O perspectivă universitară asupra sistemului de pensii

169

O perspectivă universitară asupra sistemului de pensii

Discuții pe tema pensiilor vor fi tot timpul, până nu se va decide o formă corectă și unitară de acordare. Pentru a se elimina orice discuție pe tema pensiilor speciale, nespeciale etc., va trebui să se elaboreze o lege clară privind alocarea acestor pensii.

Corect ar fi ca pensiile să nu se acorde decât în funcție de contributivitate. Fiecare dintre noi contribuim timp de 30-40 de ani cu un anumit procent din salariu la fondul de pensii. Sumele astfel colectate ar trebui să fie stocate într-un depozit al contribuabilului, interzisă fiind utilizarea sumelor în alte scopuri. Mai mult, statul ar trebui să ruleze aceste sume și să le crească cel puțin cu inflația și să acorde și dobândă, ca la depozitele pe termen. În momentul atingerii vârstei de pensionare, contribuabilul să fie înștiințat în legătură cu suma pe care a acumulat-o în decursul perioadei lucrate și să fie întrebat: „Doriți toți banii acum sau doriți o rentă viageră în cuantum de X lei/lună până la epuizarea sumei acumulate? În caz de deces, vă rog să desemnați urmașul care va primi suma rămasă din depozitul acumulat în decursul vieții”.

Acestea sunt motivele pentru care se impune modificarea Legii pensiilor. Ca să plângem că nu sunt bani de pensii deoarece a scăzut numărul angajaților care îi suportă pe pensionari trebuie să fim cel puțin puerili în gândire. Nu avem nevoie de mila nimănui. Nu vrem pomană, atâta timp cât am contribuit pentru pensia noastră timp de 30-40 de ani. Vrem acei bani indexați cu inflația și dobândă corespunzătoare unui depozit bancar pe termen.

La momentul actual, cea mai mare bucurie a guvernanților, indiferent de culoarea politică, este decesul unui salariat sau proaspăt pensionat, moment în care toți banii cu care a contribuit la fondul de pensii îi rămân statului. Prin introducerea sistemului propus (este de fapt o copie după sistemul japonez) nu ar mai exista discuții interminabile cu privire la eventuale măriri de pensii (cu 10, 20 sau chiar 40%). Beneficiezi exact de cât ai acumulat. De ce ar merita unii pensii speciale? Deținând o funcție importantă pe timpul vieții, și salariul a fost pe măsură, deci și contribuția la fondul de pensii a fost substanțială, ca urmare, suma care i se va cuveni la pensionare va fi mai mare, nu?

Continuarea activității după vârsta de pensionare este benefică în cazul în care cetățeanul respectiv este întreg la cap și capabil, însă fără a se accepta cumularea pensiei cu salariul. Ori renunță la pensie și ia salariu, ori rămâne pensionar și nu mai lucrează în altă parte. Dacă muncește, să fie plătit corespunzător, dar să nu beneficieze și de pensie. Adică avem atâția șomeri, iar unii pentru că au pensie, să mai fie și angajați, numai pe considerentul că se mulțumesc cu un salariu mai mic decât al unui angajat obișnuit (el având și pensie)?! Această realitate este în proporție de 80% cauza șomajului în România.

Legislația actuală nu este corectă și se impune modificarea ei în folosul cetățeanului contribuabil.

GHEORGHE-CONSTANTIN IONESCU, prof. univ. dr. ing., Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură