După gravul incident de miercuri, de la Liceul „Ion Creangă” din Capitală, unde o profesoară a fost înjungiată în gât de către un elev de clasa a X-a chiar în timpul orei de curs, Ministerul Educației a informat prin intermediul unui comunicat de presă că dezaprobă și „condamnă agresiunea de orice fel în mediul școlar, indiferent dacă este îndreptată asupra elevilor, asupra cadrelor didactice sau asupra altor categorii de personal din instituțiile de învățământ”.
„Vom continua să monitorizăm, se spune în comunicatul emis de minister, acțiunile întreprinse la nivelul unității școlare în care s-a produs incidentul, pentru a ne asigura că vor fi respectate prevederile legale ce se impun a fi urmate în astfel de situații și pentru a avea certitudinea sprijinului pe care cei implicați, inclusiv elevii martori la incident, îl vor primi în perioada următoare.”
Nu știm ce înțelege Ministerul Educației prin monitorizarea acțiunilor întreprinse la nivelul liceului din Sectorul 4 al Capitalei, cât de concretă va fi implicarea sa în ancheta care este normal să se declanșeze și în ce măsură realizează gravitatea incidentului, deoarece, din nefericire, acesta nu este singular, un caz asemănător petrecându-se într-o altă localitate, la doar câteva ore distanță. S-a întâmplat la Brăila, unde jandarmii au ridicat un elev de liceu care venise la ore cu o baionetă și care, întrebat ce intenționa să facă cu ea, a mărturisit că voia să-și intimideze un coleg cu care avusese o altercație cu ceva timp în urmă. Așadar, doar intervenția la timp a jandarmilor a făcut ca la liceul brăilean să nu se comită o faptă similară cu cea din București.
Aceste două cazuri ar trebui să bage frica în autorități. ONG-urile și sindicatele din domeniul educației atrag atenția de ani de zile asupra creșterii alarmante a ratei de violență în școlile din țara noastră. Studiile și cercetările sociologice, sondajele făcute în rândul elevilor scot în evidență o realitate pe care forurile autorizate – cu ministerul în frunte – se fac practic că nu o văd (altfel, de mese rotunde și dezbateri pe această temă nu ducem lipsă): nesiguranța din ce în ce mai mare din spațiul școlar. Părinților le este teamă să-și mai trimită copiii la școală, profesorilor să mai vină la ore. Bullying-ul se situează la cote alarmante, agresiunea fizică în mediul școlar ne plasează de ani buni pe primele locuri la nivel mondial, în licee se consumă fără nicio teamă substanțe interzise și din ce în mai mulți elevi vin cu arme albe de care fac paradă în timpul orelor, dar profesorii nu au pârghiile necesare pentru a face ceva, iar exmatricularea este o măsură ce aparține trecutului.
Cum intenționează Ministerul Educației să rezolve această foarte gravă problemă a învățământului preuniversitar? Foarte simplu, zicem noi. Are încă la dispoziție un proiect de lege care trebuie să pedepsească drastic violența școlară, sub orice formă s-ar manifesta aceasta, pentru ca spațiul școlar să redevină unul al siguranței.