6 sus-1Uneori speranțele se pot transforma în realitate. Speranța că într-o zi vom avea o lege a educației ancorată în realitatea românească, o lege care să asigure pentru copiii noștri un proces instructiv-educativ de calitate, iar pentru personalul din învățământ condiții și drepturi pe măsura muncii depuse, este pe cale de a deveni o realitate. De ani de zile încercăm să cârpim o lege asumată de un guvern care nu a avut nicio intenție de modernizare a sistemului educațional, ci, din contră, de a crea haos, birocrație excesivă și o funcționare a sistemului la limita de avarie. Drept dovadă stă multitudinea de modificări care a fost necesară pentru a face din aceasta o lege cât de cât funcțională. Cu toate aceste modificări Legea nr 1/2011 – Legea Educației Naționale – este foarte departe de ceea ce ne dorim pentru sistemul național de învățământ.
Sindicatul Învățământ Spiru Haret Iași a urmărit cu mare interes discuțiile care au avut loc între reprezentanții federației și cei ai ministerului și salută decizia comună a acestora de a pleca în reconfigurarea unei noi legi a educației naționale, pornind de la actuala lege. După zecile de articole modificate, aceasta pare să fie mai aproape de adevăr decat alte proiecte existente în domeniu.
Considerăm că trebuie ținut cont destul de mult și de părerile experților din domeniul învățământului, dar mai ales trebuie luate în considerare obsevațiile și propunerile care vin direct de la colegii noștri, de la catedră. Aceștia sunt cei care se confruntă direct cu realitatea școlii românești, cu copilul care intră în sistem, cu particularitățile individuale ale acestuia, cu realitatea socială a familiilor copilului și cu condițiile specifice din țara noastră. Nu am agreat niciodată copierea unui sistem educațional extern, indiferent cât de performant ar fi acesta, deoarece suntem diferiți sub multe aspecte. Tara noastră are puterea de a-și crea propriul sistem de învățământ, performant și competitiv, însă aceasta depinde foarte mult de voința clasei politice. Atâta timp cât sintagma „educația este prioritate națională” rămâne doar o simplă formulare legislativă și se transformă odată la patru sau la cinci ani într-un slogan de campanie electorală, nu vom avea ceea ce copiii noștri merită.
Faptul că actuala lege a educației are multe articole inaplicabile, faptul că prin aceasta s-a realizat distrugerea statutului personalului din învățământ, acesta fiind dispersat și aproape inexistent în momentul de față, faptul că s-a intervenit și cu alte legi și acte normative care au lovit în sistemul educațional, faptul că de la un an la altul s-au schimbat și complicat regulile evaluărilor naționale și ale Bacalaureatului, toate acestea au dus la câteva consecințe extrem de grave, și anume: creșterea absenteismului și a abandonului școlar și refuzul cadrelor didactice tinere de a mai lucra în sistemul de învățământ, acestea reorientându-se spre alte sectoare de activitate.
Este timpul ca întreaga clasă politică și factorii responsabili din sistemul național de învățământ să înțeleagă că o nație bolnavă și fără educație este pierdută. De aceea, este absolut necesar să avem o lege a educației naționale și un statut al personalului din învățământ care să reașeze educația românească pe un făgaș normal.
Speranța trebuie să devină realitate și educația să fie cu adevărat o prioritate națională.
Prof. Mirel PRISTAVU, Președintele Sindicatului Învățământ Spiru Haret Iași

Distribuie acest articol!