Aşa cum se ştie, o imagine, o vizită, o excursie fac cât o mie de cuvinte. În ultimii ani, s-a introdus în sistemul de învăţământ din România un mod de educaţie prin activităţi nonformale – „Școala Altfel“. Desfăşurate mai dificil la început, acum, aceste activităţi au devenit o obişnuinţă şi sunt mult aşteptate de elevi. Cred totuşi că şi la facultăţile de profil studenţii trebuie pregătiţi şi pentru a desfăşura activităţi nonformale cu elevii lor. Am constatat că cel mai bine se descurcă la acest capitol cadrele didactice din învăţământul preşcolar. Asta poate şi deoarece curriculumul pentru această formă de învăţământ este mult mai permisiv pentru a cuprinde şi activităţi nonformale.
„Școala Altfel“, o formă de educaţie de care şcolile se pare că sunt foarte mulţumite. Când spun şcolile mă refer atât la cadrele didactice, cât şi la elevi, sau mai ales la ei. În „Școala Altfel“ se desfăşoară activităţi educative de mai multe tipuri: excursii, concursuri, vizite la expoziţii, muzee etc.
În multe ţări din Europa este implementat acest model. Într-o vizită realizată de curând la Madrid, am observat că şi elevii spanioli vizitau oraşul; era înaintea vacanţei de Paşte. Multe grupuri de elevi însoţiţi de cadrele didactice erau pretutindeni, mai ales la intrările muzeelor.
Apoi la Valencia, la vizitarea ansamblului Oceanografica, am observat iarăşi o serie de grupuri de elevi care vizitau aceste spaţii gen grădina zoologică, dar care prezintă în mod special viaţa marină. Oceanografica este un complex de clădiri futuristice care gazduiesc animale specifice vieţii marine. Căutând pe Google, aşa cum fac tinerii de azi, am aflat că Valencia este definită oraşul Artelor şi Știinţei. Am mai aflat ca proiectul complexului a fost realizat de arhitecții Santiago Calatrava și Felix Candela și inaugurat pe 16 aprilie 1998. În acest complex de clădiri, mulţi cercetători studiază viaţa marină în încercarea de a educa tinerii pentru protejarea acesteia. Pagina de Facebook descrie mult mai bine tot ce se întâmplă în spaţiul destinat protejării animalelor din oceane.
Mai apoi am aflat că cercetătorii complexului derulează mai multe tipuri de activităţi educative cu instituţiile de învăţământ din Spania. Activităţile denumite Știinţa cu şi pentru societate: activităţi educative pentru copii şi tineri, derulate de FECYT – Fundaţia Spaniolă pentru Știinţă şi tehnologie, care în 2017 a avut un buget de 2,7 milioane de euro, au ca scop diseminarea în rândul copiilor şi tinerilor a ştiinţei şi tehnologiei, dar şi pentru ca aceştia să-şi găsească o carieră în aceste domenii. La acest complex acvatic, elevii află cum să protejeze şi să păstreze viaţa marină. Într-una din imagini este prezentată o specie de moluscă (Pinna nobilis) pe cale de dispariţie în zona Mării Mediterane. Se fac cercetări asupra modului de viaţă al delfinilor, al focilor şi al altor animale şi mamifere marine. Un studiu deosebit se desfăşura asupra broaştelor-ţestoase care se prind în plasele pescarilor. Se pare că datorită schimbărilor climatice, acestea vin să depună ouă pe plajele din apropiere, lucru care nu se întâmpla până în ultimii ani. Complexul mai deţine o belugă cu puiul ei, încă gri la culoare, deoarece, mic fiind, nu şi-a schimbat încă perişorii de culoare mai închisă. Oamenii de ştiinţă le studiază din punctul de vedere al comunicării şi relaţionării între cele două mamifere marine, fiind printre puţinele locuri unde acestea se găsesc în captivitate.
Am prezentat cele de mai sus cu activităţile desfăşurate de cercetători din punctul de vedere al unui cadru didactic. Acela care spune că o activitate practică este mult mai bine înţeleasă, acceptată şi plăcută de elevi decât teoria predată în stilul tradiţional. Recomand tuturor cadrelor didactice să desfăşoare cât mai multe activităţi nonformale, atât cât le permit programa şcolară și disciplina de studiu.
Știu că şi la noi, în România, mai ales în perioada denumită „Școala Altfel“ se desfăşoară multe activităţi de acest gen. Dar ar fi oportun ca guvernanţii să aloce acele procente din PIB care se spune de mult timp că ar trebui să fie alocate educaţiei, pentru ca un număr cât mai mare de elevi să poată să beneficieze de excursii gratuite. O excursie în oraşul Unirii, Alba Iulia, sau în minunata noastră Deltă, sau în alte locuri istorice sau rezervaţii naturale ale ţării noastre ar face, poate, minuni pentru elevii noştri. Ar simţi că ceea ce li se predă la şcoală nu este doar teorie, ci este realitate. Și atunci rezultatele la simulări, că doar s-au terminat, ar fi altele.
Prof. Alexandra Drăguţ,
Liceul Tehnologic Vintilă Brătianu, Dragomirești Vale, Ilfov
 
 
 

Distribuie acest articol!