Într-o ilustrare productivă intelectual a ceea ce înseamnă conlucrare între învățământul preuniversitar, mediul academic și societatea civilă pe teme de stringentă actualitate, Federația Internațională a Comunităților Educative Secțiunea România – FICE România, în parteneriat cu Facultatea de Psihologie și Ştiințele Educației a Universității din București și cu Facultatea de Ştiințe Sociale, Politice și Umaniste a Universității Titu Maiorescu, din București, a organizat la Şcoala Gimnazială Nr. 96, din sectorul 4, București, dezbaterea cu tema Drepturile omului trebuie să fie o prioritate a fiecărei guvernări. Evenimentul s-a derulat în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, celebrată, ca în fiecare an, la 10 decembrie, propunându-și, după cum a subliniat moderatorul dezbaterii, prof. univ. dr. Sorin Ivan, vicepreședinte al FICE România, decan al Facultății de Ştiințe Sociale, Politice și Umaniste a Universității Titu Maiorescu și director al Tribunei Învățământului, „să atragă atenția instituțiilor statului, societății civile și societății în ansamblul ei asupra importanței fundamentale a respectării drepturilor omului într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene” printr-o abordare „sub mai multe ipostaze esențiale, în raport direct cu dreptul la educație, la șanse egale, la inserția pe piața muncii a tinerilor, cu accent pe cei care provin din comunități defavorizate, cu asigurarea dreptului la dezvoltare personală, a egalității de gen, a echității și justiției sociale, în contextul drepturilor universale ale omului și al valorilor promovate la nivel european”, cu imperioasă raportare „la nevoia de combatere a discriminării de orice fel, a violenței și relelor tratamente în familie, a delincvenței, criminalității la nivelul societății”. Cu un caracter foarte aplicat, dezbaterea a prilejuit un schimb de idei și de prezentări asupra a ceea ce îndeobște numim bune practici, dar și cu evidențierea (sau sugerarea, în limitele confidențialității) a unor situații, însemnând, din nefericire, exemple de „rele practici” în domeniu.
Deschidere largă spre incluziune
În tematica drepturilor omului, a subliniat profesorul Toma Mareș, președintele FICE România, drepturile copilului ocupă un loc deosebit, apărarea acestora constituind esența obiectivului vizat permanent de organizație, de la înființarea ei, în 1990: „Cu precădere, ne-am ocupat în toată această perioadă de ameliorarea situației copiilor aflați în dificultate, care cresc în afara familiei”. Concret, a reamintit profesorul Toma Mareș, FICE România încearcă permanent să sensibilizeze instituțiile statului, administrația locală, opinia publică asupra cerinței respectării drepturilor copiilor. Un loc deosebit în context îl ocupă programele și proiectele internaționale, deschise de-a lungul anilor unui mare număr de membri ai organizației FICE România, ca și – prin mijlocirea acesteia – multor cadre didactice, parteneri, beneficiari etc. Este adevărat, a remarcat președintele FICE România, în contextul unor documentări, stagii, schimburi de experiență efectuate în alte țări, entuziasmul valorificării celor învățate este foarte mare la început, însă ulterior se diminuează, sub clasicul motiv că „la noi e greu de realizat așa ceva”. O referire concretă în acest sens a făcut la dreptul elevilor de a beneficia de asistență medicală în școală.
Preluând ideea, prof. Florina Voicu (Şcoala Gimnazială Nr. 190, din București) s-a referit la educația pentru alimentație sănătoasă, pe care o susține prin exemplul și prin demersurile proprii, referitoare la o diversitate de aspecte cotidiene, deloc banale, de la sendvișul adus de acasă la ghiozdanul (inclusiv pe rotile, conform unei mode!) cărat zilnic. Firesc, a fost adusă în discuție problema încadrării în colectivitățile claselor a copiilor cu CES, în virtutea dreptului la educație și instruire. La Şcoala Gimnazială Nr. 190, a subliniat prof. Florina Voicu, astfel de copii sunt integrați.
Deschiderea largă pentru integrarea celor mai diverse categorii de elevi a fost evidențiată și de prof. Ştefan Pacearcă (inspector școlar în sectorul 4). Astfel, există programe pentru a doua șansă, pentru educație incluzivă etc.
Neglijarea propriilor copii este infracțiune
O problemă semnalată cu acuitate a fost cea vizând respectarea dreptului la educație inclusiv al copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate. Prof. Toma Mareș a insistat asupra cerinței de a se întocmi situații statistice la zi privind astfel de situații, în vederea unor intervenții de susținere din partea autorităților. Fără a nega rolul unor forme de ocrotire a copiilor în instituția școlară, prof. Virgil Botezatu (directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 96, din București) a lansat întrebarea dacă: „Nu ar trebui ca drepturile copiilor să le respecte întâi părinții?” Imediat, comisarul șef Filică Silanovici (Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București) a citat, cu documentul pe masă, din Codul Penal, încadrarea ca infracțiune a neglijării propriilor copii.
Grija necesar a fi acordată copiilor în familie a fost reliefată și de psihologul Monica Dinuț (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș), cu exemple din activitatea proprie desfășurată în acest sens pentru veritabila educare a părinților din comunități cu situație economică precară. Nevoia unei școli a părinților și a unei conlucrări între familii și școli a revenit insistent în dezbatere. „Sunt probleme pe care trebuie să le rezolvăm împreună”, a spus prof. Călin Olguța (Şcoala Gimnazială Nr. 113, București). La rândul său, prof. Gabriela Postescu (inspector școlar în sectorul 4) a apreciat că, dincolo de enunțarea lor, „respectarea drepturilor copiilor este o problemă care ne privește pe toți”.
În sensul deschiderilor către familii și comunitate, comisarul șef Filică Silanovici a expus câteva dintre activitățile pe care direcția cu funcție preventivă la nivelul Poliției Capitalei le desfășoară în parteneriat cu unitățile de învățământ, cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului București. O temă în acest sens vizează prevenirea discriminării. De asemenea, sunt popularizate în rândul părinților prevederile Legii nr. 61/1991, republicată, privind consecințele nesupravegherii propriilor copii. Împreună cu DGASP se desfășoară campania Copilărie fără delincvență, focalizată asupra consecințelor faptelor comise de copii sub 14 ani, vârstă la care ei nu răspund penal. Un alt proiect este aplicat în colaborare cu Asociația Română de Drept Umanitar. În sens larg, este necesar „să avem o relație de cooperare, în care interesul superior al copilului trebuie respectat”, a afirmat psihologul Maria Mădălina Paraschiv (DGASPC Argeș). Colega sa Mihaela Veronica Dumitrache a accentuat prin exemplu personal, de mamă implicată permanent în continuitatea educației, atât de acasă, cât și de la școală. Un exemplu tragic de neglijare a unui copil a fost adus în discuție de prof. Adriana Cireș (Şcoala Gimnazială Nr. 117, București). A fost evidențiată necesitatea apelului constant, fără complexe, la serviciile psihologului școlar, chiar dacă, după cum au remarcat prof. Nadia Ciliban (Şcoala Gimnazială Nr. 94, București) și prof. Doina Cândea (Şcoala Gimnazială Nr. 113, București), uneori părinții manifestă reticență, cauza reprezentând-o înțelegerea parțială a beneficiilor pe care le aduc aceste servicii.
Solidaritate pentru mulțumire reciprocă
În același context, moderatorul dezbaterii, prof. univ. dr. Sorin Ivan, a supus atenției subiectul respectării drepturilor cadrelor didactice. Prof. Speranța Ştefănescu (Şcoala Gimnazială Nr. 197, București) s-a pronunțat pentru „un statut nou al cadrelor didactice, care să definească noțiunea de parteneriat, să reprezinte o lege a poziționării dincolo de cursuri. În general, este necesar un gen de solidaritate care să ne ducă la o mulțumire reciprocă mai mare”.
Dezbaterea referitoare la drepturile omului, în care specificul mediului educațional se reflectă din plin, a marcat reluarea unei activități consecvente, de tradiție pentru FICE România și Tribuna Învățământului, sub forma schimbului elevat de idei, exemple de viață, sugestii proiective. Sub semnul continuității, a fost lansată o proiecție în orizontul calendaristic 2015, când FICE România va împlini 25 de ani de existență dedicată drepturilor copiilor.
F. IONESCU