„Educația sanitară trebuie introdusă în programa școlară obligatorie, iar orele de educație fizică să se regăsească în întreg învățământul din România, de la grădiniță la universitate, acesta fiind primul pas în programul de prevenție”, a declarat recent ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.
Acesta a mai anunțat că a început deja discuțiile cu Ministerul Educației Naționale în ceea ce s-ar numi introducerea educației sanitare în școli. O altă măsură de îmbunătățire a stării de sănătate a populației o reprezintă, de asemenea, creșterea numărului orelor de sport în învățământ.
Nicolăescu a vorbit și despre Programul național de evaluare a stării de sănătate a populației, care s-a desfășurat în perioada 2007-2008 și care a cuprins aproape toată populația României. „Spun aproape pentru că o parte din cetățeni nu a vrut să se prezinte la un asemenea program. Și ne gândim ca în viitor să introducem sancțiuni împotriva celor care nu vor să aibă grijă de sănătatea lor. Statul oferă toate posibilitățile, dar și cetățeanul trebuie să aibă responsabilitate, pentru că, până la urmă, trebuie și el să înțeleagă că, așa cum își poartă de grijă, așa va trăi”, a declarat ministrul.
Potrivit rezultatelor programului național derulat în 2007-2008, mai mult de jumătate din populația României, mai precis 54%, avea tendințe de obezitate. Din acest procent, 12% erau elevi, iar circa 29%, tineri sub 35 de ani.
„Îngrijorătoare cifre și, ca atare, politicile publice trebuie să plece de la radiografia pe care o întâlnim în cadrul societății. Indicele de masă corporală, cu cât este mai mare, cu atât determină riscul de îmbolnăvire, mai ales în domeniul bolilor cardiovasculare și diabet. Mai știm că persoanele supraponderale au un risc de deces de 1,5 ori mai mare decât persoanele care nu sunt supraponderale. Nu putem lăsa lucrurile la nivel numai de identificare, de fotografiere, de diagnosticare”, a mai spus Nicolăescu. (Sursa: Realitatea TV)

Distribuie acest articol!