O nouă performanță internațională a cercetătorilor de la ICPE-CA

O nouă performanță internațională a cercetătorilor de la ICPE-CA
Foto: Elecromagnet superconductor realizat de ICPE-CA

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a obținut o nouă recunoaștere internațională a realizărilor științifice creații ale specialiștilor români: premiul I din partea Institutului Unificat pentru Cercetări Nucleare – IUCN Dubna din Rusia, pentru lucrarea „Sistem de magnet supraconductor de temperatură ridicată (HTS), pentru difractometrul cu neutroni DN-12 de la instalația IBR-2, cu cameră de înaltă presiune ce funcționează în câmp magnetic de până la 5 T și temperatură de 4,5-300 K”.

ICPE-CA informează că „lucrarea a fost realizată în cadrul proiectului Dezvoltarea unor tehnologii noi în scopul realizării bobinelor HTS prin optimizarea parametrilor funcționali ai unui generator de câmp magnetic uniform și de intensitate mare, ce s-a desfășurat în perioada 2018-2019. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Laboratorul Frank de fizica neutronilor din IUCN Dubna.

Aspectele inovative ale electromagnetului supraconductor de temperatură înaltă sunt legate de utilizarea supraconductorilor HTS și a răcirii criogenice (4,5 K) conductive cu criorăcitoare, ceea ce aduce beneficii atât în domeniul aplicațiilor din fizica nucleară (diverse sisteme de măsură pentru temperaturi joase și câmpuri magnetice intense), cât și în industrie sau medicină, în procesele care necesită câmpuri magnetice intense (imagistică medicală).

Acest premiu reflectă, încă o dată, caracterul aplicativ de nivel înalt al cercetărilor desfășurate de ICPE-CA în domeniul ingineriei electrice, în beneficiul instituțiilor publice și private”.