 1956. În urma acestei contopiri școala își ia denumirea de Școala Nr. 2 Alexandria. În 1989 , Școala Nr. 2 dispunea de 12 săli de clasă, două ateliere și o sală de sport. Încă de la înființare, școala a fost condusă de oameni cu experiență și dornici de a ridica munca didactică pe o noua treaptă. La cutremurul din 1977, localul școlii a fost serios avariat. Școala a fost nevoită să funcționeze provizoriu în localurile Școlii Nr.7 Alexandria și Internatul Liceului A.I.Ghica, în paralel cu acestea. La 15 noiembrie, 1998, în prezența ministrului învățământului Andrei Marga, Școala Nr.2 se mută în noul său local. Un local modern, dotat cu aparatură modernă și cu un spațiu de învățătură foarte generos.
De ce am optat pentru numele marelui voievod, întregitor de neam? Un astfel de nume obligă generațiile de profesori și elevi la menținerea poziției în rândul celor mai bune școli din oraș.
Care este secretul înaltei ținute care face renumele acestei instituții de învățământ teleormănean? Ar putea fi această școală un brand real al calității românești în educație?
Studiem mult ca să știm, să fim, să facem mai bine. Cerințele sunt mari, dar realizabile. Codul nostru de conduită vine din interior, construit deopotrivă de familie și de școală. Învățăm să ne stabilim prioritățile, consultând toți factorii implicați în educație. Suntem o școală de performanță, dar avem timp și pentru artă, sport, natură, prieteni. Elevii sunt ajutați să-și formeze un stil eficient de învățare. Valorile dominante ale Școlii Mihai Viteazul sunt munca în echipă, respectul pentru profesie, receptivitatea la nou, creativitatea, entuziasmul, dorința de afirmare, atașamentul față de copii. Climatul este unul stimulativ, care oferă satisfacții. Relațiile dintre cadrele didactice sunt deschise, colegiale, de respect și sprijin reciproc.
Care sunt rezultatele și performanțele care vă recomandă ca școală a calității în educație? De ce se învață bine la „Mihai Viteazul“?
În virtutea unei frumoase tradiții a școlii, elevii noștri obțin constant rezultate foarte bune la Olimpiade și concursuri școlare, faza națională. Să dau câteva exemple: Olimpiade școlare, Matematică, 2014 – Radu Andreica – mențiune, elev pregătit de profesorul Tudor Cristea. La Fizică, Mihai Gabriel Calitescu a obținut în 2014 medalie de bronz, iar Ela Gherghe – mențiune specială la disciplina chimie. Ambii elevi sunt pregătiți de profesorul Armeanu Cristea.
La Limba franceză, în 2014 avem două premii speciale (Maria Cătălina Peia, cls.a VIII-a și Florentina Ioana Calea, cls. a VII-a, pregătite de prof. Dumitra Bene și prof. Mirela Velcea.
La Educație civică, la clasele III-IV au participat la faza națională a olimpiadei de cultură civică, Alexa Văduva și Oana Gabriela Nedelea, pregătite de prof. de învățământ primar Puchiu Diana.
În anul 2015, am avut participări la faza națională la aproape toate disciplinele școlare însă rezultate frumoase am obținut la următoarele discipline: Fizică: mențiune specială – Diana Ciocoiu, cls. a VI-a; medalie de argint – Mihai Calitescu și Mihai Alexandru, cls. a VIII-a, elevi pregătiți de profesorul Armeanu Cristea.
Din nou la Franceză, mențiune specială – Daria Teodora Burtea, cls. a VII-a, pregătită de prof. MirelaVelcea.
Ne bucurăm de o participare și mai numeroasă la Concursurile naționale pe diferite discipline.
Cum elevii sunt interesați de învățarea limbii engleze, și cum pentru disciplina engleză nu se organizează faza națională la Olimpiada de engleză, elevii participă la Concursuri naționale, la examene Cambridge pentru a-și verifica cunoștințele de limbă pe diferite domenii – cultură generală (Cangurul lingvist), gramatică și vocabular (Concursul Național „Școala cu ceas“, Olimpiada de engleză – faza județeană), vorbire, ascultat și scris (examen Cambridge-PET).
Astfel, în calitate de profesor de engleză pregătesc și particip împreună cu un grup numeros de copii la concursurile mai sus menționate care, pe măsura muncii depuse au obținut rezultate merituoase.
În 2014, am obținut premiul I cu elevul Ștefan Stoican, cls. a IV-a, un premiu III și o mențiune cu elevii Andra Pătrașcu și Monica Andreica, la clasa a V-a, 2 premii 3 și 3 mențiuni cu elevii Vlad Zariosu, Bogdan Cutur, Robert Fedeles, Cătălin Dumitru și Daria Burtea, la clasa a VI-a. Cu elevii de cls. a VII-a, Ingrid Ghiță și Megan Mazilu, am obținut 2 mențiuni, iar la clasa a VIII-a, un premiu I, cu Alexandru Mihăilescu, 2 premii II Radu Andreica și Laura Tomescu, un premiu III cu Silviu Florea și o mențiune cu Vlad Samescu.
Nici anul 2015 nu a fost un an mai sărac în rezultate frumoase. Din nou, un premiu I la cls. a IV-a cu Rareș Burtea și câteva mențiuni, la clasa a V-a un premiu II cu Ștefan Stoican, la clasa a VI-a, din nou un premiu II și un premiu III cu Ana Maria Guruianu și Andra Pătrașcu, clasa a VII-a vine de asemenea cu premiile II și III pentru Daria Teodora Burtea, Corina Meleru, Cutur Bogdan și Mara Orman. Evident că nici clasa a VIII-a nu este mai prejos, Megan Mazilu, Ingrid Ghiță și Larisa Goicu aducând 2 premii II și un premiu III.
Performanțele elevilor și profesorilor care îi pregătesc pe aceștia sunt însă cu mult mai numeroase (din lipsă de spațiu și cu multă părere de rău, deoarece toți meritau și trebuiau menționați, a trebuit să punem punct acestei incredibile serii de performanțe obținute de elevii Școlii gimnaziale Mihai Viteazul, din Alexandria – n.r.)
Despre preocupările extracurriculare ale elevilor și cadrelor didactice din această școală ce ne puteți spune?
Activitățile extracurriculare poartă amprenta implicării cadrelor didactice, a copiilor, părinților și comunității. Activitățile extracurri­culare organizate în școala noastră au conținut cultural, artistic, științific, sportiv, dar sunt și simple activități de joc sau de participare la viața și activitatea comunității. Acestea le oferă copiilor destindere, recreere, voie bună, satisfacțiile atmosferei de grup, iar unora dintre ei recunoașterea aptitudinilor și posibilitatea afirmării.
Săptămana 1-5 aprilie a fost dedicată activităților extracurri­culare și extrașcolare, în cadrul programului „Să știi mai multe, să fii mai bun!“. Fără presiunea unui clopoțel, a tablei, a lecției și, mai ales, a catalogului, elevii s-au bucurat în unanimitate de săptămâna „altfel“ (vizite la muzee, la diferite instituții, vizionare de filme, spectacole de teatru, concursuri pe diferite teme, etc.)
În anul școlar 2014-2015 s-au desfășurat activități în cadrul proiectelor educaționale: Conservarea patrimoniului natural al sitului de importanță comunitară Râul Vedea, în cadrul căruia elevii au participat la ecologizarea râului Vedea și la un concurs de desene având ca temă protejarea biodiversității în situl Natura 2000, 60 de elevi primind insigne și diplome; Festivalul luminii, organizat de Cercetașii României, având ca motto: Redescoperă frumusețea lucrurilor mărunte, la care au luat parte 190 de copii și 25 de cadre didactice; Pauza de teatru, festival organizat de Primăria Municipiului Alexandria, unde elevii școlii noastre au obținut premiul I la ciclul gimnazial, cu piesa de teatru Revolta poveștilor de Sânziana Popescu, regizată de profesor Dumitru Florentina și premiul al II-lea la ciclul primar cu piesa Castravetele de I.L.Caragiale, regizată de prof. Vlad Luminița.
Cât de mult învață elevii dvs despre civism, care este filosofia pedagogică a liceului pe care îl conduceți?
Spiritul civic este o chestiune delicată în contextul zilelor noastre. Copiii au nevoie din ce în ce mai mult de lecții de viață. Trebuie să le spunem ce înseamnă hârtia aruncată pe stradă, ce înseamnă munca, mai precis ce înseamnă atitudinea față de muncă, ce înseamnă să câștigi bănuțul de buzunar. De când sunt profesor în această școală încerc să-i învăț pe elevii mei lecția vieții. De câțiva ani buni fac proiecte. Am vizitat multe școli în afară și în țară. Am învățat din experiența lor ce înseamnă spiritul civic și le-am împărtășit-o elevilor și colegilor mei.
Echipa de la SNAC a fost întotdeauna alături de copiii nevoiași din școală și din comunitate. Au organizat destul de frecvent Săptămâna legumelor și fructelor donate. Bătrânii din Centrul pentru persoane vârstnice Olteni au primit cu bucurie vizita copiilor noștri. Pentru o zi soarele a zâmbit și pe strada lor. De asemenea în parteneriat cu cei de la CSEI și ACAAT am oganizat acțiuni de voluntariat. Mie personal nu-mi place să popularizez acțiunile de voluntariat. Mai important este acțiunea în sine, impactul său asupra grupului țintă. În schimb, nu am uitat niciodată să-i evidențiez și să-i răsplătesc pe elevii voluntari, astfel încât cu o altă ocazie să am și mai mulți adepți în rândul voluntarilor.
Un învățământ de calitate pornește de la temelie, adică de la baza materială. Ce ne puteți spune despre dotările școlii pe care o conduceți?
Baza materială este modernă, spațiile sunt generoase: 17 săli de clasă, dotate cu calculator, videoproiector; laborator de informatică (videoproiector, calculatoare conectate la internet); laborator de fizică (calculator conectat la internet, videoproiector, tablă inteligentă); de chimie (plasmă, calculator conectat la internet, videoproiector); laborator de biologie (plasmă, calculator conectat la internet, videoproiector); o bibliotecă cu peste 20.000 de volume; cabinet de limbi străine (calculator conectat la internet, videoproiector, tablă inteligentă); cabinet de consiliere (calculator conectat la internet, videoproiector); sală de festivități cu 160 de locuri; sală de sport.
Aveți parteneriate în țară? În Europa?
Calitatea educației este dată de o transformare inovatoare, căutându-se în permanență o diversificare a funcțiilor școlii în scopul dezvoltării acesteia ca centru de resurse pentru elevi și părinți dar și pentru ceilalți membri ai comunității. Dimensiunea europeană a educației este reflectarea unei realități care exercită presiuni, determinându-ne să întreprindem măsuri pentru a-i sprijini pe tineri să găsească modalități de răspuns la provocările lumii contemporane. La Școala Mihai Viteazul, s-a derulat proiectul Comenius „Jeunes ciyoyens a la recherche des tresors europeens“, fiind un proiect de parteneriat între 10 școli europene aflate în puncte geografice îndepărtate și la nivele de dezvoltare socio-economică diferită: Belgia, Germania, Franța, Italia, Spania, Turcia, Polonia, Ungaria, Grecia și România. Începând din anul școlar 2012-2013, Școala Mihai Viteazul și Școala Dimcio Debelianov din Belene, Bulgaria, au semnat un parteneriat educațional numit sugestiv „Prieteni într-o Europă unită“. Printre obiectivele acestui parteneriat se numără în primul rând, buna cunoaștere reciprocă, cu tot ceea ce ține de activitatea școlară și extrașcolară, dar și de modul de viață, cum se respectă drepturile copiilor, tradițiile și obiceiurile populare, gastronomia și altele.
În țară, avem încheiat un parteneriat cu Liceul de Informatică din București. În baza acestui parteneriat, organizăm an de an concursul de matematică „Lumina Math“. Concursul se bucură de un real succes în rândul elevilor și părinților din școala noastră. De asemenea, o mulțime de premii se obțin la acest concurs. Este o tradiție la noi în școală, ca elevii care ajung la acest liceu să se întoarcă în școală și să împărtășească din experiența lor, în ceea ce privește matematica, elevilor din școala noastră care sunt talentați la matematică.
Pregătirea bună la disciplina matematică a elevilor școlii a contribuit la plasarea pe primul loc în județul Teleorman a Școlii gimnaziale Mihai Viteazul în ultimii ani și sperăm ca și cu actualele generații să ne menținem pe această poziție. De asemenea, împreună cu British Council am încheiat un parteneriat prin care pregătim și evaluăm elevii la limba engleză cu ajutorul examenelor Cambridge.
Cum stați la capitolul digitalizare, un deziderat de o excepțională importanță astăzi?
Manualele digitale sunt efectul informatizării fără precedent a societății. Școala noastră este adaptată în vederea folosirii manualelor digitale. În fiecare sală de clasă există calculator conectat la internet, videoproiector. Softurile educaționale sunt folosite la toate obiectele de învățământ. Cele două table inteligente ajută cadrele didactice în procesul de predare-învățare-evaluare. Concursurile on line se desfășoară în laboratorul de informatică, elevii noștri având de mici abilități de utilizare a calculatorului. Școala noastră a fost aleasă ca Centru de formare în cadrul proiectelor „Matematica digitală la clasa a III-a“ și „Povestea limbii române“, deoarece avem toate dotările necesare desfășurării activităților din cadrul proiectelor.
Pentru ce ar trebui să vină copiii la „Mihai Viteazul“?
În fiecare an, oferta noastră educațională cuprinde și motivele pentru care un părinte alege școala noastră. Aș putea enumera: un învățământ de calitate (de câțiva ani, ocupăm locul 1 pe județ la evaluarea națională la cls. a VIII-a), siguranța copiilor, diversitate în educație, o bază materială modernă, o încadrare de elită ce presupune profesionalism din partea cadrelor didactice .
Interviu realizat de Marcela Gheorghiu

Distribuie acest articol!